Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Eigen beeld
Foto: Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

'Ik wilde de beste school voor Mike (4),
daarom zijn we naar België verhuisd'

journaliste

Eline Doldersum

H

Het kwaliteitsverschil tussen scholen is volgens de Inspectie van het onderwijs in Nederland erg groot én dat maakt het vinden van een goede school voor je kind niet makkelijk. Dat weet ook Suzanne van Lieshout-Verdonck (31). Zij vertrok vertrok voor haar 4-jarige zoontje naar België. 

De kleine Mike was nét vier toen hij de diagnose autisme kreeg. "We hadden al veel langer het idee dat er iets mis was. Mike ontwikkelde zich op een andere manier dan veel van zijn leeftijdsgenootjes, dus voor ons kwam die diagnose niet als een verrassing."

Druk in het hoofd

"We hebben Mike nog een jaar laten meedraaien op een gewone basisschool. Dat ging, ondanks de fantastische inzet van zijn juffen, toch niet zoals we hadden gehoopt. Op het moment dat hij thuiskwam en tegen mij zei: 'Mama het is op school zo druk in mijn hoofd', wist ik dat ik actie moest ondernemen."

Suzanne ging op zoek naar een geschikte school voor haar zoon, maar vond in Nederland niet wat ze zocht. "De klassen in het speciaal onderwijs zijn in Nederland nog relatief groot. Ik weet gewoon dat Mike in zo'n groep niet kan functioneren. Daar wordt hij doodongelukkig van. Dat wil je niet."

Meteen raak

Aangezien Suzanne veel lovende verhalen had gehoord over het onderwijs in België, besloot ze zich daar te oriënteren. "Bij een van de eerste scholen waar we binnenstapten, was het al raak. Er hing zo'n goede sfeer en de manier van lesgeven, sloot perfect aan bij de behoeftes van Mike."

"Zo hebben ze daar kleine klassen, veel structuur en bieden ze verschillende therapieën aan binnen de school. Dat is geweldig. Als Mike dan aan het eind van de middag thuis komt, zit zijn dag er ook echt op. Hoef ik hem niet óók nog naar logopedie te slepen. Dat geeft hem zoveel rust."

Verhuizen naar België 

Suzanne twijfelt dan ook geen moment en besluit samen met haar gezin te vertrekken naar België. "Ik wil gewoon het allerbeste voor mijn kind. Ik wil dat hij goed terechtkomt in de maatschappij, dat hij gelukkig is én dat hij mee kan komen. Als dat betekent dat wij naar België moeten verhuizen, dan doen we dat."

"Natuurlijk was het een ingrijpende beslissing, maar het is niet zo dat we naar de andere kant van de wereld zijn verhuisd. We wonen net over de grens waardoor mijn man en ik onze baan gewoon hebben kunnen aanhouden. Al weet ik zeker dat we ook daar wel weer een oplossing voor hadden gevonden."

Goed in zijn vel

Spijt heeft Suzanne dan ook nog geen moment gehad van haar beslissing. "Als ik zie hoe goed Mike het doet op school, hoeveel rust hij heeft én hoe goed hij in zijn vel zit, dan kun je daar toch helemaal geen seconde spijt van hebben? Dit is waarvoor we het allemaal hebben gedaan én zo weer zouden doen."

Wij zijn heel benieuwd hoe ver jullie zouden gaan bij het vinden naar een geschikte school voor je kind. Zou je ervoor verhuizen? Of gaat dat een stap te ver?

Laat hieronder je reactie achter!


En, wat vind jij? Laat je horen!