Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

Wij vieren vandaag Moederdag
met twee moeders

journalist

Marjolein de Jong

N

Na een huwelijk met de vader van haar kinderen werd Jacqueline (62) tot over haar oren verliefd op Karen (60). Inmiddels zijn de twee alweer 16 jaar samen en hebben ze er samen de nodige Moederdagen op zitten.

Met haar ex-man had Jacqueline een gezin met zes kinderen. Na vijftien jaar kwam hij een ander tegen. "De jongste was tien maanden toen ik alleen kwam te staan. Ik heb toen echt tropenjaren gedraaid. Het was moeilijk, maar je moet toch verder. Gelukkig hebben mijn ex en ik een weg gevonden. Je kunt wel boos blijven, maar je hebt alleen jezelf en de kinderen ermee.”

Liefde op het eerste gezicht

Karen kwam twee jaar laten dan ook als een verrassing uit de lucht vallen. De twee kenden elkaar al van vroeger en zaten zelfs als jonge meisjes samen op gym. Toch kwamen ze destijds nooit echt met elkaar in contact. “Het was Bevrijdingsdag en we kwamen elkaar tegen op straat. We raakten aan de praat en de vonk sloeg direct over.”

Karen had op dat moment nog een relatie met een man maar dat liep al ten einde. Beiden hadden nog nooit eerder een relatie met een vrouw gehad. Hoe wisten ze dan dat dit meer was dan slechts vriendschap?

“Zelf had ik weleens nagedacht over een eventuele relatie met een vrouw. Maar ik wist niet dat Karen iets voor vrouwen voelde en ook zelf wist ze het niet eens. Maar tijdens het eerste gesprek werd direct duidelijk dat er tussen ons meer was dan alleen vriendschap.”

Een tweede moeder

De twee werden tot over hun oren verliefd en al snel woonden ze samen. Vervelende reacties hebben ze gelukkig nooit gehad. “De jongste vroeg al vrij snel wanneer Karen nou bij ons kwam wonen. En onze oudste zei: ‘Als iemand ooit iets vervelend zegt, dan grijp ik 'm!’"

"Achteraf hebben we weleens gehoord dat ze in het begin toch een beetje moesten wennen, maar al snel hoorde Karen er helemaal bij. Ze is echt een moeder voor ze; ze vertellen soms nog meer aan haar dan aan mij", lacht Jacqueline.

De zes kinderen

Moederdag

“Gelukkig wilde Karen altijd al kinderen en ze is er dan ook helemaal voor gegaan. We grappen weleens dat ze ze met sokken en schoenen aan heeft gekregen." Inmiddels zijn er alweer vijf kleinkinderen en naar eigen zeggen zijn de twee trotse oma’s. “Als een van de kleinkinderen ‘oma’ roept, dan kijken we allebei om”, lacht ze.

En de mooiste moederdagherinnering? “Toen ze alle zes nog thuis woonden, maakten ze elk jaar ontbijt op bed. Zaten we dan met alle kinderen om ons heen in bed. Nu zijn ze allemaal het huis uit, maar vergeten doen ze ons niet. Het is een mooi stel; we zijn ontzettend trots op ze.”