Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

En dan heb je binnen
5 jaar 5 kinderen...

journaliste

Eline Doldersum

V

Vijf jaar geleden was er rondom Esther de Bruijn (38) nog geen kind te bekennen, maar inmiddels staat de teller bijna op vijf. De zwangere Esther: "Ik schrok toen ik hoorde dat het een tweeling is."

Over een kleine vier maanden is Esther uitgerekend van een tweeling. Een tweeling waarop ze niet écht had gerekend. "Na de geboorte van onze derde, was de wens voor een vierde bij ons allebei sterk aanwezig. Met drie kinderen waren we al dolgelukkig, maar met vier zou ons gezin helemaal compleet zijn."

Verrassing

Maar tijdens de eerste echo krijgt Esther de verrassing van haar leven; er zijn twee baby's te zien! "Ik schrok enorm. 'Het zijn er twee, we krijgen een tweeling', is het enige wat ik kon uitbrengen. Ik was zo verbaasd. Ik denk dat ik wel tien minuten met mijn hand voor mijn mond op de stoel heb gezeten. Ik kon het niet geloven."

"Desondanks was ik dolblij. Ik heb in mijn nabije omgeving vaak genoeg gezien dat het niet vanzelfsprekend is om een kindje te krijgen, ik ben dan ook enorm dankbaar dat het ons opnieuw is gegund. Dat we er nog twee mogen krijgen. Ik zeg altijd: 'Liever een bordje erbij dan een bordje eraf'."

Enorm géluk

Als de tweeling straks geboren wordt, viert haar oudste zoontje pas zijn vijfde verjaardag. "Bizar he? Ik heb straks in amper vijf jaar vijf kinderen op de wereld gezet. Ben dan bijna elk jaar wel een keer zwanger geweest. Juist omdat ik van geen enkele zwangerschap last had was het voor mij geen crime. Al had ik niet kunnen bedenken dat ze elkaar zo snel zouden opvolgen."

"Het was ook geen bewuste keuze, het liep gewoon zo. Zo was ik vijf maanden na de geboorte van onze eerste al in verwachting van de tweede. Totaal onverwachts, maar absoluut geen ongeluk. Eerder een enorm géluk. Twee jaar later kwam ook nummer drie en inmiddels zijn vier en vijf onderweg. Ik vind het fantastisch zo'n groot gezin, voel me enorm gezegend."

Dezelfde levensfase

"Het grote voordeel van vijf kinderen in zo'n korte tijd is dat ze allemaal een beetje in dezelfde levensfase zitten. Ze gaan allemaal 's middags nog naar bed, spelen met hetzelfde speelgoed en kunnen het goed met elkaar vinden. Zo zijn de twee oudsten - die dus maar 14 maanden schelen -  echt vier handen op één buik. Ze slapen op dezelfde slaapkamer, doen álles met z'n tweeën en zijn onwijs lief voor elkaar. Heel leuk."

"Wat ik soms wel lastig vind aan een groot gezin, is het verdelen van mijn aandacht. Je wilt ze toch allemaal evenveel aandacht geven, maar dat lukt niet altijd. Dat vind ik soms wel frustrerend. Helemaal omdat er natuurlijk nog twee kleintjes bij komen. Ik moet voor mezelf nog even uitvogelen hoe ik daar een goede balans in kan vinden. Al komt dat vast wel op z'n pootjes terecht."

Tijd voor zichzelf

Met haar drukke gezinsleven schiet tijd voor zichzelf er vaak bij in. "Dat geeft niet. Ik heb bewust gekozen voor zo'n groot gezin en vind het heerlijk om tijd door te brengen met mijn kinderen. Bovendien is het niet zo dat ik hele dagen aan huis gekluisterd ben. Ik werk nog twee dagen in de week en ga in de avonduren, als mijn man thuis is, ook nog geregeld op pad met vriendinnen."

"Ik ben ook zeker van plan om dat in de toekomst te blijven doen. Ik denk dat het, júist in zo'n groot gezin, belangrijk is om jezelf maar ook je partner niet voorbij te lopen. Om écht tijd voor elkaar te maken. Eens in de zoveel tijd gaan mijn man en ik lekker uit eten. Dan genieten we volop van de tijd samen. Zijn we even geen papa en mama, maar man en vrouw."

Trotse moeder

Hoewel het nog een kleine vier maanden duurt, kan Esther niet wachten om haar tweeling in de armen te sluiten. "Ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn grote gezin. Het is niet zo dat ik op mijn zestiende droomde van een gezin met víjf kinderen, maar nu ik er bijna vijf heb, zou ik niet meer anders willen. Elke dag opnieuw prijs ik mij gelukkig dat het mijn kinderen zijn. Dat ik hun moeder mag zijn."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een bijzonder verhaal? En wil je dat vertellen?

Dan kan dat hier!