Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Saskia
Foto: Eigen foto
Verhalen achter het nieuws

Saskia: Zo overwon ik mijn
suïcidale gedachten

redacteur

Indra Jager

D

De Netflix-serie 13 Reasons why maakt een hoop los. Zo ook bij Saskia* (32). Zij was op haar zestiende zo depressief dat ze een plan had klaarliggen om een eind aan haar leven te maken. Toch kwam ze er met hulp van haar tante uit. Nu wil ze mensen in eenzelfde situatie een hart onder de riem steken. "Het kan ook goed komen; ik ben daarvan het levende bewijs."

Hoewel Saskia het op school en qua vrienden prima voor elkaar had, zat voor haar het pijnpunt in haar thuissituatie. Thuis hoort een veilige haven te zijn, maar was het bij haar met een alcoholische vader met een kwade dronk absoluut niet.

De dupe

Haar vader dronk zijn gevoelens weg, iets wat hij weer van zijn ouders had geleerd. Saskia en haar moeder, broertje en zusje werden hier de dupe van. Omdat haar ouders het niet konden, kon ook Saskia niet over haar gevoelens praten. Ze hield er voornamelijk oppervlakkige relaties op na en keerde steeds meer in zichzelf.

Ze had wel nog steeds een groot verantwoordelijkheidsgevoel en wilde haar gezin graag gelukkig maken, maar dat is zo makkelijk nog niet als je vader scheldt, tiert, vloekt en gooit met alles wat hij tegenkomt.

Pillen en een mooie plek

"Ik snap precies hoe Hannah uit de serie zo ver kwam", vertelt Saskia. "Ik had een heel plan klaarliggen. Ik wilde er geen anderen mee lastigvallen, dus ik had bedacht om pillen te slikken op een mooie plek waar weinig mensen komen."

Saskia wachtte op de spreekwoordelijke 'druppel'. Voor Hannah was dat het moment dat zelfs haar mentor op school haar niet serieus nam, voor Saskia kwam dat moment dankzij haar tante gelukkig nooit. 

Reddingsboei

Van buitenaf leek Saskia een vrolijk meisje, dus op school viel het niemand op dat er iets mis was. Alleen bij haar tante, waarmee Saskia een heel goede band heeft, omdat die ook meermaals het slachtoffer van haar vader was geweest, rinkelde er op een gegeven moment een belletje.

Zij gooide een 'reddingsboei' uit. "Mijn tante zag dat ik steeds meer in mezelf keerde. Dat klopt ook: ik was ervan overtuigd dat de wereld beter af was zonder mij. Omdat ik toch niet oud zou worden, spijbelde ik steeds vaker van school. Ik zag er domweg het nut niet meer van in."

Nieuw huis

"Mijn tante kocht een huis en wist van mijn interesse in interieur. Ze gaf me een 'projectje': of ik de kleuren etcetera voor in haar nieuwe huis wilde uitkiezen. Zo groeiden we steeds dichter naar elkaar toe en ben ik op een gegeven moment zelfs bij haar gaan wonen."

Daarna ging het gelukkig een stuk beter met Saskia. "Ik dacht niet meteen: 'O, god, ik heb het niet gedaan, jee!' Nee, ik was zeker niet meteen gelukkig. Het is stapje voor stapje gegaan. Ik denk dat ik me pas op mijn 25ste voor het eerst echt gelukkig voelde."

Doemdenker

Voelen dat je niks waard ben, komt volgens Saskia niet alleen voort uit de situatie om je heen, maar komt ook vooral uit jezelf. Zoals je in 13 Reasons why ziet, heeft je omgeving vaak niet eens door welke schade die aanricht.

"Ik ben - net als Hannah - echt een doemdenker. Bij alles wat iemand zegt, trek ik er zelf een conclusie uit. En die is vaak niet vrolijk." Omdat het doemdenken in de familie zit, durfde Saskia lang niet aan kinderen denken. "Ik moest eerst aan mezelf werken, zelf gelukkig en gezond in het leven staan."

Hulp gezocht

Ondertussen heeft Saskia’s vader hulp gezocht en zijn ze naar eigen zeggen een hechtere familie dan ooit. Voor Saskia een eind-goed-al-goedverhaal, maar voor heel veel mensen vooralsnog een droomscenario. Volgens Saskia is het dan ook belangrijk dat wanneer je signaleert dat iemand hulp nodig heeft, je niet meteen ingaat op de depressie of suïcide.

"Praat met elkaar en speel in op iemands hobby's of interesses. Uit jezelf kom je moeilijk uit zo'n donkere periode, maar als iemand je hulp aanbiedt dan pakken de meesten dat met beide handen aan."

*De naam in dit artikel zijn gefingeerd, maar bekend bij de redactie