Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Pauline trouwde met zichzelf
Foto: Eigen Beeld
Verhalen achter het nieuws

'Ook ik ben 50 geworden en
wat ben ik daar blij mee!'

journaliste

Daphne van Rossum

V

Vandaag viert Willem-Alexander zijn verjaardag, hij ziet Abraham. “Het leven begint bij 50”, zei hij onlangs. Ook Pauline, Titia, Ingrid en Tanja zijn blij dat ze Sara hebben gezien. “Ik plan nu moeiteloos me-time in, zonder schuldgevoel.”

Verleidkundige en sensualiteittrainer Pauline Schueler trouwde met zichzelf toen ze onlangs 50 werd: “Ik vond dat een mooi ritueel. Met 50 heb ik goed gekeken wat ik nog wilde houden, wat ik mee wilde nemen en wat ik achter wilde laten. De goede dingen heb ik meegenomen. Van andere dingen heb ik afscheidgenomen. Ik wilde met een schone lei beginnen. En hoe kun je dat beter doen dan met een trouwbelofte aan jezelf?”

“Ik heb een bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand gevraagd de ceremonie te voltrekken, die heeft de trouwgelofte afgenomen. Hoewel het niet geldig is voor de gemeente, heb ik wel een mooi document met handtekening. Daarnaast heb ik voor mezelf opgeschreven wat ik belangrijk vind.”

Eigen Beeld

In de wittebroodsweken

Pauline heeft al 34 jaar een relatie, maar is niet met haar vriend getrouwd: “Ik ben supertrouw, maar trouwen met mijn partner wil ik niet. En nee, mijn vriend is niet jaloers. Die is juist blij voor mij.”

Eigen Beeld

“Momenteel zit ik nog in mijn wittebroodsweken. Ik ben zo blij dat ik het gedaan heb. Ik ben nu oud en wijs genoeg om mezelf in volle glorie te omarmen zonder oordeel. Ik ben over het algemeen gelukkiger dan vroeger, heb een beter seksleven en een betere zelfacceptatie. Ik voel een enorme levenslust en energie.”

Ik werd 50 en kreeg kanker

Titia de Vries: “De uitspraak ‘het leven begint bij 50’ is voor mij maar al te waar. Ik weet nog dat ik in oktober 2006, een week voor mijn 49e verjaardag in de trein zat met een vriendin. Zij vroeg: ‘Wat gaan we volgend jaar doen?’, duidend op die bijzondere verjaardag. Ik antwoordde dat ik niet wist wat zij ging doen, maar ik in elk geval niets.”

Eigen Beeld

“Twee maanden later ontdekte ik een knobbel. Mijn rechterborst had twee tumoren en werd geamputeerd. Preventieve chemo volgende met daarop anti-hormonen waarvan je lekker chagrijnig van wordt en jankerig en puffy en de overgang in dondert. Kortom: 2007 werd mijn kankerjaar en ik besloot mijn verjaardag wel te vieren. Mét haar. Nou ja haar, het stelde ook weer niet zo heel veel voor, het was meer een Sinead O’Connor-look.”

Oud en wijs 

“Ik was drie jaar daarvoor gestart met mijn eigen coachingsbedrijf, nadat ik na 25 jaar ontslagen was. Ik had mezelf een depressie ingewerkt in een organisatie die allang niet meer bij me paste."

"Dat betekende dat ik een paar maanden na mijn laatste chemo met die kale kop alweer aan het werk was. We zijn nu bijna tien jaar verder: mijn bedrijf heb ik nog, de crisis overleefde ik, ben inmiddels twee postgraduate opleidingen verder en studeer nu in Engeland. Ben hard aan het werken om mijn levensdoel te verwezenlijken: een oude wijze vrouw worden.”

Geen spijt

Ingrid Bakker werd een paar jaar geleden figurant en model: "Mijn zoon is nu 25 jaar en de grootste zorg taak zit erop. Buiten mijn werk als administratief medewerker werk ik al zes jaar mee als edel-figurant bij films en als model. Ondanks mijn leeftijd en het feit dat ik geen ervaring heb in het modellenwerk beleef ik hierin leuke momenten. Ik wil geen spijt hebben dat ik dingen heb laten liggen."

Eigen Beeld

Een droom kwam uit

Tanja Nab: “Het leven begint inderdaad bij 50! De kinderen volwassen, echtgenoot veel op reis, en daarmee geen reden meer om me 'op te offeren’ voor mijn gezin. Dus begon ik aan de opleiding voor hypnotherapeut ; een droom die ik had sinds mijn twintigste en nooit aandurfde . Ik heb spijt dat ik dat niet eerder heb gedaan, maar wat geniet ik daar iedere dag weer volop van!"

Eigen Beeld

"Inmiddels drie jaar later heb ik een goedlopende praktijk en help ik vrouwen met overgewicht, perfectionisme en faalangst. Ik heb 50 jaar nodig gehad om levenslessen te leren, en in te zien dat het tijdverspilling is indruk te willen maken op anderen met uiterlijk vertoon, en mezelf wegcijferen. Ik plan moeiteloos me-time in zonder schuldgevoel, en waar mogelijk een weekendje of weekje weg. Heerlijk, dat had ik vroeger nooit kunnen denken.”