Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hester van Nierop
Verhalen achter het nieuws

'De moordenaar van mijn dochter
viel op Facebook door de mand'

journaliste

Daphne van Rossum

S

Simon Vuyk schreef een tweeluik over de moeizame afhandeling van moorden die zijn gepleegd in het buitenland. In dit tweeluik wordt ook de moord op Hester van Nierop (27) gereconstrueerd. Hester werd in 1998 in Mexico vermoord, toen ze op doorreis was naar Amerika. Moeder Arsène: "De receptioniste van het hotel heeft hem herkend."

De vakantie is voor velen hét moment om meer boeken te lezen. Gemiddeld nemen we zo’n zes boeken mee op reis, vooral thrillers. Dat de werkelijkheid vaak gruwelijker is dan een schrijver kan verzinnen, blijkt wel uit de geschiedenis van Hester. Haar dood dreunt nog altijd hard na in het leven van de nabestaanden.

Schildpadden

Moeder Arsène: "Mijn jongste dochter deed vrijwilligerswerk in Mexico; ze beschermde schildpadden. Hester was net afgestudeerd als architect en wilde nog wat tijd met haar zus en met ons doorbrengen voordat ze naar Noord-Amerika zou reizen. We hebben veertien dagen met z’n vieren in Mexico vakantie gevierd, waaronder een week met Hester alleen. Achteraf een heel mooi afscheid, heel ontspannen en heel fijn."

"Omdat Hester naar Amerika wilde, hebben we over de kaart gebogen gestaan. De grensovergang bij Tijuana stond slecht bekend, maar over Ciudad Juárez zei de Lonely Planet dat het een stoffig industriestadje was. We zagen er dus geen kwaad in dat ze daar de grens zou oversteken. Achteraf was het daar toen al heel gevaarlijk, maar dat wisten we helaas niet. Anders hadden we natuurlijk anders besloten of waren we meegereisd."

Negatief reisadvies

"In 2008 werd het de meest gewelddadige stad van de wereld genoemd en in 2010 werd er een negatief reisadvies afgegeven voor die stad. In de periode waarin Hester werd vermoord waren er 400 vrouwen vermoord. Nu zijn dat er al 3400, nog eens 5000 vrouwen worden vermist." 

"In de fabrieken daar werken veel vrouwen uit andere delen van Mexico. Vrouwen die vaak alleenstaande moeders zijn en ver weg van hun sociale context. Die zijn een 'makkelijk' doelwit. In Nederland wordt 1% van de moorden niet opgelost, dat percentage ligt in Mexico rond de 98%. Als je verdwijnt, is de kans groot dat je in de woestijn belandt. Grote kans dus dat je nooit meer gevonden wordt."

Arlene (rechts) bij het monument voor de vrouwenmoorden | eigen foto

Onder het bed

"Hester is gevonden onder het bed in haar hotelkamer. Ze is bewusteloos geslagen, verkracht en vermoord. Haar handtas is uit het raam gegooid en haar rugtas verdwenen. We hebben heel lang niet geweten wie de dader was, maar zijn samen met Buitenlandse Zaken druk blijven uitoefenen op politie en justitie in Mexico. Uiteindelijk is de zaak opgelost; in januari 2015 is via Facebook ontdekt wie de dader is."

"Er was een omschrijving van een gespierde man met een tattoo en een gehavend oor. De receptioniste van het hotel heeft hem herkend. Hester heeft ongeveer een kwartier met hem bij de receptie staan discussiëren, dus de receptioniste heeft hem redelijk goed in zich kunnen opnemen. Zij is onze belangrijkste getuige geweest, maar de dader was een vriend van de hoteleigenaar en pas na de dood van haar baas durfde ze te praten. Daarvoor was het waarschijnlijk te gevaarlijk voor haar en haar gezin."

Zaak opgelost

"We zijn er lang vanuit gegaan dat de zaak niet meer opgelost zou worden. Dat onze dochter van haar leven is beroofd, is de grofste diefstal die er bestaat, maar dat de zaak is opgelost, heeft ons wel voldoening gegeven. De dader heeft 37,5 jaar gekregen. Als hij vrijkomt is hij 90."

"Van Hester mis ik alles. Ik mis haar totaal. Dat verandert nooit. Het gaat nooit over. Hester was stralend, sprankelend en gezellig. Ze was altijd heel duidelijk aanwezig, ondanks haar geringe lengte van 1.55 m. Als er iets gebeurde, schreeuwde ze het van zich af. Het was een klein opdondertje, maar toen haar vriendin werd gepest in het zwembad duwde ze de pester wel mooi in het water."

"Ze was voor de duvel niet bang, stond haar mannetje. Ze had eerder al in Italië gewoond en gereisd en kon altijd goed voor zichzelf opkomen. Daar hadden we nooit zorgen over. Ze is helaas op de verkeerde plek op de verkeerde tijd geweest."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een aangrijpend verhaal? En wil je dat vertellen?

Dan kan dat hier...