Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

Petitie tegen seksistisch
KRO-programma geslaagd

journaliste

Eline Doldersum

D

De KRO heeft besloten om het veelbesproken spelonderdeel 'Dik of zwanger' te schrappen uit het televisieprogramma Neem je zwemspullen mee. Dit tot grote vreugde van Christina Marigliano (25), die een petitie was gestart tegen het seksistisch programma.

In het televisieprogramma strijden vier mannen tegen elkaar aan de hand van een aantal absurde spellen. Het onderdeel 'Dik of zwanger' was echter zó bizar dat de publieke omroep door duizenden furieuze kijkers op het matje werd geroepen.

Tijdens het veelbesproken spelonderdeel moesten vier mannen raden of de vrouw op de draaischijf zwanger was óf te dik. Dit schoot ook bij de Amsterdamse Christina totaal in het verkeerde keelgat. "Het is seksistisch en zó onsmakelijk."

Uitlachen

Om ervoor te zorgen dat de eerste aflevering geen vervolg zou krijgen, startte Christina een petitie. "De manier waarop vrouwen in het programma worden neergezet is zó vrouwonvriendelijk. Ik vind het gewoon echt niet kunnen en had dan ook het gevoel dat ik er iets aan móest doen. Die vrouwen worden op zo'n platform gezet, door vier mannen bekeken, uitgelachen, belachelijk gemaakt. Het is gewoon bodyshamen wat ze daar doen. Daar betalen wij dan met z'n allen aan mee. Dat is toch gewoon te belachelijk voor woorden?"

Christina

Focus op uiterlijk

De KRO heeft inmiddels gereageerd op de storm aan kritiek. "We wilden met dit onderdeel kijkers laten zien hoe je de mist in kunt gaan als je afgaat op iemands uiterlijk, maar we realiseren ons dat de wijze waarop dit is gedaan mensen heeft gekwetst. Dat is nooit onze bedoeling geweest en dat betreuren we", aldus directeur Yvonne de Haan.

Christina is dolblij dat de publieke omroep de kritiek van de kijkers serieus neemt en het onderdeel heeft geschrapt uit het programma. "Al hoop ik wel dat ze het 'borstenspel' waarbij mannen moeten raden of borsten van de desbetreffende vrouw echt of nep zijn óók achterwege laten, want dat is natuurlijk net zo vrouwonvriendelijk."

Nagels lakken

Christina is echter niet van plan om haar petitie op te doeken. "De manier waarop vrouwen neer worden gezet op tv is een veelvoorkomend probleem. Je kunt als vrouw nóg zo'n goede speech geven of nog zo goed je werk doen als presentatrice, maar als je verkeerde schoenen draagt of je nagels niet lakt, is dát waar het over gaat. Dát is voor mij de reden dat ik deze petitie in het leven heb geroepen én hem nu ook in stand houd, omdat ik vind dat het hoog tijd is om die beeldvorming van vrouwen op tv te veranderen. Vrouwen zijn veel meer dan alleen maar een mooi pakketje. Daar mag de nadruk ook wel eens op liggen."

Serieus nemen

Met ruim drieduizend handtekeningen in een paar dagen tijd lijken veel mensen het met de Amsterdamse eens te zijn. "We denken allemaal dat we heel ver zijn met de emancipatie in Nederland, maar dit bewijst maar weer dat we er nog lang niet zijn. Ik hoop dat ik met mijn petitie de discussie kan aanwakkeren. Dat we niet nog járen blijven vervallen in stereotyperingen. Dat we vrouwen niet als een stuk vlees op een platform plaatsen, maar dat we ze serieus nemen. Dát is wat ik wil bereiken."