Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Verhalen achter het nieuws

Tijdens de vakantie sloeg Anouk op de vlucht:
'Ik was zó bang voor hem...'

redacteur

Indra Jager

O

Op het verhaal van Jacqueline, wiens man er tijdens een gezinsvakantie in Frankrijk tussenuit kneep, kwamen een hoop reacties. Waaronder die van Anouk (38). Zij zat in een gewelddadige relatie, maar ging desondanks en onder het mom van ‘misschien komt dan alles wel goed’ acht maanden met haar vriend backpacken. Dat verliep niet helemaal zoals ze had gehoopt.

Haar vriend was alcoholist en had last van agressieve buien. Als iets hem niet zinde, sloot hij Anouk ‘urenlang’ op, trapte hij haar naakt het huis uit of sloeg hij haar.

Op oorlogspad

“Ik ben niet vaak met mijn ex op vakantie geweest, maar de eerste keer gingen we maandenlang backpacken in Zuid-Oost Azië,” vertelt ze. Haar ex was al op de heenvlucht dronken en ‘op oorlogspad'. “Bijna vechtend kwamen we uit het vliegtuig.”

“Nog dezelfde dag had hij de ruzie al zo laten oplopen dat hij besloot mijn paspoort en geld te stelen en me alleen achter te laten in Bangkok. Ik wist niet waar ik het zoeken moest.”

Buiten slapen

Nadat ze een dag wanhopig op een terras in een volledig onbekende stad had doorgebracht, vond haar ex dat Anouk haar spullen weer terug ‘mocht’ hebben. “Dezelfde avond stond hij weer voor mijn neus.”

Ze vervolgden hun reis, waaraan Anouk ondanks de agressieve buien van haar vriend ook plezier beleefde. Anouk hield zich vast aan de goede herinneringen en ging vaker met haar ex op vakantie. “Tijdens andere reizen heeft hij me weleens een nacht buiten laten slapen en achtergelaten in onbekende stadjes, omdat hij vermoedde dat ik vreemdging.”

Weg van de samenleving

“Dat deed ik natuurlijk niet. Dat kon niets eens, want ik was alleen maar bij hem. Opgesloten, weg van de samenleving. Maar hij wantrouwde me vreselijk.”

“Halverwege onze relatie heb ik een sportwagentje gekocht omdat ik aanvoelde dat het ‘niet zo lekker liep’. De 'vluchtauto' was mijn steun en toeverlaat in een tijd waarin ik het gevoel had er helemaal alleen voor te staan in de wereld."

Dreigen met een mes

Dat wagentje was uiteindelijk haar redding. “We maakten een reis door Oostenrijk, Duitsland en Nederland en toen ik jarig was ‘vierden’ we dat met taart en - uiteraard - drank. Mijn ex dronk zich een slag in de rondte.”

“We kregen ruzie. De reden weet ik niet eens meer, maar het zal wel zijn omdat hij weer dacht dat ik vreemdging. In dronken toestand dreigde hij met een mes. Hij zei dat hij mijn banden lek zou prikken en voor mijn eigen veiligheid dimde ik.”

Vlucht

“Op dat moment was ik zó bang. Ik was oprecht bang dat het mes niet alleen voor de banden van mijn auto gebruikt zou worden. Ik deed alsof ik naast hem in slaap was gevallen en op het moment dat ik weg kon, ben ik vertrokken.”

Terwijl hij nog in een diepe, dronken slaap lag, stapte Anouk in haar vluchtautootje. "Met niets meer dan een tas met kleren, die al in mijn auto klaarlag.”

Inmiddels heeft Anouk een hele lieve man en zelfs een kindje met hem. “Ik had me geen betere man en vader voor mijn kind kunnen wensen. De andere optie was ongetwijfeld dramatisch geweest.”

Jij op VROUW.nl

Voelde jij je ook onveilig in je relatie? En wat heb je toen gedaan?

Vertel het hier