Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Een machtige man krijgt vaak een enorme egoboost
Foto: Hollandse Hoogte
Verhalen achter het nieuws

Vrouwen vallen voor machtige mannen, maar
vallen mannen ook voor machtige vrouwen?

journalist

Elien Andersen

S

Succesvolle mannen trekken vrouwen aan. Of het nu de kersverse president van Frankrijk of de zanger van een rockband betreft, ze kunnen steevast rekenen op een grote schare vrouwelijke bewonderaars. Maar vrouwen op belangrijke posities hebben minder vaak te maken met grote aantallen aanbidders. Of lijkt dat maar zo? We vroegen het psychologen Jeffrey Wijnberg en Roos Woltering.

Oké, ik ben weliswaar niet helemaal de doelgroep. Maar als ík Mick Jagger tegen zou komen in de supermarkt, zou ik denken dat het een ouwe gek is. Maar staat diezelfde Mick Jagger ’s avonds de ballen uit zijn broek te zingen voor een uitverkocht Ahoy, dan zou ik hem waarschijnlijk een stuk aantrekkelijker vinden. Macht werkt dus erotiserend, althans: op vrouwen.

 

VROUW-psycholoog Jeffrey Wijnberg denkt hier echter heel anders over. “Het zit anders dan iedereen denkt. Neem nou President Kennedy. Dat was een aantrekkelijke vent; hij had veel aanbidsters. Macron is ook aardig om te zien, voor hem zal hetzelfde gelden. Maar er zullen weinig vrouwen zijn die Trump echt aantrekkelijk vinden.”

Niet sec de macht

Trump en aantrekkelijk in één zin; brrr... Wijnberg vervolgt: “Macht op zich erotiseert zeer zeker niet. Het werkt anders. Als je in een machtspositie zit, krijg je een enorme egoboost. Je voelt je bijzonder, belangrijk en durft meer risico’s te nemen. Je raakt overtuigt van jezelf en dat geeft je een zelfverzekerde uitstraling. En het is die uitstraling die aantrekt, zowel mannen als vrouwen.”

Mannelijke vrouwen

Welke vrouw op een belangrijke positie is aantrekkelijk? Marine Le Pen? Wijnberg: “Nee, dankjewel. Marine Le Pen komt eerder mannelijk over. Merkel is ook niet echt om over naar huis te schrijven. Kijk: een man valt voor vrouwelijke vormen. Voor een glimlach, oogcontact en vrouwelijke kleding, kortom: vrouwelijk gedrag. En dat is nou net wat een vrouw met macht doorgaans niet vertoont."

Affaire Clinton-Lewinsky

Hierbij komt nog dat een man vaak onzekerder is dan een vrouw, dus als een man macht krijgt, is zijn egoboost groter. “Klopt,” beaamt Wijnberg. “Denk maar aan de affaire Clinton-Lewinsky. In dat spraakmakende interview werd hem gevraagd 'Why did you do it?' Waarop hij antwoordde: 'I had the chance, and I took it.' Dit zegt al zoveel: hij was zelfverzekerd in die positie, hij had de kans.”

Meer exposure is meer aanbidders

Als je bekend bent, is je exposure natuurlijk groter en zal je in aantallen meer aanbidders hebben dan wanneer je niet bekend bent. Er is dus een grotere kans dat je überhaupt aanbidders hebt. Plus: de positie die je hebt verworven, geeft je een bepaalde onaantastbaarheid en macht. En van daaruit durf je ook meer.

“Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen. Ik denk dus dat we kunnen concluderen dat puur de macht niet opwindend is. Dus dat de uitwerking wat dat aangaat hetzelfde is voor mannen als voor vrouwen. Het gaat erom dat mannen met macht een grotere egoboost krijgen en zelfverzekerder worden. Dát trekt vrouwen aan. Ze vertonen ook typische mannelijke eigenschappen. Vrouwen met macht worden weliswaar ook zelfverzekerder, maar niet per se vrouwelijker. En dat is dan weer niet zo aantrekkelijk.”

Wat schaars is, wil je hebben

Psycholoog Roos Woltering denkt hier hetzelfde over: "Wat schaars is, willen we graag hebben. En van de zanger van de band, is er maar één. Iemand is nicht zu haben en dat is heel aantrekkelijk. Maar als diezelfde zanger op het podium erg onhandig staat te doen, heeft dat weer totaal geen erotiserende werking."

Volgens Woltering betekent macht autonomie en dat werkt twee kanten op: "Mannen worden net zo hard aangetrokken door autonomie als vrouwen." Geen kwestie van geslacht dus, volgens haar. "Dat de mannen niet aan de voeten liggen van Angela Merkel, heeft meer te maken met haar leeftijd en uiterlijk."

Seksuele fantasieën 

"Ook in de slaapkamer zoeken we altijd een hiërarchisch verschil: seksuele fantasieën zijn vaak geënt op verschil. Vrouwen fantaseren over overmeesterd worden. En mannen houden ervan om gedomineerd te worden door een vrouw. Dominantie is nu eenmaal opwindend. En macht gaat gepaard met dominantie. Dus dat dit erotiseert, geloof ik absoluut."

Meer zelfstandigheid

In het eerste contact, dus waar je op valt, gaat het heel veel over seks, licht Roos toe. "Je valt op iemand, omdat je diegene aantrekkelijk vindt. Niet omdat je denkt: hier kan ik een gelijkwaardige relatie mee onderhouden. Terwijl dit nou juist is wat mensen in het dagelijkse leven wel zoeken: een gelijkwaardige relatie. Dus macht erotiseert door de autonomie die het met zich meebrengt, maar het is niet wat we uiteindelijk willen. Sowieso begint het hele idee dat je iemand aantrekkelijk vindt omdat hij geld heeft en je kan onderhouden wel achterhaald te raken. Vrouwen worden steeds zelfstandiger."

Wijnberg en Woltering zijn het met elkaar eens: het is de zelfverzekerdheid en/of de autonomie die macht met zich meebrengt, waardoor iemand als aantrekkelijk(er) wordt beschouwd. Maar die Mick Jagger? Is nog steeds niet mijn ding...