Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

12 jaar alimentatie betalen voor je ex
Foto: Hollandse Hoogte
Verhalen achter het nieuws

Nathasja en Leonie
onderhouden al jaren hun ex

journaliste

Daphne van Rossum

S

Slechts in 1% van de echtscheidingen krijgt de man alimentatie toegewezen. Nathasja* en Leonie** behoren tot die 1% en vertellen hoe dat is.

Op het moment dat we Nathasja spreken staat ze strak van de spanning: "Ik heb net een afspraak gehad met mijn advocaat vanwege een herberekening. Ik betaal nu 625 euro per maand bruto voor mijn ex; dat is 26,7% van mijn loon!" 

Een extraatje

"En dat wordt nog meer, want het blijkt dat mijn woonlasten drie jaar geleden hoger waren en dat ik nu dus meer draagkracht zou hebben - omdat mijn woonlasten dus nu lager zouden zijn. Dus ik moet nu 625 euro nétto gaan betalen. Dat betekent dat een extraatje als de nieuwe cd van Mumford & Sons er de komende jaren niet meer inzit."

14 Jaar was Nathasja samen, waarvan zes jaar getrouwd. het huwelijk bleef kinderloos. "Het is te zot voor woorden, maar ik moet dus twaalf jaar betalen. Ik moet nu nog negen terwijl ik maar zes jaar getrouwd ben geweest. Ik betaal dus dubbel zo lang als mijn huwelijk heeft geduurd. Ik ben inmiddels heel strijdbaar over die belachelijke regels. Zó ouderwets."

Promotie

"Het gekke is, ik heb op mijn werk een mooie promotie gemaakt maar kan daar helemaal niet blij mee zijn. Want meer verdienen, betekent meer aan mijn ex moeten betalen. Ik ben dan ook minder gemotiveerd om harder te lopen, voor wat dan ook."

"Want mijn geld gaat in dit geval rechtstreeks naar de gemeente omdat mijn ex een uitkering geniet. Die pech heb ik dan weer. Niet alle gemeentes innen voor uitkeringen. Alleen net toevallig weer de gemeente waar mijn ex woont."

Nieuw dak

"Mijn oude huisje moet een nieuw dak, maar ik krijg daarvoor geen lening vanwege mijn hoge vasten lasten van de partneralimentatie. Ik heb mijn huis gestript, maar geen geld om het op te knappen. Ook daar ben ik woest over. Het rijmt allemaal niet."

"Op zich kan ik wel rondkomen, maar het is de vraag of ik na de herberekening nog mijn auto kan betalen. Die heb ik echt nodig om op mijn werk 25 kilometer verderop te komen. Ik kan daar helaas niet komen met het OV."

Ontheffing

"Ik begrijp niet dat mijn ex nog werkloos is. Zelf ben ik een harde werkster, als je echt wil werken kan iedereen wel iets passends vinden. Bij mij op het werk werken zelfs mensen met een beperking.

"Ik denk weleens dat hij het wel goed vindt zo, hij heeft zelfs tijdelijke ontheffing van de sollicitatieplicht gekregen. In het begin van de relatie heeft hij drie jaar gewerkt, daarna helemaal niet meer. Ik onderhoud hem al zeventien jaar! Iedere maand word ik daaraan herinnerd als er weer een behoorlijk bedrag zijn kant op gaat."

"Ik kan me dus wel verplaatsen in mannen die veel geld aan hun ex moeten betalen. Het haalt het bloed onder je nagels vandaan. Het voelt zo onrechtvaardig! Als je werkloos raakt krijg je toch ook 'maar' 3 jaar WW? een prima periode om je te ontwikkelen en een nieuwe baan te vinden. Dit gaat maar door en draait om zoveel geld ook! Houd eens op met die herberekeningen!"

23 Jaar samen

Ook Leonie betaalt al jaren voor haar ex, ondanks het feit dat ook hun huwelijk kinderloos bleef. "Mensen geloven mijn verhaal bijna niet, 'Dat dat kan in Nederland!' zeggen ze dan."

"Ik heb een goede baan op een bouwkantoor. Mijn ex werkte als freelancer, maar had steeds minder werk. Ik heb vaak geprobeerd hem aan het solliciteren te krijgen, maar hij wilde er niet van horen. We zijn 23 jaar samen geweest, waarvan een gedeelte als geregistreerd partner." 

Spaargeld

"Toen we een aantal jaar geleden uit elkaar gingen nam hij gelijk een advocaat met gratis rechtshulp. Daarna kreeg hij recht op de helft van mijn spaargeld en moest ik elke maand betalen. Ik verdien netto 2300 euro en houd daar 1600 van over; 715 gaat naar mijn ex."

"Omdat mijn ex onze goedkope huurwoning kreeg heb ik nu hoge vaste lasten en bijna geen besteedbaar inkomen meer. Ik kan weinig leuke dingen doen. Yoga, met vriendinnen op pad, uit eten... Dat lukt allemaal niet meer." 

"Gelukkig heb ik leuke en lieve mensen die het ook heerlijk vinden om met mij in het park te zitten, maar de lol is er wel af. Mijn vader is ernstig ziek en ik zou graag een dagdeel minder werken om meer tijd met mijn ouders door te brengen, maar dat kan financieel gezien niet. Ik wil andere mensen dan ook waarschuwen: 'Weet waar je aan begint voor je een relatie instapt!'."

* Echte naam

** Gefingeerde naam

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook, net als Nathasja en Leonie, jouw verhaal kwijt?

Dan kan dat hier!