Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

Sytze (10) zamelt voetbalkleding in
voor kinderen in Tanzania

Anouk van der Post

W

Wat is een voetbaltoernooi zonder tenues? Dat vroeg Sytze (10) zich af naar aanleiding van een voetbaltoernooi dat zijn familie deze zomer organiseert in Ndala, een dorp in Tanzania. Omdat de inwoners daar te arm zijn om het zelf aan te schaffen, besloot hij een inzamelingsactie te starten: "Ik ga gewoon aan al mijn vrienden vragen of zij shirts over hebben en dan neem ik die mee."

Het voetbaltoernooi wordt georganiseerd ter ere van het afscheid van de opa en oma van Sytze. Zij hebben met tussenpozen 50 jaar hulp verleend in het buitenland, waarvan 25 jaar in Tanzania. Omdat ze nu stoppen, gaat de hele familie naar hen toe voor een afscheidsfeest.

Leuke levensles

Moeder Judith: "Het voetbaltoernooi is hier een onderdeel van. Alleen de voetbaltenues misten nog." En daar wilde Sytze iets aan doen, want hoe moet je anders de verschillende teams uit elkaar houden?

De nobele actie bleef niet onopgemerkt. Al gauw werd hij opgepakt door het jeugdjournaal en ook AT5 nam een kijkje bij Sytze thuis. Judith: "Ik vind het heel bijzonder dat zijn idee aanslaat. Het is natuurlijk een leuke levensles. Het laat zien dat ze iets belangeloos voor andere kinderen kunnen doen."

Zak met sokken

Inmiddels komen de pakketjes overal vandaan, ook van onbekenden: "We hebben een hele zak met sokken gekregen uit Almelo en laatst stond er een vrouw uit Almere aan de deur met een enorme doos voetbalspullen."

"Wij komen zelf uit Amsterdam, dus het is leuk om te zien dat Sytze deze mensen weet te bereiken." Zelfs de wethouder van sport van Amsterdam verleent actieve steun aan het project.

Schril contrast

"Maar het mooist vind ik de kinderen die hiervoor warmlopen. Sytzes school- en clubgenootjes gaan er volop mee aan de slag. De een geeft een hele zak. De ander geeft weer voetbalschoenen of sokken. Als Sytze thuiskomt heeft hij altijd wel wat bij zich."

"Ik vind het heel bijzonder dat het blijkbaar toch onder hen leeft. Ik denk alleen niet dat ze zich kunnen voorstellen hoe arm de mensen daar zijn. Er zijn hier kinderen met wel tien voetbalpakjes en er zijn daar kinderen die hebben niet eens een broek. Dat is een heel schril contrast."

Zijn passie

"Ik ben dan ook heel benieuwd hoe Sytze het daar gaat vinden. Hij heeft dit dan wel bedacht, maar ik denk niet dat hij beseft wat voor een armoede hij daar gaat aantreffen. De actie past bij hem, omdat hij helemaal gek is van voetbal. In Tanzania is het ook volkssport nummer één en daarom is dit ook zo leuk voor hem; het sluit aan bij zijn passie."

Om ieder kind van een complete uitrusting te voorzien, heeft Sytze wel nog wat kleding nodig. "Er doen zo’n tachtig kinderen mee met het toernooi en we hebben inmiddels veertig tenues, twintig paar sokken en twintig paar schoenen. Er kan dus echt nog wel wat bij. Het liefst zamelen we zelfs nog meer in, zodat er meer kinderen kunnen meedoen aan het toernooi."

Heb je dus nog spullen liggen? Sytze is vooral op zoek naar voetbalkleding maat 122 t/m 164 en voetbalschoenen maat 33 t/m 39. In het filmpje hieronder kun je zien hoe je de spullen bij Sytze krijgt. Voor meer informatie kun je ook hier kijken.