Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Milou Turpijn had hpv.
Foto: Foto: privébezit
Verhalen achter het nieuws

Waarom weten we
zo weinig over dat hpv-virus?

journalist

Elien Andersen

8

8 op de 10 mensen krijgt met het hpv-virus te maken, stond deze week in het blad Women's Health. ‘Maar wat is hpv ook alweer?' vroegen wij ons af. Hoog tijd dus voor wat meer info!

Ondanks dat je er niet veel over hoort, loopt dus 80% van de mannen en vrouwen een hpv-besmetting op. Hpv is de afkorting voor humaan papillomavirus en is de ziekteverwekker die baarmoederhalskanker veroorzaakt. Er bestaan meer dan 100 verschillende typen hpv. Sommige van deze typen veroorzaken bijvoorbeeld wratjes op handen en voeten. 

 

 

Vijftien gevaarlijke types 

Er zijn echter vijftien hpv-typen die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Op deze zogeheten hoog risico typen word je getest tijdens het vijfjaarlijkse bevolkingsonderzoek (uitstrijkje) – dat je vanaf je 30e mag doen.

Maar het is geen soa

Om het hpv-virus – dat overigens geen seksueel overdraagbare aandoening is – op te lopen, hoef je niet heel hard je best te doen. Het is een extreem besmettelijk virus, dat je al kunt krijgen door tegen iemand aan te liggen! Voorkomen dat je dit krijgt, kan dus eigenlijk niet. Maar als je een condoom gebruikt, wordt de kans wel 70% kleiner.

Oké, het is dus geen soa. Maar hpv is wél venijnig. Dit virus kun je lange tijd in je lichaam hebben zonder dat je het merkt. Het is dus vaak niet te achterhalen wanneer iemand besmet is geraakt met het virus. Dat kan zelfs al tien jaar geleden zijn.

Milou Turpijn, hoofdredacteur Women's Health, besteedde aandacht aan hpv in haar magazine. Ook zij was zich er niet van bewust dat ze dit had, ze ontdekte het per toeval: "Ik liet twee jaar geleden een spiraal zetten en heb toen zelf gevraagd of er ook een uitstrijkje kon worden afgenomen. Ik was toen 28 en had dus nog geen oproep ontvangen voor het bevolkingsonderzoek, aangezien je dit pas krijgt vanaf je 30e. Hieruit bleek dat ik besmet was met hpv, je schrikt dan natuurlijk wel."

Risicofactor

Van de vrouwen rond de dertig jaar, zijn 20 van de 100 vrouwen besmet met hpv – volgens het RIVM. Per jaar krijgen 700 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker, hiervan sterven er uiteindelijk 220. En dat zijn er 220 te veel. Hoeveel zorgen moeten we ons maken? “Niet zoveel”, zei gynaecoloog Andreas Thurkow al in dit artikel.

"Het hpv-virus is een risicofactor, maar niet iets om je meteen zorgen over te maken als je het onder de leden hebt. Als het hpv-virus zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker, duurt dit gemiddeld tien tot vijftien jaar. Om een eventueel voorstadium van baarmoederhalskanker te ontdekken, worden vrouwen dus eens per vijf jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek, zodat kanker voorkomen kan worden.”

Met andere woorden: áls je afwijkende cellen hebt en het zou iets kunnen zijn, ben je er alsnog vroeg bij.

Zorgen maken

Maar tóch maak je je zorgen, als je hoort dat er iets niet goed is. Milou beaamt dit: "Ik maakte me zeker zorgen. Ik voelde me ook wel verraden door mijn eigen lichaam. Ik had geen klachten, dus eigenlijk ook niet verwacht dat er iets mis zou zijn. Hoe kon het dan dat ik zoveel onrustige cellen had zonder dat ik daar iets van merkte? De vraag die direct door mijn hoofd spookte was: 'Kan ik dan nog wel kinderen krijgen'? Ik was op dat moment vrijgezel en eigenlijk nog helemaal niet bezig met kinderen."

Potentiële vaders

"Doordat ik onrustige cellen bij mijn baarmoedermond had, ben ik daar eerder over gaan nadenken. Ik heb toen zelfs een lijst gemaakt met potentiële mannen met wie ik dan snel een kind zou gaan moeten maken.Gelukkig kon die lijst in de prullenbak want de cellen zijn succesvol bij mij weggehaald middels een lisexcisie. Ik heb nu nog jaarlijks een controle. Ondanks dat het er goed uitziet, blijft het wel spannend: volgende maand moet ik weer een uitstrijkje laten maken en dat vind ik wel weer eng."

Lang leve het afweersysteem

Voor veel vrouwen zal uit dit onderzoek rollen dat ze inderdaad besmet zijn met hpv. En dan? “Dan is er nog niets aan de hand”, zegt gynaecoloog Thurkow.

“In het merendeel van de gevallen wordt de hpv-infectie door het afweersysteem van je lichaam opgeruimd. Dat duurt één tot anderhalf jaar. Een behandeling is dus ook lang niet altijd noodzakelijk. De kans is groot dat het vanzelf weer verdwijnt."

"In 99% van de gevallen is er niks aan de hand als iemand doorverwezen wordt en krijgt iemand met het virus geen baarmoederhalskanker. Dus krijg je een verwijsbrief voor de gynaecoloog, maak je dan niet te druk. De kans is vele malen groter dat er niets aan de hand is, dan dat het foute boel is, aldus Thurkow.

Kleine ingreep

Mocht blijken dat je uitstrijkje afwijkend is, dan wordt er door een gynaecoloog nader onderzoek gedaan.  Andreas Thurkow: “Dit is vaak loos alarm, maar mocht er een cel-verandering zijn opgetreden in je lichaam, dan wordt dit weefsel met een kleine operatieve verandering (lisexcisie) worden verwijderd.”

Dingen die vanzelf verdwijnen, we love it. Toch willen we benadrukken dat dit niet altijd het geval is. Krijg je een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek? Dan zeggen wij: gewoon maar even gaan. "Helemaal mee eens", zegt Milou. "Word je opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek? Ga dan echt."

Laat je checken

"Nog steeds reageert 30% van de vrouwen niet op de oproep. Zonde en soms zelfs doodzonde. Het laten doen van een uitstrijkje is zoveel minder erg dan een lisexcisie of een een behandeling tegen kanker. Ben je nog geen 30, maar maak je je toch zorgen? Laat het dan checken en vraag je huisarts om een uitstrijkje."