Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Loes met zoon Loek
Foto: Jolien van den Broek fotografie
Verhalen achter het nieuws

Moeder Loes: Over 4,5 jaar
is Loek (6) kankervrij

Anouk van der Post

V

Vandaag hebben 120 coureurs van snelle motoren, sportauto’s en Dakar-trucks hele bijzondere bijrijders. De stichting Against Cancer organiseert een speciale circuitdag voor gezinnen waarvan een kind is getroffen door kanker. Ook Loek (6) gaat naar deze speciale dag. Hij heeft twee jaar aan behandelingen en chemokuren achter de rug. Moeder Loes: "Het is een proces, waar we nog lange tijd druk mee zullen zijn."

Op 10 februari 2015 werd er bij Loek acute lymfatische leukemie (ALL) geconstateerd. Loes: "Loek kwam al een tijdje thuis met rare blauwe plekken, was vaak ziek en zag bleek. We zijn redelijk nuchter, dus verwachtten niet meteen dat er iets ernstigs aan de hand was. Loek ging ook net naar school, was kort daarvoor begonnen met voetballen en het was winter."

Blauwe plek met grote bult

"Maar hij kreeg steeds raardere blauwe plekken. Ze verschenen op zijn voeten en op zijn kin. Op een gegeven moment had hij een enorme blauwe plek op zijn rug met een grote bult erop. Mijn man en ik dachten allebei: 'Er moet iets gebeurd zijn op school waar die onwijs om heeft moeten huilen.' Maar op school wisten ze van niks en ook Loek kon zich geen voorval herinneren."

"Toen gingen er wel wat alarmbelletjes rinkelen. Mijn acupuncturist, die net die week daarvoor een cursus over bloedziekten had gevolgd, raadde aan om naar de huisarts te gaan. Ze had verder niks benoemd, maar ik wist meteen: 'Dit is leukemie'. Ik wist niet veel over de ziekte en voor mij stond leukemie gelijk aan dood. Ik was ervan overtuigd dat hij hieraan zou overlijden."

‘Je moet nu naar het ziekenhuis!’

"Bij de huisarts uitte ik mijn zorgen en nog diezelfde dag hebben we bloed geprikt in het ziekenhuis. ’s Avonds, tijdens het avondeten, kregen we het belletje dat we niet hadden willen krijgen: 'Je moet nu je tassen pakken, je moet nu naar het ziekenhuis!'"

'Op zo’n moment zakt de grond onder je voeten weg. Je hebt nog geen idee wat de ziekte inhoudt. Er ging van alles door mijn hoofd: 'Wat moeten we nu?', 'Wat zeg je op de begrafenis van je kind?'"

Behandelingsperiode

De volgende ochtend werd duidelijk dat Loek ALL heeft. In de 97 dagen durende periode die volgde, werd gekeken in welke gradatie de ziekte bij hem voorkomt. Loek bleek uiteindelijk 'medium risk' te hebben, wat betekent dat hij een behandelingsperiode tegemoet zag van twee jaar.

"De eerste zeven maanden waren het heftigst. In die periode kreeg hij chemo waarvan hij kaal werd en een bolle toet kreeg. Op dat moment zelf hadden we niet zo door hoe ziek hij er uitzag. Dat was gewoon Loek. Maar laatst keken we foto’s terug en beseften we ineens hoe heftig het was en hoe ziek hij is geweest."

Vader Martin, moeder Loes, zus Josje en Loek / Jolien van den Broek fotografie

Bedompt gevoel

"De periode daarna is de 'onderhoudsfase'. Dan krijgt hij chemo op vaste momenten en kan je weer meer gaan plannen. Je wist bijvoorbeeld dat hij op dag vier het slechtst was en aan het einde van de week kon hij weer meer dingen doen."

"Ze zeggen dat deze periode minder heftig is dan de eerste zeven maanden. Aan de ene kant is dat waar, want hij is meer voorspelbaar, maar aan de andere kant werd het op een gegeven moment zo zwaar. Iedere keer parkeerde ik met tegenzin mijn auto in de garage bij het ziekenhuis. Een bedompt gevoel bekroop mij dan: 'Zijn we weer.'"

Druk op je gezin

"Zo’n ziekte vergt zoveel van jezelf, je gezin en je relatie. Mijn man en ik zagen elkaar amper. Ik bleef bij Loek en hij bleef bij onze dochter. Je ziet elkaar dan wel tijdens bezoekuren, maar dat is toch anders. Er zijn altijd kinderen bij. Ook onze dochter Josje (8) kreeg een emotionele klap; de meeste aandacht ging naar Loek en zij moest vaak logeren bij opa en oma. Daar heeft zij het ook heel moeilijk mee gehad."

"Daarom is het zo fijn om er een dagje tussenuit te kunnen. Wij genieten zo erg van dit soort dingen. Uit jezelf doe je dit niet zo snel. Je moet met te veel dingen rekening houden en je bent er eigenlijk niet zo mee bezig. Maar op het moment dat het voor je wordt georganiseerd en je het krijgt… Je laadt daar zo erg van op. Je hoeft nergens aan te denken. Je pakt je spullen, stapt in de auto, komt daar aan en je bedje is als het ware gespreid."

Fijn een waardevol

"En iedereen begrijpt je situatie. Gelukkig gaan we er nu met twee 'normale' kinderen heen. Maar we hebben ook meegemaakt, toen Loek nog een kaal koppie en slangetjes had, dat hij tijdens een dagje weg werd aangestaard en je telkens moest uitleggen wat hij had. Op een dag zoals deze kijkt niemand raar op van een kaal koppie. Dat is een hele andere ervaring. Je voelt je verbonden met iedereen, terwijl je ze niet eens kent. Daar halen we zoveel positiviteit uit."

"We beseffen dus ook dat we leuke, fijne en waardevolle dingen hebben mogen ervaren dankzij de ziekte van Loek; we hebben nieuwe mensen ontmoet, Loek en Josje hebben nieuwe vriendjes gemaakt, we hebben onze echte vrienden, familie en collega’s leren kennen en een hoop mooie dingen meegemaakt. We hebben ook ervaren dat er veel gezinnen zijn waar de ziekte een andere wending heeft gekregen. Daardoor hebben wij onze situatie kunnen relativeren."

Spannende tijd

"Ook is het fijn dat school zo goed medewerking en steun biedt. We mogen zonder problemen een dagje naar dit soort dingen toe op een doordeweekse schooldag. Zij beseffen net zo goed hoe belangrijk deze momenten zijn. Zeker tijdens de behandeling."

"Maar ook nu, na de behandeling nog. Het is een proces, waar we nog lange tijd druk mee zullen zijn. Het is niet zo dat nu de behandelingen klaar zijn, alles normaal is. Het duurt nog 4,5 jaar voordat Loek kankervrij verklaard kan worden. De twee jaar sta je in overlevingsmodus, je moet, hebt geen tijd om er te veel over na te denken. Nu komt 't verwerken van alles."

"We gaan dus nog een spannende tijd tegemoet. We proberen hier niet te veel bij stil te staan, ons niet te veel zorgen te maken. Dat heeft geen zin. We genieten er nu van om een 'gewoon' gezin te zijn. En met Loek gaat het hartstikke goed. Conditioneel gezien doet hij niet onder voor een gemiddeld kind.'

Circuitdag Against Cancer

"Natuurlijk merken we dat de leukemie ons heeft veranderd. Er is een leven voor en na leukemie. Je leeft minder onbezorgd en je neemt geluk niet meer voor lief. Maar we genieten ook meer van de kleine dingen en je weet dat werk niet zaligmakend is. Ik maak me niet meer zo snel druk. Ik weet nu; er zijn ergere dingen. Als we dit zijn doorgekomen, kunnen we alles aan."

De circuitdag in Assen wordt elk jaar georganiseerd voor gezinnen die te maken hebben (gehad) met kanker. Ze mogen meerijden in snelle sportauto’s, Dakar trucks, politiewagens en ook defensie heeft een aantal mooie voertuigen beschikbaar gesteld. Verder zijn er nog een hoop andere leuke activiteiten en optredens. Hieronder een impressie van de circuitdag in 2016: