Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Gaby van der Vlugt-Varkevisser (40) voor de kleine Dean (7)
Foto: Leon Pigmans van Lionheart-Photo
Verhalen achter het nieuws

'In mijn hart is Dean (7)
allang mijn zoon'

journaliste

Eline Doldersum

A

Al zeven jaar lang zorgt Gaby van der Vlugt-Varkevisser (40) voor de kleine Dean (7) alsof het haar eigen zoon is, maar binnenkort is ze ook officieel zijn moeder.

De kleine Dean was nog maar nét geboren toen zijn biologische moeder overleed. "Een combinatie van een zwangerschapsvergiftiging en een hersenbloeding werd haar fataal. Haar man Owen bleef alleen achter met zijn zoontje..."

Fantastisch stel

Gaby twijfelt geen moment en biedt meteen haar hulp aan. "Ik kende Owen al heel lang. Samen met zijn vrouw kwam hij altijd in de dierenwinkel waar ik werkzaam was. Het was zo'n fantastisch, leuk stel. Daar was ik altijd van onder de indruk."

"Ik had dan ook meteen het gevoel dat ik iets móest doen. Owen stond er ineens helemaal alleen voor met een kleintje én twee honden die verzorgd moesten worden. Om hem een beetje uit de brand te helpen, besloot ik de wandelingen met z'n honden op mij te nemen."

Eigen beeld

Hechte band

In korte tijd groeien de twee enorm naar elkaar toe. "Júist omdat Owen door zo'n heftige periode ging, hadden we al heel snel een hechte band. Dan komt van het één al snel het ander. Al na een half jaar waren we tot over onze oren verliefd."

"Natuurlijk was dat snel na het overlijden van zijn vrouw. Bovendien waren we beiden totaal niet op uit op een relatie, maar het overkwam ons. En het voelde meteen zo goed dat we er gewoon voor besloten te gaan. Wat hadden we te verliezen?"

Man mét een zoon

Al was het voor Gaby wel iets meer dan alleen een relatie met een leuke man. Ze kreeg er meteen een heel jong kindje bij. "Het was liefde op het eerste gezicht tussen mij en Dean. Op het moment dat ik hem in mijn armen hield, werd ik overspoeld met liefde."

"Die liefde voor hem is nooit meer verdwenen, maar alleen maar gegroeid. Ik zie Dean ook niet als mijn stiefzoon, hij is gewoon mijn zoon. Hij betekent net zoveel voor mij als Elisa (4) en Romy (1,5) die ik wel samen met Owen kreeg."

Biologische moeder

Wél speelt Deans biologische moeder nog steeds een grote rol in het gezin. "Ik zeg altijd: 'We zijn een gezin van zes.' Want Anita is er misschien niet meer maar ze speelt wel een belangrijke rol in ons leven. Ze is en blijft toch de biologische moeder van Dean."

"We zijn vanaf het begin heel open geweest over haar. Als hij vragen heeft, gaan we daar samen voor zitten. Júist omdat we het belangrijk vinden om haar ook in zijn leven te houden. Ze staat los van de band die ik met Dean heb."

Huwelijksaanzoek

Dat die band heel sterk is, blijkt als de kleine Dean haar begin dit jaar 'ten huwelijk' vraagt. "Op een ochtend vroeg hij waarom ouders met elkaar trouwen. Ik heb hem uitgelegd dat ze dat doen omdat ze van elkaar houden en de rest van hun leven bij elkaar willen blijven."

"Zijn antwoord was dat ik misschien niet zijn echte moeder ben, maar dat hij heel veel van mij houdt en de rest van mijn leven bij mij wil blijven. Hij vond een huwelijk tussen ons dan ook niet meer dan logisch. Dat was voor mij zo'n ontroerend moment..."

Trouwfeestje

Gaby en Owen besluiten vlak na het emotionele aanzoek de adoptieprocedure in gang te zetten. "In mijn hart is Dean allang mijn zoon, maar om het officieel te maken, besloten we de adoptie in gang te zetten zodat ik ook op papier zijn moeder ben."

"Als het allemaal geregeld is gaan we natuurlijk een feestje vieren, een 'trouwfeestje'. Dat wil Dean zo graag. Dan trekt hij een mooi pak aan, ik een jurk en gaan we vanaf dat moment officieel door het leven als moeder en zoon. Mooier kan toch niet?"

Foto: Leon Pigmans