Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Marianne, moeder van de verongelukte Roy
Foto: Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

Bijzonder! Moeder krijgt brief van man
die het hart van haar zoon kreeg

journaliste

Eline Doldersum

N

Na het overlijden van haar zoon Roy (23) viel er bij Marianne (59) een bijzondere brief op de mat. De afzender? Een man die dankzij het donorhart van haar zoon nog leeft.

Als de zoon van Marianne betrokken raakt bij een auto-ongeluk, raken zijn hersenen zo ernstig beschadigd dat de familie, na een coma van tien dagen, besluit om hem te laten gaan. "Het was een van de moeilijkste beslissingen die we ooit in ons leven gemaakt hebben, maar we konden niet anders. Roy was iemand die volop in het leven stond. Een leven als kasplantje zou hij nooit gewild hebben."

Donorcodicil

In het ziekenhuis wordt Marianne door een arts voorzichtig gewezen op het donorcodicil van haar overleden zoon. "Dat kwam voor ons niet als een verrassing. Al vanaf het moment dat Roy, vanwege een chronische oorontsteking, een donortrommelvlies kreeg, was hij donor. Hij was toen nét 7. Hij was er zo van onder de indruk en heeft zich sindsdien ook actief bezig gehouden met het donorschap."

"Het was voor ons als gezin, na zijn overlijden, daarom ook geen punt van discussie. We wisten dat Roy zijn organen wilde afstaan. 'Als ik het leven van iemand kan redden met mijn organen, dan heeft mijn dood toch nog een beetje zin gehad', zei hij. Natuurlijk was het voor ons op dat moment niet makkelijk, maar we wisten dat we het moesten doen... voor Roy."

Bijzondere brief

Via het ziekenhuis hoort Marianne dat zijn organen goed zijn terechtgekomen, maar anderhalf jaar na zijn dood valt er ook nog een bijzondere brief op de deurmat. "De brief was afkomstig van de man die het hart van onze zoon had ontvangen. Hij was ons zo dankbaar. Dankzij het hart van onze zoon was hij gezond, had hij zijn leven weer terug en kon hij zijn kleinkinderen zien opgroeien. Iets wat anders waarschijnlijk niet was gelukt."

"Daarnaast schreef hij ook dat hij zich er van bewust is dat zijn geluk ook een andere kant heeft. Dat er met zijn transplantatie veel verdriet gepaard is gegaan omdat er iemand is gestorven. Het was voor ons heel fijn om te lezen dat iemand daar bij stilstaat. Dat hij ondanks zijn geluk, de moeite nam om ons te bedanken. Dat was heel waardevol voor ons."

Levens redden 

"We wisten dat zijn organen goed waren terechtgekomen, maar door zo'n brief wordt het tastbaar. Heb ik ook een beeld bij de man die het hart van mijn overleden zoon draagt. We hebben na die brief geen contact met hem gezocht omdat er bij ons nog zoveel verdriet zat rondom de dood van Roy. Het lijkt mij wel bijzonder om zijn hart ooit nog eens te horen kloppen, maar nu zijn we vooral blij dat zijn hart goed is terechtgekomen. Dát is waar Roy het voor heeft gedaan."

"Het is ook helemaal in lijn met wie Roy was. Hij was een hele lieve, positieve en behulpzame jongen. Iemand die altijd voor iedereen klaar stond. Met zijn engelengeduld kon hij élk probleem oplossen. Zo kan ik me nog herinneren dat hij een kleine jongen met dyslexie uiteindelijk tóch aan het praten kreeg, of wekelijks naar zijn zus reed omdat ze anders alleen was. Dat soort dingen deed hij. Hij was iemand die je graag om je heen had."

Duidelijkheid

Sinds de dood van haar zoon pleit Marianne voor meer bekendheid rondom orgaantransplantatie. "Als je net een kind bent verloren, heb je al zóveel aan je hoofd. Dan wil je gewoon weten wat je te wachten staat. Daar is - in mijn ogen - nog veel onduidelijkheid over. Veel informatie is niet binnen handbereik terwijl familie daar dan juist behoefte aan heeft."

"Zo'n orgaantransplantatie is nou eenmaal niet niks. Roy stond geregistreerd als donor, maar ik kan me voorstellen dat nabestaanden die voor de keus staan, door gebrek aan informatie, afzien van orgaantransplantatie. Dat moeten we voorkomen door meer informatie beschikbaar te stellen. Ik heb immers ondervonden hoe belangrijk het; je kunt net als Roy een leven redden!"

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een bijzonder, heftig of ontroerend verhaal dat je met ons wil delen?

Dan kan dat hier!