Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen foto
Verhalen achter het nieuws

Moslima Lisa: 'Ik vind het niet erg dat
mijn kind over Pasen en Kerst leert'

journaliste

Hester Zitvast

O

Op haar dertigste bekeerde Lisa (36) zich tot de islam. Ze schrikt van de harde reacties op de berichten over scholen die Pasen met het oog op hun islamitische leerlingen zouden afzwakken, maar ze begrijpt de emotie wel. 'Je weet dat je voor een christelijke of katholieke school kiest, dus dan moet je een paasviering accepteren. Ik vraag me alleen wel af of scholen niet voor moslims invullen dat het gevoelig ligt. Als ik naar mijn eigen omgeving kijk, maakt niemand er een probleem van.'

Gevoel van thuiskomen

Lisa heeft een Indische vader en een Duitse moeder. Ze wordt 'semi-christelijk' opgevoed, zoals ze dat zelf omschrijft. Haar vader gaat naar de kerk, haar moeder niet. Zelf gelooft ze in God. "Ik heb altijd al een brede interesse voor andere culturen gehad, dat zat er gewoon in. In de buurt waar ik opgroeide, woonden heel veel Marokkaanse en Turkse mensen."

"Vrijwel al mijn vriendinnen waren moslima's. We spraken er veel over en ik vond een bepaalde rust in hun geloof, mede door de vijf gebedsmomenten per dag. Het gaf me een gevoel van thuiskomen. Toch heeft het nog wel even geduurd voordat ik geloofsbelijdenis deed. Moslims geloven ook in Jezus, maar niet dat hij de zoon van God is. Dat vond ik lastig om los te laten."

Belijdenis

Op haar zestiende stopt Lisa met het eten van varkensvlees. "Vanaf dat moment deed ik ook mee met de ramadan. Mijn ouders hebben mij altijd vrijgelaten in mijn keuze. Mijn nichtje, ook van Indische komaf, bekeerde zich even voor mij tot de islam. Met haar heb ik heel intensieve gesprekken gevoerd. Uiteindelijk deed ik op m'n dertigste shahada (geloofsbelijdenis)."

"Ik ben er heel open over. De mensen die ik het vertel, reageren er verdeeld op. De een ziet het als verraad of noemt het belachelijk. De ander vindt het heel leuk en interessant. En weer een volgende heeft niets met het geloof en reageert neutraal. Er is voor mij niet zo heel veel veranderd. Mijn omgeving merkt er nauwelijks iets van. Ik rookte en dronk al niet en ik loop ook niet met een hoofddoek om."

Leuk voor kinderen

"Het ligt voor de hand te denken dat iemand mij gedwongen heeft me te bekeren, maar dit komt helemaal vanuit mezelf. Ik ben absoluut geen onderdrukte vrouw; ik ben een alleenstaande moeder van een peuter. Binnenkort moet ik voor hem een basisschool kiezen."

"Ik neig naar een openbare school. Het heeft mijn voorkeur dat mijn kind van iedere religie wat meekrijgt, maar godsdienst hoeft van mij op school niet de overhand te krijgen. Laat ze overal maar wat over te weten krijgen. Door die kennis begrijp je elkaar beter. Ik vind het helemaal niet erg dat mijn kind iets te horen krijgt over Pasen en Kerst. Wij zoeken met Pasen ook gewoon eieren hoor, dat is toch alleen maar leuk voor kinderen?"

In gesprek gaan

Als de christelijke school in Lisa's woonplaats heel goed staat aangeschreven, zou ze haar zoontje daar ook kunnen inschrijven. "Maar dan weet ik dus dat ik daar voor gekozen heb. En dat weet iedereen die zo'n keuze maakt, ook andere moslimouders. Je kunt zo'n school dan niet afrekenen op het beleid dat ze voeren. Daar heb jij je aan aan te passen. Ik vraag me alleen heel sterk af in hoeverre de Haagse scholen voor moslims hebben ingevuld dat het gevoelig ligt. Ze hadden naar mijn mening beter met deze mensen in gesprek kunnen gaan."

Diepgewortelde haat

De berichten in de media over het afzwakken van de paasviering op scholen hebben tot een storm aan protesten geleid.

"Hoewel ik de emotie ergens wel begrijp, schrik ik toch weer van de heftigheid van sommige reacties. De haat zit blijkbaar zo diepgeworteld, dat vind ik heel erg. Iemand schreef dat hij alle moslims haatte. Dat raakt mij natuurlijk wel. Niet alle moslims zijn extremisten, integendeel. En extremisten sparen niemand. Ook moslims niet. Wij zijn net zo makkelijk doelwit van geweld en aanslagen. Kijk alleen maar naar Brussel, waar ook meerdere moslims het leven hebben gelaten."

Respect voor elkaar

"Het is best moeilijk je stem te laten horen in de schreeuwende menigte. Maar zoals ik erover denk, zo denken heel veel moslims. Ik mis het normale debat. Echt met elkaar praten. Ik heb goede gesprekken met een kennis die vol overtuiging PVV stemt. Als je maar respect hebt voor elkaar. Ik hoop dat we weer wat meer nuance in de discussies krijgen. Dat we meer van elkaar leren en niet langer tegenover elkaar, maar naast elkaar gaan leven."