Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen foto
Verhalen achter het nieuws

Richelle deed mee aan Married at First Sight: 'Ik ben
niet boos op Jeroen en ik heb ook geen spijt'

journalist

Maaike Schaap

B

Bij elkaar worden gezocht door de wetenschap en elkaar pas zien op de trouwdag? In het programma Married at First Sight gebeurt het. Dinsdag was de laatste aflevering en wij spraken met Richelle (25), die gekoppeld was aan Jeroen (26). Zij besloten te gaan scheiden. 'Ik ben niet boos op de wetenschappers en ook niet op Jeroen.'

Dit jaar werden in het tweede seizoen van Married at First Sight weer vier koppels door deskundigen bij elkaar gezocht. Een van de mensen die meedeed, is de 25-jarige Richelle. "Ik had mij opgegeven, omdat ik in het verleden vaak de verkeerde mannen uitkoos. Ik hoopte dat het de wetenschap misschien zou lukken wél een goede match voor mij te vinden.” 

“Ik had er zeker vertrouwen in. Je vult talloze vragenlijsten in over dingen die je wel en niet leuk vindt, er worden gesprekken met je gevoerd en er worden testjes, zoals een reuktest, gedaan. Ik had er wel vertrouwen in.”

Het eerste contact

Vanaf het moment dat duidelijk werd dat Richelle mee zou doen aan het programma, kwam ze in een soort achtbaan terecht. “Ik probeerde geen persoon in mijn hoofd te creëren. Je gaat er toch heel open in. Ik zou het allemaal wel zien.”

Er werd een jurk uitgezocht, een vrijgezellenfeest georganiseerd en voor ze het goed en wel doorhad, brak de dag van de bruiloft aan. “Natuurlijk was dat spannend! Je vraagt je toch af wie er daar op je staat te wachten…” Op het moment dat de deuren opengingen en ze met haar vader naar binnen liep, zagen Jeroen en Richelle elkaar voor het eerst.

“Ergens was ik wel een beetje verbaasd. Ik zag een leuke, doorsnee jongen. Ik zag ook meteen dat hij slank en sportief was. Iets wat ik zelf niet ben. Mijn familie en ik hadden misschien toch iemand verwacht die qua bouw iets meer op mij zou lijken.”

Op de trouwdag... | eigen foto

Spontaan een zoen

De ambtenaar van de burgerlijke stand verbond het tweetal in de echt, waarna ze officieel getrouwd waren. “Het was heel bijzonder, maar het bleef ook allemaal wat onwennig. We voelden niet meteen een enorme klik met elkaar. Toch had ik wel het idee dat we er allebei iets van probeerden te maken.”

“De eerste momenten van de bruiloft, word je vooral geleefd. Op het moment dat we in de limousine terug naar het hotel gingen, hadden we voor het eerst een momentje samen. Ik had wel het gevoel dat ik verliefd op hem zou kunnen worden, mits we er allebei vol voor zouden gaan. Even leek dat er ook op. Jeroen gaf mij af en toe bijvoorbeeld spontaan een zoen. Ik had dus ook de indruk dat hij het wel zag zitten!”

Sporten belangrijk 

In het programma was Jeroens afstandelijkheid goed te zien. “Toen we na onze huwelijksnacht voor onze huwelijksreis naar Gran Canaria vlogen, merkte ik het al. Dan voerden we een gesprek, maar kreeg ik nauwelijks een reactie terug. En iedere keer als ik hem aanraakte, leek hij daar niet van gediend, terwijl hij mij de avond daarvoor wel spontaan zoende.”

“Uiteindelijk sprak Jeroen uit dat hij het lichamelijke contact niet zo leuk vond. Hij gaf ook aan het jammer te vinden dat ik niet sportte, om kort daarna toe te geven dat hij vooral voor zijn werk moet sporten (hij is militair red.) en daar soms geen zin in heeft. Ik ging dan het gesprek aan: Waarom vind je het dan zo belangrijk dat ik wel sport? Ik probeerde hem te begrijpen, maar hij sloot zich steeds meer voor mij af.”

Heftig gesprek

Richelle en Jeroen waren drie nachten en vier dagen op Gran Canaria. “Ik hoopte dat we elkaar beter zouden leren kennen, maar hij liet het niet echt toe. Jeroen gaf al heel snel aan geen klik te voelen en op de laatste avond zei hij ook mij niet aantrekkelijk te vinden. Veel vertrouwen in een goede afloop had ik dus niet, al stond mijn deur nog wel op een kiertje.”

Eenmaal weer in Nederland viert Richelle groots haar verjaardag, maar Jeroen is daar niet bij. Een paar dagen later gaat ze naar hem toe voor een duidelijk gesprek. “Dat was een heftig gesprek.”

Niet aantrekkelijk

In totaal is Richelle wel een uur bij Jeroen thuis geweest. “Op tv laten ze natuurlijk maar een klein stukje zien. Ik was daar omdat ik wilde begrijpen waarom Jeroen zich voor het experiment had opgegeven en wat hij ervan had verwacht. Hij gaf alleen geen duidelijk antwoord, waarna ik bleef doorvragen.”

“Het leek misschien wel alsof ik nog een laatste poging deed om Jeroen voor mij te winnen, maar dat was het niet. Ik wilde gewoon weten waarom hij zich had opgegeven. Toen hij op een gegeven moment zei mij niet aantrekkelijk te vinden, deed mij dat niet zoveel. Het was niet de eerste keer dat hij dat zei. Dat hij mij niet aantrekkelijk vindt, betekent niet dat niemand mij aantrekkelijk vindt.”

De ware

“Hoewel het geen geslaagd experiment was, kijk ik niet met spijt terug. Het was een ontzettend leuk avontuur. De huwelijksdag was heel bijzonder en onze huwelijksreis ook heel gezellig. Ik heb er ook van geleerd. Zo ben ik erachter gekomen dat ik het heel belangrijk vind iemand eerst echt goed te leren kennen voordat je het ‘een relatie’ noemt en ik ben ook veel kritischer naar mezelf gaan kijken. Wie ben ik, wat vind ik belangrijk en waarom denk ik over bepaalde dingen op die manier?”

“En natuurlijk is het jammer dat we uiteindelijk geen geslaagde match zijn. Toch hebben we absoluut geen ruzie en gun ik hem het allerbeste. Daarnaast krijg ik heel veel leuke berichtjes van familie en vrienden die stuk voor stuk zeggen: ‘Jij vindt de ware heus nog wel!’ En daar ben ik ook van overtuigd!” 

Uiteindelijk is 25% van de koppels uit twee seizoenen nog steeds getrouwd! 

Van de partners van VROUW