Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

emigreren voor de liefde
Foto: Eigen foto
Verhalen achter het nieuws

'Sotiris liet alles achter
om bij mij te kunnen zijn'

N

Nadat de Griekse Sotiris vaker in Nederland was geweest, sloeg de vonk tussen hem en de Nederlandse Samantha Visser (25) over. In 2015 verliet hij huis en haard en vertrok naar Nederland…

Samantha: "Ik was 20 toen ik Sotiris voor het eerst - bij gemeenschappelijke vrienden - zag. Er was meteen een klik en we hielden na zijn terugkeer veel contact via telefoon en Skype, maar vanwege de afstand beteugelde ik mijn gevoelens in eerste instantie. Tot hij vertelde dat hij van mij hield…"

Onzeker

"Hij zei dat hij met mij een toekomst wilde opbouwen en vroeg hoe ik dat zag. Ik stond op dat moment wel even te kijken van zijn woorden. We hadden daarvoor nooit echt op die manier onze gevoelens geuit. Waar ik aan de ene kant stond te springen van blijheid, was ik aan de andere kant onzeker."

"We maakten immers nog geen deel uit van elkaars dagelijks leven. Het contact was altijd op afstand. Maar wat als hij een Griekse ontmoette? En hoe leuk zou het zijn als ik ook de dagelijkse dingen me hem kon delen? Ook merkte ik dat ik hem graag wilde voorstellen aan mijn familie en hem wilde meenemen naar feestjes."

Benodigde papieren

"Bijna iedere dag hadden we contact en na een aantal maanden besloten we een stap verder te gaan; hij kwam naar Nederland! In eerste instantie voor twee weken, maar wel met de gedachte dat het langer zou kunnen worden als het goed bleef gaan."

"En dat ging het dus hij bleef. We woonden bij mijn ouders in. Niet de meest ideale situatie, maar op dat moment de beste oplossing. Mijn ouders ontvingen hem met open armen en hielpen ons met het regelen en invullen van de benodigde papieren zodat hij in Nederland mocht blijven.  Ze zullen heus weleens gedacht hebben 'Waar zijn jullie in vredesnaam aan begonnen?', maar hebben dat in ieder geval nooit laten merken."

Samantha en haar Griekse liefde | Eigen foto

Verschillen in cultuur

"Ik had een vrij romantisch beeld van de liefde naar je toehalen. Zo moeilijk ging het in Nederland toch niet? Sotiris is spontaan en zou vast zijn plekje wel snel vinden. Maar al snel kwam het besef dat het allemaal niet zo gemakkelijk is. Er moeten een hele hoop dingen geregeld worden, ingewikkelde formulieren worden ingevuld en ineens bleek dat mijn Engels te wensen overliet."

"We waren gewend om op afstand met elkaar te communiceren. Nu was hij ineens 24/7 bij me. Aan de ene kant is dat natuurlijk heerlijk, maar tegelijkertijd merkte ik de verschillen in cultuur; Nederlanders zijn vrij direct, Grieken niet. Wij leven gehaast, Grieken niet. Wij eten vroeg, Grieken laat."

Hetzelfde ritme

"In Griekenland zijn de mensen nauwelijks thuis; ze eten laat en gaan daarna tot laat in de avond koffiedrinken. In Nederland hield hij hetzelfde ritme aan. Maar als ik van negen tot vijf had gewerkt, had ik daar geen zin in en plofte ik liever op de bank. Hij ging dan vaak alleen naar vrienden toe."

"Maar het was natuurlijk niet alleen maar lastig. Sotiris is een geweldige lieve, zorgzame man en ik ben ontzettend gek op hem. In het begin ging het met ups en downs, maar inmiddels is hij alweer ruim twee jaar hier en zijn we nog steeds verliefd. Ik heb al een aantal keren zijn familie ontmoet. En een familiebezoek aan Griekenland is zéker geen straf!"

Zijn eigen gang

"Omdat onze culturen zo verschillen, leer je ook van elkaar. Zo heb ik van hem geleerd dat ik wat meer moet genieten. Ik kan mij snel druk maken om kleine dingen en wil alles graag zo snel en zo goed mogelijk doen. Sotiris heeft mij laten inzien dat het soms goed is het even rustiger aan te doen, gewoon van het moment te genieten."

"Langzaam maar zeker vindt Sotiris hier zijn draai. Hij gaat zijn eigen gang, heeft mijn hulp steeds minder nodig en kan Nederlands redelijk verstaan. Het spreken is nog lastig, maar hij doet zijn best."

Trots

"Als ik terugkijk, vind ik het vooral heel bijzonder dat hij alles heeft opgegeven om hier een toekomst op te bouwen. Dat hij hier is, voor mij! Een heel grote stap voor een man die heel gek is op zijn vaderland. Ik denk niet dat iedereen beseft hoe moeilijk het soms was en hoe moeilijk het soms nog steeds is voor hem, maar ook voor mij. Ik ben ontzettend trots op hem!" 

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een mooi liefdesverhaal? En wil je dat met ons delen? 

Dan kan dat hier!