Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Tineke en dochter Melissa
Foto: Eigen foto
Verhalen achter het nieuws

Tineke's dochter heeft alopecia:
Het is niet echt een ding

journaliste

Eline Doldersum

M

Melissa (20) is amper 10 als haar moeder Tineke Korvemaker (49) een kale plek op haar hoofd ontdekt. Het zijn de eerste tekenen van alopecia areata, een aandoening waarbij plotseling kale plekken ontstaan.

"We waren met ons gezin een weekje op vakantie in Volendam. Melissa had gezwommen en terwijl ik haar hielp met afdrogen, zag ik twee grote kale plekken op haar achterhoofd. Ik schrok enorm, maar wist wel meteen wat het was."

Schaamte

"Mijn moeder lijdt al jaren aan deze ziekte. Ze was begin dertig toen bij haar de eerste kale plekken verschenen. Ze is, tot haar grote verdriet, uiteindelijk helemaal kaal geworden. Ze schaamde zich zó voor haar haaruitval dat we er geen woord over mochten wisselen, ze nauwelijks de deur uitging en bijna geen sociale contacten meer had."

"Op het moment dat ik de eerste kale plekken bij mijn dochter ontdekte, had ik meteen dat schrikbeeld. Melissa was nog zo jong, wat als zij ook haar prachtige haar zou verliezen? Haar leven ook nooit meer hetzelfde zou zijn? Ik heb de rest van die vakantie geen oog meer dicht gedaan."

Wenkbrauwen en wimpers

Tot opluchting van moeder Tineke groeien de kale plekken op het hoofd van haar tienerdochter al snel weer dicht. "Het is zo'n grillige aandoening, je weet nooit hoe het verloopt. Het kan weer dichtgroeien, maar je kunt ook al je haren verliezen, inclusief wenkbrauwen en wimpers. Dat is voor een vrouw natuurlijk wel heel moeilijk."

"Gelukkig is het bij Melissa nu al tien jaar stabiel. Ze verliest haar, maar het groeit altijd weer dicht. Om schaamte te voorkomen hebben we geprobeerd om er geen groot probleem te maken. Natuurlijk is het vervelend, maar er zijn kinderen die er veel erger aan toe zijn. Die ernstig ziek zijn, pijn lijden, niets meer kunnen. Zij kan alles nog."

Hoofddoekjes

"Gelukkig staat Melissa er zelf ook positief in. Ze ziet het zelf ook niet als een belemmering en is er ook nooit mee gepest. Als kind dook ze - ondanks haar kale plekken - gewoon het zwembad in en als ze in een korte periode veel haar verloor, droeg ze een hoofddoekje om haar kale plekken te verbergen. Het is nooit een ding geweest."

"Overgaan zal alopecia areata nooit. Natuurlijk blijft de angst dat ze al haar haren zal verliezen wel in mijn achterhoofd aanwezig, maar ik ben er niet meer dagelijks mee bezig. Júist omdat het al zo lang stabiel is."

Missverkiezing

"Dat ze nu meedoet aan Miss Beauty Overijssel (zie de video in dit artikel, red.) vind ik dan ook zo'n dappere stap. Dat ze zich niet schaamt, maar er met behulp van deze missverkiezeng júist mee naar buiten treedt."

"Dat ze zich zó puur en kwetsbaar opstelt om zo weer andere mensen te helpen die lijden aan dezelfde aandoening. Daar kan ik toch niet anders dan alleen maar super trots op zijn?"