Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Martijn Beekman
Verhalen achter het nieuws

Moeders van kleine meisjes opgelet!
Deze 9 herkennen jullie vast!

journaliste

Hester Zitvast

I

In menig huis is deze week de vlag weer uitgehangen, want de Disney-kaskraker Frozen is terug op Netflix. Zeker voor moeders van kleine meisjes brengt dat toch weer wat extra rust; peuter- en kleuterdochters vinden het maar wat fijn om anderhalf uur licht apathisch naar de avonturen van Anna en Elsa te staren. In die tijd kun jij mooi even de ramen lappen, je benen ontharen, een masker nemen of een tijdschrift lezen. Wij zetten negen zaken op een rij die je met een dochtertje waarschijnlijk wel herkent.

1. Ze doet je na

Wat jij doet, wil zij ook. Dus kruipt ze op een kruk als je kookt. Plakt ze in een onbewaakt ogenblik een inlegkruisje op d'r broek of jurk. Ze wil een luchtje op. En hakken aan. Ze loopt met een thuisbankieren-apparaatje aan haar oor gesprekken te voeren met 'haar moeder'. Ze spreekt haar pop op een wel heel herkenbare toon toe. Ze heeft al sinds ze kon lopen gelakte teennagels. Ze wil ook uit een wijnglas drinken. Of ze schuift weer eens voorbij met een paar van je kettingen om haar nek. Dat dus. De hele dag.

2. Make-up nergens veilig

Ze kan niet van je make-up afblijven, en waar je het ook verstopt, ze weet het te vinden. Je zou er bijna een kluis voor aanschaffen of laten inbouwen in je kelder, maar het leven moet voor jou ook nog een beetje praktisch blijven natuurlijk. Dus zucht je maar weer eens diep als je haar voortanden in je half afgebroken lipstick ziet. En kir je maar dat je het prachtig vindt dat ze je oogschaduw als blush heeft gebruikt en haar wenkbrauwen wat aangezet heeft met mascara.

3. Plaspop onder de douche

Douchen doe je sinds ze een jaar is niet meer zonder dat er een blote pop met je meekijkt. Die zit op de rand van je bad of in de hoek van je douche uit te lekken van de vorige badbeurt. Hartstikke leuk, zo'n plaspop, maar dat waterballet hoef je natuurlijk niet in je huis. Dus leek dit je wel een goede oplossing. Met een beetje geluk zit er ook nog een druppende barbie naast. Of een zeemeermin. Ze heeft het er maar druk mee in bad.

4. Gil niet zo!

Je dacht misschien dat het een aangeleerde vaardigheid was, maar meisjes worden gewoon gillend geboren. Ze gilt om een mug of een spin, tijdens een ruzie om speelgoed, ze gilt als ze van de glijbaan gaat en ze gilt als ze wakker wordt. En hoe vaak jij ook roept dat ze niet zo moet gillen; het is zinloos. Het is instinct. Zoals een hond blaft als er iemand aanbelt, zul jij de komende jaren met dit geluid moeten leven. Gil anders maar lekker mee. Je kunt het vast harder.

5. Stickers, strikjes en kraaltjes

Meisjes hebben een voorliefde voor kleine frummeldingetjes. En die vind je dan ook werkelijk overal in je huis terug, zelfs op plekken waarvan je zeker weet dat ze er niet zonder toezicht geweest is. De hond heeft ineens een sticker op z'n hoofd. En om je wijnfles heeft ze een strik geknoopt. Je jaszakken zitten vol haarspeldjes en elastiekjes. En hoewel je zeker weet dat er hooguit één kralenarmbandje ooit geknapt is, kom je jarenlang iedere week wel ergens een kraal tegen. It's a girl thing!

6. Wil je met mij trouwen?

Ze hoeft maar een keer een bruid in het echt te hebben gezien (op televisie telt het ook) en ze is om: trouwen is het hoogste doel in het leven. Als ze die witte jurk maar aankrijgt. Dagelijks hoor je het haar vragen: 'Wil je met mij trouwen?' En je man, die jou toch ooit echt heeft gevraagd (of je vent die je nog moet vragen), gaat als een slap weekdier overstag. Tuurlijk wil hij met zijn kleine meisje trouwen! Daar gaat je nummer-één-positie. Nou ja, zolang de trouwjurk wordt ingekleurd door een wit hoeslaken, hoef je je nog niet echt zorgen te maken.

7. Geboren om te manipuleren

Meisjes kunnen het als geen ander; manipuleren. Alleen wij vrouwen hebben die vaardigheid nog een beetje weten te finetunen. Precies op het juiste moment een pruillip trekken. Heel goed aanvoelen naar wie ze toe moeten om iets voor elkaar te krijgen. En haar vader is als was in haar handen. Jij bent nét iets strenger, ze weet dat ze bij jou met sommige zaken geen schijn van kans maakt. Dus vraagt ze papa om een ijsje.

8. Rijke fantasie

Het zijn niet zomaar pluchne beesten, voor haar leeft al het stoffen spul op haar kamer. Jij wordt er  uiteraard in betrokken, in dat spel. Dus zit je weer met een stemmetje achter een pop of knuffel een show op te voeren. Of je drinkt een heel klein kopje thee met een speelgoedgezelschap. En dat theedrinken ook: ein-de-loos. Het liefst ieder uur een keer of vier. Of even 'winkelen'. "Mama, kom je wat bij mij kopen?"

9. Frozen

En dan tot slot Frozen. Daar kun je met een klein meisje gewoon niet omheen. Je kunt de film dromen en zij ook. Ze doet iedere scène na, je hebt tal van blauwe jurken her en der liggen en onderschat ook vooral de drinkbekers, kleurpotloden, poppen, tasjes en boeken niet. Elsa & Anna zijn overal. Maar hoe gek je er zo nu en dan ook van wordt, wees ook heel eerlijk. Ergens, diep van binnen, schuilt in ons ook nog een klein meisje. Want wat is ze mooi hè, Elsa. En wat zou jij ook graag nog eens zo lekker theatraal in een ijspaleis staan zingen in een prachtige jurk met lange vlecht…