Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Anne Marie van Veen en haar dochter
Foto: Eigen Beeld
Verhalen achter het nieuws

Anne Marie (44) vecht tegen longkanker
en de tabaksindustrie

journaliste

Daphne van Rossum

A

Anne Marie van Veen is pas 44, maar heeft uitgezaaide longkanker. Ze deed aangifte tegen de tabaksindustrie en vergaarde met deze strijd wereldwijde bekendheid. Met haar gezondheid gaat het ‘goed'. Dit wil zeggen: gezien de omstandigheden. Haar strijd is echter nog lang niet gestreden. Deze week is er gelukkig veel goed nieuws voor Anne Marie en haar anti-rooklobby.

Vandaag maakte het Algemeen Dagblad bekend dat er sinds vorig week een memo bij het Nederlandse Openbaar Ministerie ligt, waarin staat dat de tabaksindustrie al sinds 1982 weet dat de sigaret met luchtgaatjes bedriegt. De testapparatuur meet hoeveel schadelijke stoffen de roker binnenkrijgt, maar de resultaten zijn minder valide door de gaatjes in de sigaret.

 

De sjoemelsigaret

Oftewel: de roker inhaleert meer slechte stoffen dan altijd werd beweerd door de producenten. Dit tot opwinding van Anne Marie van Veen - moeder van vier kinderen. Zij werd in 2014 gediagnosticeerd met longkanker, in haar geval gaat het inmiddels zelfs om uitgezaaide longkanker. Zij voert haar eigen strijd tegen de tabaksindustrie en windt zich erg op over de ‘misleiding’ van de tabaksindustrie. Er wordt zelfs gesproken over een sjoemelsigaret. 

Vals voorgelicht

“Bij de voorlichting die de producenten geven, 'vergeten' ze te vertellen over de minuscule gaatjes die in de filters zitten", zegt Anne Marie. "Een roker houdt namelijk automatisch zijn of haar vingers op de gaatjes, waardoor je een hogere concentraties gevaarlijke stoffen binnenkrijgt, dan testapparatuur uitwijst."

Veel mensen op haar hand

Met testapparatuur bedoelt Anne Marie kunstlippen zonder vingers, die de sigaret vasthouden. Ze vervolgt: "Als je je vingers erop drukt, houd je de gaatjes dicht en versterk je de chemische inname. Een sjoemelsigaret, dus. Door iedereen in te lichten over deze sjoemelsigaret kregen we veel mensen aan onze kant."

Geen sigarettenautomaten meer

En ook vanuit de overheid kwam er goed nieuws: Staatssecretaris van Volksgezondheid, Martin van Rijn, maakte gisteren bekend dat de sigarettenautomaat vanaf 2022 wordt verboden in de horeca en daarmee uit het uitgaansleven verdwijnt.

Actief trio

Goed nieuws voor Anne Marie, die in haar strijd wordt bijgestaan door een team met mensen als longarts Wanda de Kanter en advocaat Bénédicte Ficq, die ook namens KWF Kankerbestrijding en andere organisaties de tabaksindustrie aanklaagt. Het actieve trio maakt grote stappen: KWF Kankerbestrijding deed dit jaar aangifte tegen vier tabaksproducenten in Nederland. Een belangrijk moment voor Anne Marie: “Dit jaar was voor mij heel emotioneel. Die aangifte was voor mij een mijlpaal. KWF Kankerbestrijding heeft veel zusterorganisaties in het buitenland; precies wat we nodig hadden.”

Zeventien landen op de bres

Zeventien andere landen gaan in navolging van Nederland (Nederland is het enige land waar ooit een strafklacht tegen de tabaksindustrie is geformuleerd, red.) ook tabaksproducenten aanklagen wegens moord of zware nalatigheid.

Geen puf meer

Anne Marie van Veen is blij dat ze hulp krijgt bij het actievoeren: "Wanda en Bénédicte voeren die strijd voor mij, ik heb hier de puf niet voor. Ik merk dat ik veel met deze zaak bezig ben, maar ik heb daarin echt mijn grenzen moeten aangeven. Het ontbreekt me simpelweg aan voldoende energie om overal bij te zijn. Extra bijzonder dus, dat Wanda en Bénédicte me helpen."

De reden dat Anne Marie zich zo vastbijt in de sigarettenindustrie, zijn haar vier kinderen. "Ze zijn vijf, zes, acht en achttien jaar oud. Ik strijd ervoor dat de volgende generatie beschermt wordt. Zolang één op de vier kinderen vanaf twaalf  rookt, geven wij de strijd niet op!', vertelt ze monter. 

Doodsbedreigingen

Anne Marie vertelt dat ze helaas niet alleen maar medestanders ontmoet, maar ook veel weerstand ondervindt: “Ik krijg zelfs doodsbedreigingen. Heel zuur, zeker in mijn geval. Maar als ik vertel dat ook kinderen het slachtoffer zijn van deze industrie, dan gaat bij de meeste mensen wel een lichtje branden."

Olievlek

"Ik doe niemand kwaad", zegt ze. Aan het begin hoopte ik op een enorme olievlek en dat is nu aan het gebeuren. Wij hebben onszelf nu als land op de kaart gezet. En daar ben ik heel trots op. Stel dat het OM op alle aanklachten ingaat. Zelfs als het geen zaak zou worden, hebben we alsnog veel bereikt. ”

Eigen Beeld

Trots op mama

Ondertussen geniet ze zoveel mogelijk van haar kids. Zo goed en kwaad als het gaat. Ze zegt: "Zo kon ik met de avondvierdaagse niet meelopen. Dat vond ik heel erg. Dan ben je toch weer zo'n kankerpatiënt en ik wil juist niet dat mensen mij zo zien. Ik heb veel op moeten geven. Mijn droom was een nagelstudio, dat kan niet meer. Door de anti-kanker medicatie heb ik veel pijn aan mijn zenuwen in hals, arm en hoofd. Gelukkig ben ik op het moment wel stabiel door een nieuwe medicijnstudie."

Ze sluit af: "Mijn kinderen weten heel goed dat roken slecht is. Ik hoop natuurlijk dat ik kan voorkomen dat ze gaan roken."

 

Eigen Beeld

 

 

 

En, wat vind jij? Laat je horen!