Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Eigen beeld
Foto: Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

Zussen maakten documentaire
over tante met ziekte ALS tot aan haar einde

journalist

Marjolein de Jong

A

Als Anneke Bakker (62) drie jaar geleden de diagnose ALS krijgt, vraagt zij haar twee nichtjes deze slopende ziekte tot haar uiteindelijke einde in beeld te brengen. Het werd een aangrijpende documentaire: Als Anneke.

Nicht Jade van Doornik (31): “Anneke was altijd een hele onafhankelijke vrouw en dat vond ze ook heel belangrijk. Ze knapte zelfs helemaal alleen een bouwval in Frankrijk op. Niets was haar te gek. Maar na haar diagnose werd ze steeds afhankelijker. Zoals ze zelf verwoordde: ‘Deze ziekte druist tegen mijn karakter in.’

Onafhankelijk

Ondanks de tegenslag bleef ze mentaal sterk. “Het moeilijkste vond ze dat ze niet meer kon praten of schrijven en zichzelf daardoor niet kon uiten. Mensen dachten dat ze gek was, maar hadden eigenlijk geen idee wat er was.” Om bewustwording rond ALS te creëren vroeg Anneke haar nichtjes te filmen en daarmee ook geld op te halen voor onderzoek.

Kwetsbaar

Hoe mooi Annekes overtuigingen ook waren, makkelijk was het proces niet. “Ze stelt zich in de documentaire heel kwetsbaar op; de beelden zijn intiem en eerlijk. Toen ze bijvoorbeeld hard viel en haar hoofd stootte, wilde ze dat ik doorging met filmen. Want dat is ook wat ALS doet.”

"Ze wilde écht alles laten zien; ook de invloed die het had op haar privéleven. De spanningen tussen haar en haar vrouw zijn ook zichtbaar. Ze heeft haar schaamte opzij weten te zetten voor het hogere doel, met als meest intieme moment haar uiteindelijke einde."

Tweeledig

Het filmen was voor Jade en haar zus Mirte soms erg moeilijk. “Het is een vreselijke ziekte en je kunt als buitenstaander weinig doen. Hoewel je zo graag wilt helpen, sta je aan de zijlijn. Het enige wat we konden doen was haar wens voor de film inwilligen.”

Anneke overleed twee jaar geleden. De periode daarna heeft Jade naar eigen zeggen erg onderschat.

“Nadat ze overleed moesten wij meer dan 200 uur aan materiaal bekijken. Dat was heel heftig en ging in tegen het normale rouwproces. Je wilt het als het ware een plek geven, maar het blijft maar leven doordat je ermee bezig blijft. Het bood troost dat zij eindelijk ziektevrij was, maar bij ons bleef de ziekte maar doorleven.”

Vanavond kun je deze aangrijpende documentaire zien op NPO2 om 21.00 uur.