Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Spoorwegovergang
Foto: Hollandse Hoogte
Verhalen achter het nieuws

Queenie: Er sprong een
16-jarig meisje voor mijn trein

journaliste

Eline Doldersum

D

De brief van machiniste Janine Hoogeveen ging de afgelopen dagen het hele internet over. Ze richt haar emotionele betoog aan een 10-jarige jongen die afgelopen weekend voor de grap op het spoor ging staan. Dat het ook helemaal verkeerd kan aflopen weet Queenie Schut (45) maar al te goed. 

"Het piepende geluid van de remmen, de trein die in no time doodstil op het spoor stond en het geluid van het piepertje in mijn borstzak. Het is al vijftien jaar geleden, maar ik kan het me nog precies voor de geest halen, de fatale sprong van een meisje van nét zestien."

Luid getoeter

"Het was een warme zomerdag in juni. Mijn dienst zat er bijna op. Achterin de coupé knipte ik de laatste kaartjes toen de trein na luid getoeter ineens tot stilstand kwam. Ik werkte op dat moment pas een jaar als hoofdconducteur, maar wist meteen dat er iets goed mis was."

"Als hoofdconducteur moest ik met de machinist naar buiten om te kijken wat er precies was gebeurd. Ik deed alles op adrenaline, maar toch vond ik het best spannend. Ik nam een EBHO-koffer mee en afdekfolie, maar had totaal geen idee wat ik buiten zou aantreffen."

Queenie

Een meisje van 16

"Wat ik daar zag heeft mij nooit meer losgelaten. Er lag een meisje van 16 onder onze trein. Zó afschuwelijk. Maar gek genoeg deed ik 'gewoon' wat ik moest doen; ik dekte haar af, zorgde dat alle kinderen in de trein bij de ramen vandaan bleven en wachtte op de politie en ambulance."

"Alles deed ik op adrenaline, maar toen ik 's avonds thuiskwam stortte ik in. Toen realiseerde ik pas wat er was gebeurd. Wat ik had moeten doen. Het is de nachtmerrie van iedere conducteur. Niemand hoopt dat ooit mee te maken, maar helaas gebeurt het vaak. Heel vaak."

Brief van de machiniste

"Vrijwel dagelijks hebben we te maken met mensen die onder de trein komen. In het geval van dit meisje bleek het om zelfmoord te gaan, maar er zijn ook genoeg mensen die spelen met hun leven door op het spoor te gaan staan, onder spoorbomen doorrennen of video's maken op een rijdende trein."

"De brief van de machiniste greep mij daarom ook zo aan. Ik snap zó goed dat je nachten wakker ligt van een 10-jarig mannetje dat ternauwernood aan de volle vaart van jouw trein ontsnapt. Júist omdat we het ook zo vaak fout zien gaan. Zo'n beeld staat de rest van je leven op je netvlies gebrand."

Als een film in mijn hoofd

"Het beeld van dat zestienjarige meisje heeft mij ook nooit meer losgelaten. De eerste weken speelde het ongeval zich iedere avond als een film in mijn hoofd af. Dacht ik aan het meisje, haar laatste momenten, aan haar ouders die dat vreselijke telefoontje hebben gekregen... Het liet me gewoon niet meer los."

"Mijn werk is daarna ook nooit meer hetzelfde geweest. Elke keer als we langs dat stuk reden, verstijfde ik. Was ik als de dood dat er weer iets zou gebeuren. Op een gegeven moment was het zo erg, dat ik ervoor koos om mijn werk als conducteur neer te leggen. Ik kon het gewoon niet meer."

Levensgevaarlijke grappen

"Voor het meisje steek ik nog ieder jaar een kaarsje op, maar voor andere jongeren hoop ik dat verhalen als deze dienen als waarschuwing. De trein is bedoeld om mee te reizen en niet om levensgevaarlijke grappen mee uit te halen. Want daarmee zet je niet alleen je eigen leven op het spel, maar ook dat van het treinpersoneel."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook, net als Queenie, een heftig verhaal dat je wilt vertellen?

Dan kan dat hier!