Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Lisa
Foto: Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

Temptation Lisa:
Als ik dit had geweten...

journalist

Marjolein de Jong

V

Vandaag geven in De Telegraaf zes oud-deelnemers een ontluisterend kijkje achter de schermen van Temptation island. Zo zouden deelnemers niet weten waar ze aan beginnen, rammelt de psychologische begeleiding en worden beelden gemanipuleerd. Eerder gaf deelneemster Lisa (21) een exclusief interview aan VROUW.nl.

Waar in het commentaar Lisa veelvuldig wordt bestempeld als sneaky bitch, kreeg Merijn een engelenimago. Lisa: "Merijn ging vreemd, maar geen haan die daarnaar kraait."

 

Scènes uitgelicht

Het wordt Lisa verweten dat zij de stiekeme gluiperd van het programma is. Zo zou zij nét zo erg zijn als de andere deelnemers, maar zo berekenend met de camera’s zijn dat zij de dans ontloopt. Lisa vindt dat onterecht: "Ik word weggezet als sneaky, terwijl ik niet de enige ben die bezig is met de camera’s."

"Het is logisch dat je bezig bent met de camera’s. Je wordt immers 24/7 gevolgd en hebt geen moment voor jezelf. Het gebeurt vanzelf omdat je het niet van nature gewend bent. Het verschil is dat die scènes bij mij uitgelicht werden."

Een engel

"Waarom? Omdat ik verder niets deed, moesten ze het spannend maken. En als eenmaal je imago bepaald is, worden alle beelden zo gemanipuleerd dat het in die lijn past. En bij mij was dat het imago sneaky."

Maar die manipulatie strekt volgens Lisa veel verder. "Er wordt tactisch gekozen welke fragmenten er gebruikt worden. Merijn lijkt nu een engel, maar hij is degene die vreemdgegaan is. Dat vergeten mensen."

Social media

"Het erge vond ik dat alle deelnemers ook moesten wachten op de afleveringen, ook voor ons was alles een verrassing. Dat is killing. We waren niet goed voorbereid op de negativiteit. En toen een krant suggereerde dat ik seks gehad zou hebben met Karim, werd verteld dat ik 'het maar met rust moest laten'."

Vooral op social media krijgt de twintiger het zwaar te verduren. "Wat ik heel moeilijk vind, zijn die jonge meiden die mijn Facebook- en Instagrampagina’s volschrijven met scheldtirades. Ze kennen me niet eens, ze kennen mij alleen van de televisie. Of van hoe ik daar ben neergezet tenminste!"

Pesten

"Ik oordeel zelf ook als ik televisie kijk, maar ik ga die personen niet vervolgens online de huid vol schelden. Ik word dagelijks uitgescholden voor 'hoer' of 'slet', het is eigenlijk gewoon pesten."

"Ik probeer het mij niet aan te trekken, maar het doet natuurlijk wel iets met me. Eerst wilde ik mijn telefoon niet meer aanraken, nu probeer ik maar te denken: 'Als de mensen om mij heen maar weten hoe ik echt ben'."

Niet in de koude kleren

Ook in het dagelijks leven wordt Lisa aangesproken. "Zelfs als ik boodschappen doe roepen mensen: 'Hé, daar heb je sneaky Lisa.' Dat is best heftig. Toen laatst ook mijn ouders het te verduren kregen, ging dat mij niet in de koude kleren zitten."

"Als je aan zo’n programma begint, denk je dat het een leuk avontuur is. Maar het begint pas als je weer in Nederland bent. Dan oordelen mensen. Het programma bepaalt hoe dingen in beeld worden gebracht. Ik had het niet verwacht, omdat de hype vorig jaar minder extreem was."

Sollicitatie

Lisa merkt nu al wat voor impact het programma op haar leven heeft. "Enerzijds openen zich allerlei deuren voor bijvoorbeeld promotiewerk, wat natuurlijk heel leuk is. Maar tegelijkertijd heeft het ook negatieve invloed. "

"Zo solliciteerde ik laatst en halverwege het gesprek vroegen ze of ik niet dat meisje uit Temptation was. Ik weet zeker dat ik daarom uiteindelijk niet aangenomen ben."

Niet meer samen

Het is dus uit tussen Lisa en Merijn en ze spreken elkaar ook niet meer. Lisa, die bijna twee jaar samen was met Merijn, denkt niet dat ze anders wel nog samen waren geweest.

"Het zou sowieso wel zijn uitgegaan. Hij kon altijd al goed liegen, zo had hij ook voor het programma altijd contact met meisjes op Instagram en Snapchat. Dit was zijn laatste kans om te bewijzen dat hij wél te vertrouwen was, maar die is faliekant mislukt."

Nepborsten

"Maar ik ben blij dat ik erachter ben hoe hij is. Hij zei altijd dat hij niet op blonde vrouwen met nepborsten viel, maar ook dat was dus gelogen. Achteraf gezien is het inderdaad geen echte test voor je relatie, maar toch geloof ik dat als je écht van iemand houdt je alles aankunt. Dan wacht je tot je elkaar weer ziet, zodat je het over de beelden kan hebben. Dan laat je je niet gek maken."

"Dus nee, voor mij geen televisie meer. Ik twijfel zelfs over mijn studie Media, nu ik deze kant van de media heb gezien. Zelf zou ik nooit de verantwoordelijkheid voor zo’n programma willen dragen. Dat mensen aan je programma onderdoorgaan, alleen voor de kijkcijfers."