Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Strand
Foto: Hollandse Hoogte
Verhalen achter het nieuws

Tóch een leuke zomervakantie voor
kinderen uit arme gezinnen

journaliste

Daphne van Rossum

I

In Nederland leven 421.000 kinderen in armoede. Terwijl iedereen zich verheugt op de zomervakantie, zien zij er als een berg tegenop. 71% van deze kinderen gaat namelijk nooit op vakantie, doen geen leuke dingen en hebben terug op school weinig te vertellen. Om die kinderen toch een leuke zomer te bezorgen, verstrekt het Nationaal Fonds Kinderhulp ‘Zomerpakketten’. Diana (37) uit Rotterdam haalt vandaag een pakket op voor haar vijf kinderen.

Het Nationaal Fonds Kinderhulp deelt de komende weken bij wijze van test driehonderd dozen uit aan kinderen uit armlastige gezinnen in Rotterdam, Den Haag, Deventer, Oss en Breda. Het fonds hoopt het project volgend jaar verder uit te kunnen rollen.

 

Kaartjes voor bioscoop

Het gezicht van de alleenstaande moeder licht op als ze het pakket uitpakt. “Kaartjes voor de Efteling, compleet met treintickets. Wat een luxe! We komen daar normaal nooit.”

Ze pakt de doos verder uit en straalt nu zo mogelijk nog meer: “Een kledingbon! En ook nog kaartjes voor de bioscoop,” lacht ze blij. “Normaal gaan we één keer in de drie maanden, als ik de kinderbijslag krijg. Dat is iets wat ik mijn kinderen gun. Eén keer in de drie maanden een uitje. Dan maken we er een leuk dagje van en mogen ze ook een nieuw kledingstuk uitzoeken. Dit is wel heel luxe, dat we in één zomer én naar de Efteling én naar de bioscoop kunnen.”

Geld ingezameld

Diana vertelt dat ze nog nooit met de kinderen in het buitenland is geweest. “Nou ja, één keer toen mijn oma heel ziek was, toen zijn we haar op gaan zoeken. Toen heeft mijn hele familie geld ingezameld zodat we konden komen.”

Diana leeft al jaren van een bijstandsuitkering. “Ik heb een tijd gewerkt, maar ik ben niet gezond. Ik heb suikerziekte en mijn bloedsuikerspiegel schommelt, waardoor ik niet kan werken. Ik ben in de loop der jaren heel erg in de schulden geraakt en zit sinds een jaar in de schuldsanering. Het werd echt te gek met al die deurwaarders aan de deur. Ik vond dat ook niet fijn voor mijn kinderen."

"Nu heb ik veel meer zicht op mijn schulden en kan ik weer rustig slapen. Alleen is mijn besteedbaar inkomen nu wel heel laag. Ik heb 250 euro per maand te besteden. Daarmee red je het echt niet. Het meeste geld gaat op aan eten. Daarnaast blijft er weinig over.”

Schoolreisje

“Doordat ik drie keer per week vrijwilligerswerk doe, kom ik toch nog een beetje onder de mensen. Maar voor mijn kinderen is het wel heel zuur dat zij heel veel dingen niet kunnen doen. Mijn jongste kinderen van vijftien en tien kunnen vaak niet mee als vriendjes en vriendinnetjes ze meevragen voor een uitje of dagje weg. Wel probeer ik altijd mee te gaan met een schoolreisje. Hebben ze toch nog iets leuks met mama gedaan.”

Dagje strand

“Daarom ben ik dolblij met dit pakket. Kijk er zitten ook nog leuke spelletjes, boeken, zonnebrand en handdoeken in. Dan kunnen we misschien een dagje naar het strand ook nog. Ik denk dat we een hele goede zomer tegemoet gaan.”