Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Athilde Whyte
Foto: Eigen foto
Verhalen achter het nieuws

Moeder Athilde doet niet aan
antibiotica en inenten

journaliste

Hester Zitvast

D

Dit weekend overleed een Italiaanse jongen (7) aan een oorontsteking. Artsen stellen dat zijn dood voorkomen had kunnen worden als de ouders het kind antibiotica hadden toegediend. In plaats daarvan hadden ze hem behandeld met homeopathische middelen. Ook Athilde Whyte (47) grijpt voor haar kinderen Lotte (18), Julia (15), Luca (13) en Puck (3) niet snel naar antibiotica en heeft het viertal ook niet laten inenten.*

Athildes oudste dochter had als baby behoorlijk wat kwaaltjes. Ze zat niet lekker in haar vel, was voortdurend verkouden en had vaak oorontsteking. "Ze had altijd wat en de kinderarts in het ziekenhuis wist het ook niet meer. Ze zei dat we haar permanent antibiotica konden gaan geven, maar daar had ze zelf geen goed gevoel bij. Ze adviseerde ons eens naar een homeopaat te gaan."

Sceptisch over inenten

Athilda nam het advies ter harte en bezocht met haar dochter een homeopaat die tevens arts was. "Ik kwam met een huilende baby binnen en liep met een blije baby naar buiten."

"Er was één korreltje nodig om haar zo rustig te krijgen. Ik wist niet wat ik zag. Mijn bezoek aan de homeopaat is life changing geweest. Vanaf dat moment ging ik mij erin verdiepen, ik heb zelfs een tijdje een studie homeopathie gedaan." 

Niet ingeënt

"De kinderarts was ook sceptisch over inenten; dat creëert een schijnveiligheid. 'het lichaam kan veel zelf aan', zei ze. Ik kon mij daar wel in vinden. Ik heb de kinderen dan ook niet ingeënt."

"Ze zijn prima in staat kinderziektes zelf door te maken. Ik zie een ziekte als een manier om het welbevinden te vergroten. Neem een burn-out: als mensen eerder luisteren naar de signalen van hun lichaam hoef je niet af te branden."

Macht van de farmaceutische industrie

"Kinderziektes leveren een schat aan afweer op, die wil ik ze niet onthouden. De neveneffecten van inenten zijn in mijn ogen te groot en te gevaarlijk en hier wordt te weinig aandacht aan gegeven."

"De macht van de farmaceutische industrie is enorm. Mensen worden met angstcampagnes bang gemaakt en gedwongen tot keuzes die ze misschien helemaal niet willen maken. Vaccineren verplicht stellen, vind ik niet kunnen. Mensen hebben keuzevrijheid, ook hier in." 

Ik heb me jarenlang verschuild en mijn keuzes stil gehouden, omdat ik heel verlegen was, maar inmiddels heb ik mezelf een schop onder mijn kont gegeven. Ik weet dat niet-inenten weerstand van de maatschappij oproept. Ik zal op dit interview ook vast veel boze reacties krijgen, maar dat is dan maar zo. Dit is waar ik voor sta."

Hoge koorts

"Mijn kinderen hebben allemaal nog nooit antibiotica gehad en ze zijn écht wel eens heel erg ziek geweest. Julia had bijvoorbeeld een keer hoge koorts, wel 40 graden. Natuurlijk maakte ik mij toen zorgen."

"Ik heb overlegd met de homeopaat en haar ieder half uur gecheckt. Als ze niet meer aanspreekbaar zou zijn, zou ik met haar naar het ziekenhuis gaan. Maar ze heeft zich er zelf bovenop weten te krijgen."

Virussen

"Dat heeft de mens in zich, als je het maar tijd geeft. Al mijn kinderen hebben een crèche bezocht en daar uiteraard de nodige virussen opgepikt. Dat heeft hun weerstand vergroot. Ze zijn echt kerngezond."

"Dat er een jongetje in Italië is overleden omdat hij geen antibiotica heeft gekregen is heel erg. Er moet daar meer aan de hand zijn geweest. Het kan er bij mij niet in dat een moeder hier bewust voor kiest. Er is daar iets gruwelijk misgegaan."

Knallende hoofdpijn

"Als het met mijn kinderen wél die kant op zou gaan, zal ik uiteraard voor antibiotica kiezen. Soms heeft het lichaam gewoon hulp nodig. Je kunt homeopathie ook als complementair zien, het kan naast de reguliere behandelwijze bestaan."

"Pas had Lotte bijvoorbeeld knallende hoofdpijn tijdens haar examens. Dan heb je een snelle oplossing nodig en in zo'n geval vind ik het prima dat ze een paracetamol pakt. Maar wij doen dat echt met mate."

Reguliere circuit

"Mijn kinderen staan achter mijn keuze voor homeopathie en mijn ex (de vader van mijn oudste drie kinderen) en mijn vriend ook. Het is voor mij een manier van leven geworden. Als je niet lekker in je vel zit, heeft dat z'n weerslag op je lichaam, dan krijg je kwaaltjes."

"Ik heb geleerd heel goed naar mijn kinderen te kijken. Maar hoewel ik veel van homeopathie weet, zal ik ze zelf nooit behandelen. Dat laat ik over aan onze arts. Ik gebruik het wel voor onze dieren."

"Mijn omgeving reageert over het algemeen positief op het feit dat ik voor homeopathie heb gekozen. Maar er zijn ook zeker mensen die het niet begrijpen. Zij hangen sterk aan controle en voelen zich prettiger in het reguliere circuit. Dat moet iedereen voor zich weten."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook ergens een sterke mening over? En wil je die met ons delen?

Dan kan dat hier!

* Bovenstaand artikel betreft een interview met Athilda, het is dan ook haar mening en visie op inenten en geneeskunde. VROUW verwijst lezers voor informatie over het Nederlandse vaccinatieprogramma naar de website van de overheid