Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Ooievaar voor huis
Foto: Hollandse Hoogte
Verhalen achter het nieuws

'Het belangrijkste advies
dat ik geef? Word zwanger!'

Lisette de Ronde

W

We krijgen gemiddeld minder kinderen, blijkt uit cijfers van het CBS. Volgens psycholoog Jeffrey Wijnberg niet verwonderlijk, want vrouwen worden steeds zelfstandiger, waardoor het krijgen van kinderen minder vanzelfsprekend is. 

"Onze reislust, keuzemogelijkheden en financiële onafhankelijkheid zijn de laatste tijd toegenomen. Waar mannen eerst voor een inkomen moesten zorgen, vragen veel vrouwen zich tegenwoordig af waar zij mannen nog voor nodig hebben."

Wachten, wachten, wachten

"Vroeger was het 'verliefd, verloofd, getrouwd en een kind'. Tegenwoordig zie ik het fenomeen 'wachten wachten wachten' steeds meer. Het onderwerp 'kinderwens' is iets waar constant over gepraat wordt. Niet alleen door vrouwen, maar ook door mannen, wat mogelijke gezinsvorming blokkeert."

"Voorheen was het huwelijk pas succesvol als er kinderen kwamen. Het deed er niet toe wat de man daarvan vond, hij was gewoon leverancier. Maar tegenwoordig mag een man er ook een mening over hebben."

Een overschot aan keuzes

"Maar ook door scheidingen en break-ups worden minder kinderen geboren. Stel: de man heeft al een of twee relaties achter de rug. Vervolgens krijg hij een jongere vriendin, die graag moeder wil worden. Maar hij heeft al drie kinderen, dus hij vindt het wel mooi geweest."

"Toch ligt het niet alleen aan mannen. Vrouwen twijfelen te veel door een overschot aan keuzes. Belangrijk is om goed te realiseren dat keuzes van elkaar verschillen. Vrouwen zien de keuzes vaak als gelijkwaardig: ik ga óf een jaar reizen óf ik krijg een kind. Terwijl de keuze voor een kind van een heel ander niveau is."

Word zwanger!

"Daarnaast willen vrouwen alles op orde hebben voordat zij aan kinderen beginnen. Maar de praktijk leert dat zodra er kinderen komen, de financiële zaken vanzelf wel volgen. Je móet wel verantwoordelijk zijn voor je kinderen, dus word je dat ook!" 

"Ik zie veel vrouwen tussen de pakweg 29 en 35 die in de knoop zitten. Ze hebben duidelijke symptomen van overspannenheid en worstelen met hun identiteit. Het belangrijkste advies dat ik geef? Word zwanger! Een kind zorgt ervoor dat de zoektocht voorbij is. Jij gelukkig, je kind gelukkig, en je (schoon)ouders gelukkig!"