Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Marcel van den Bergh / Hollandse Hoogte
Verhalen achter het nieuws

Aanranding op een festival of concert
'Je voelt je na afloop vies'

journalist

Maaike Schaap

B

Bij een festival in Zweden kwamen dit weekend elf meldingen binnen van aanranding en een melding van een verkrachting. Iets meer dan een week geleden kwamen er na Parkpop in Den Haag ook diverse meldingen van aanranding binnen bij de politie. Mariska (41) en Esmee (26) herkennen de verhalen, zij zijn ook aangerand tijdens een evenement waar veel mensen op afkwamen.

Hij greep mij bij mijn kruis

Mariska (41) was vijf jaar geleden bij een concert van de Red Hot Chilli Peppers in het Goffertpark Nijmegen. "Het was een fantastisch concert en het geld meer dan waard. Ik was er met mijn vriendin en haar man. Toen het afgelopen was, liepen duizenden mensen het park uit. Wij moesten met de bus, maar waren niet de enige. Het was er zó druk, dat ik mijn vriendin en haar man uit het oog verloor."

"In de menigte stond iedereen dicht tegen elkaar aan. Ik had wat wijntjes gedronken en was aan het nagenieten van het concert. Lachend riep ik: ‘Dit is lekker intiem, hè?’ Een aantal mensen lachten. De man die achter mij stond zag dit blijkbaar als een uitnodiging. Hij sloeg zijn armen om mij heen en klemde mij vast tussen zijn armen. Ondertussen grepen zijn handen naar mijn kruis en bleven daar liggen."

Hij deed niets

"Ik beet meteen van mij af. ‘Ho, ho, ho!’ riep ik, waarna hij mij nog steviger vastpakte. ‘Jij vindt dit wel lekker.’ Ik schrok mij wild van hem en wilde mij van hem losmaken, maar kon geen kant op. Mijn armen zaten gevangen in zijn greep en zijn handen lagen op mijn kruis. ‘Laat me los!’ heb ik geroepen, maar er gebeurde niets. Ik zag een man naast mij naar ons kijken, hij keek mij zelfs een ogenblik recht aan en moet mij gehoord hebben. Toen hij weer wegkeek, voelde ik mij machteloos. Hij deed niets om te helpen."

"De moed zonk mij in de schoenen. Dat hij wegkeek, gaf mij weinig hoop. Ik bleef maar tegen de man praten, roepen! Hij moest mij met rust laten. Mijn man zou dit écht niet oké vinden, maar de man in kwestie reageerde lachend. ‘Je bent een lekker wild ding’ en ‘Ik geloof niet dat je getrouwd bent’ en weer ‘Dit vind je lekker, hè.’ Uiteindelijk kwam de menigte in beweging en liet hij mij los. Als een raket schoot ik naar voren, zodat ik niet meer bij hem in de buurt zou staan."

Verdwenen

"Eenmaal in de bus stond ik te trillen van woede. Ik vertelde mijn vriendin en haar man wat er gebeurd was en zag hem voorin de bus staan. De woede begon op te borrelen. Hoe dúrfde hij zonder toestemming aan mij te zitten? Ik zei tegen mijn vriendin dat ik straks naar hem toe zou gaan, hem onderuit zou schoppen en hem dan in zijn buik zou trappen. Toen hij me aankeek, maakte ik een snijbeweging langs mijn keel. Waarschijnlijk werd hij bang, want toen de bus even later stopte was hij binnen luttele seconden verdwenen."

"Ik kan mij het machteloze en vernederende gevoel nog goed herinneren. Heel even denk je dat je het zelf hebt uitgelokt, omdat ik zo vrolijk deed in die menigte. Maar dat is natuurlijk onzin. Ik heb even gedacht dat ik mij heb aangesteld, want ik hield er toch niets aan over? Maar het feit dat iemand je niet respecteert, niet naar je luistert en je niet loslaat als je daarom vraagt… Dat is niet oké."

"Nu ik erover praat, merk ik dat ik er nog steeds boos om kan worden. Je hoort gewoon niet zo behandeld te worden. Nooit. De volgende keer sla ik terug, ook al levert het mezelf blauwe plekken op."

Hij probeerde mij te zoenen

Esmee (26) kan zich een voorval op een festival ook nog goed herinneren. "Ik was vorig jaar met vriendinnen op een driedaags festival. Mijn vriendinnen gingen wat te eten halen en ik ging even snel naar de toiletten. Ik kwam van het toilet af en zag een man bij de ingang van de wc’s staan drentelen. Ik moet hem een beetje vreemd hebben aangekeken, want hij begon tegen mij aan te praten."

"Ik vond dat niet meteen raar, omdat je op festivals vrij snel in gesprek raakt met anderen. Maar voor ik het goed en wel in de gaten had, stak hij zijn armen naar voren en greep mij bij mijn borsten en probeerde mij te zoenen. Ik voelde zijn mond op die van mij en hij duwde zonder aarzeling zijn tong naar binnen. Ik bevroor en draaide vliegensvlug mijn hoofd weg. Wat gebeurt er nou?"

Je bent zo mooi

"Toen ik mijn hoofd wegdraaide en hij het opnieuw probeerde, heb ik hem een duw gegeven en een stap achteruit gedaan. ‘Blijf met je poten van mij af!’ riep ik naar hem. Hij lachte en zei alleen maar dat hij mij zo mooi vond. Ik heb met mijn ogen gerold en mij uit de voeten gemaakt. Er moeten mensen geweest zijn die het gezien hebben, maar niemand stopte om mij te helpen. Iedereen liep door."

"Achteraf had ik het misschien moeten melden bij de organisatie, maar ik was allang blij dat ik van hem af was en dat het hierbij is gebleven. Toch houd je er een nare bijsmaak aan over. Je voelt je na afloop toch vies..."

Jij op VROUW.nl

Heb jij iets heftigs of moois meegemaakt en zou je daarover willen vertellen? 

Stuur jouw verhaal in