Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

Opvliegers en nachtzweten
doen het seksleven geen goed

Redactie VROUW

B

Ben jij rond de vijftig jaar en heb je opeens veel minder zin in seks? Vind je je man nog steeds heel lief, maar toch echt een stuk minder aantrekkelijk? Wijs hem dan niet meteen de deur, want misschien ben je wel 'gewoon' in de overgang.

Naast vervelende kwaaltjes als opvliegers, hartkloppingen, moeheid en transpireren (valt er al een kwartje?), kenmerkt de overgang zich namelijk ook door een verminderd libido.

Opvliegers en nachtzweten

Dat hoort ook overgangsdeskundige Ilja van Leeuwen van Care for women vaak in haar praktijk. "Ik begreep uit een presentatie van gynaecoloog Barbara Havenith dat zo’n 48% van de vrouwen in de overgang minder zin in seks heeft."

VROUW hield een enquête en daaruit blijkt dat maar liefst 31% van de 885 respondenten aangeeft minder zin te hebben om met hun partner onder de lakens te duiken. Opvliegers en nachtzweten doen het seksleven duidelijk geen goed.

Hormonale disbalans

Ook heeft 34% last van hormonale disbalans en heeft daardoor 'gewoon' geen zin meer. Volgens Van Leeuwen gebeurt dit onder invloed van een dalende hormoonspiegel. "Dat heeft namelijk weer invloed op het slijmvlies. Het slijmvlies van de vagina raakt minder doorbloed en daardoor vermindert de vochtigheid." 

"De opwinding en lubricatie blijft bestaan, dus in principe kan het functioneren, maar de uitgangsstatus is droger. Je moet dus vanuit het niets naar opwinding, dan is je vagina droger en heb je meer stimulatie of voorspel nodig."

Oestrogeen

"De opwindingsfase is belangrijk voor vrouwen in de overgang en vooral bij vrouwen die al helemaal in de overgang zijn. Dan valt namelijk het oestrogeen weg en daardoor is er een verminderde bloedvoorziening."

Een andere kant van de overgang is dat je bindweefsel minder stevig is, vertelt de overgangsdeskundige. De vaginawand wordt dunner en de doorbloeding neemt af.

Voorspel

"Daardoor is het allemaal kwetsbaarder. Als je niet voldoende opgewonden bent, kan het bij seks gaan schuren. Wees daarom waakzaam dat er voldoende tijd is voor voorspel. Bespreek het ook met je partner."

Gelukkig kan 29% van de respondenten het wel eerlijk aan de partner vertellen. Bijna de helft vindt dat haar partner nog steeds niets te klagen heeft; zij hebben nog een prima seksleven. Dat komt omdat 38% van de respondenten gewoon zin máákt.

Hormoontherapie

Een hulpmiddel om zelf ook in bed te blijven genieten, is volgens Van Leeuwen hormoontherapie: "Je brengt dan een zetpil in tegen vaginale droogte. Het werkt plaatselijk op je slijmvlies. Voor deze behandeling hoef je niet bang te zijn voor bijwerkingen. Een jaar deze pillen nemen staat gelijk aan één anticonceptiepil."

Bang om na de overgang niet meer sexy gevonden te worden, zijn de respondenten eigenlijk niet. Maar liefst 89% vindt dat vrouwen na de overgang nog net zo aantrekkelijk zijn; 'We leven niet meer in de oertijd.' 

Grijs haar en lachrimpels

Ook vindt 50% dat je best je oogleden mag laten liften of je haar mag verven, al moet je het ook niet overdrijven. 30% Wil daarentegen gracefully oud worden en vindt dat er niks mis is met grijs haar en lachrimpels. Volgens driekwart van de respondenten is het vooral belangrijk dat je doet waar jij je prettig bij voelt.

Tekst: Indra Jager & Daphne van Rossum