Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Moeder met kind liggend in het gras
Foto: Hollandse Hoogte | Roger Dohmen
Verhalen achter het nieuws

Is je partner even weg?
Zo erg hoeft het niet te zijn!

journaliste

Hester Zitvast

M

Mijn vriend zit momenteel drieënhalve week in Frankrijk, hij werkt bij Studio Sport en is daar voor de Tour de France. Net als vorig jaar, zag ik er ook dit keer weer als een berg tegenop. Maar - eveneens net als vorig jaar - zie ik er ook wel de voordelen van in, van het elkaar even niet zien. Eigenlijk raad ik iedereen aan zo nu en dan een break te nemen. En om je te overtuigen, zette ik negen positieve punten op een rijtje.

Eindelijk een fijne nachtrust

Laten we het maar eerlijk toegeven: het slaapt gewoon het lekkerst in je eentje. Natuurlijk is zo'n warm lijf naast je heerlijk en zijn die sterke armen om je heen super romantisch, maar zijn gesnurk, gewoel en gedraai houdt jou uit je nachtrust (en omgekeerd!). Het is gewoon veel rustiger in de slaapkamer. Neem alleen al het feit dat er nu al twee weken geen klopjacht op muggen is. Ik kan prima leven met een mug in mijn kamer, maar mijn vriend wordt er moordlustig van. Dus zit ik regelmatig midden in de nacht rechtop in bed terwijl hij vloekend en tierend achter het ongedierte aan gaat. Oh en er wordt niet gehoest, ook al zo fijn.

100% Aandacht voor de kinderen

Nu pas merk ik hoeveel mijn vriend en ik samen praten. Aan tafel, gedurende de dag, in de auto. Als er een volwassene aanwezig is, ga je toch daar het gesprek mee aan en moeten de kinderen hun verhaal maar even on hold zetten. 'Even wachten, wij zijn aan het praten.' Nu ik de enige volwassene in huis ben, 'moet' ik wel de hele dag met ze in gesprek en eigenlijk is dat best heel leuk. Oké, laten we het niet overdrijven; toen ik gisteren voor de zoveelste keer door mijn peuter in een toneelstuk werd getrokken waarbij ik de moeder van haar pop was ('Zeg maar tegen de pop dat ze niet hoeft te huilen, mama...'), snakte ik wel weer naar een gesprek op niveau. Maar de gesprekken die ik nu toch veel meer met mijn pubers heb, zijn geweldig.

Je weet weer wat je mist...

Je weet pas wat je mist als het er (even) niet meer is. En dat is ook echt zo. Als ik 's avonds alleen op de bank Jinek zit te kijken, mis ik het enorm dat ik er niet met mijn vriend over kan praten. En ik mis hem als ik wakker word. Of naar bed ga. Ik mis zijn knuffels. Onze gesprekken. Ik mis zelfs onze ruzies. Je gaat alles gewoon weer nét even iets meer waarderen als hij terug is.

Oh, dus dat doet ie allemaal…

Als je partner er een tijdje niet is, merk je perfect wat hij allemaal doet in het huishouden. Vrouwen zijn nogal geneigd alle credits naar zichzelf te trekken (voor een groot deel ook zeker terecht), maar het valt me nu wel weer even duidelijk op dat hij niet zo lui is als ik soms wel eens claim. Ik weet nu bijvoorbeeld dat ik blijkbaar NOOIT de toiletrollenvoorraad aanvul (wat aardig irritante gevolgen kan hebben als het niet gebeurt). Mijn vriend kent het klikoschema uit zijn hoofd, is de vaatwasserexpert, hij laat de hond altijd uit en hij maakt altijd the walk of shame naar de glasbak. Ik kan nog wel even doorgaan met rotklusjes die nu ineens op mijn schouders terechtkomen. Boodschappen doen in de speelgoedwinkel van onze dochter bijvoorbeeld; ook dát is echt zijn taak. Nu heb ik gisteren weer zes keer bananen bij haar moeten aanschaffen. Tegen een woekerprijs...

Meer tijd voor jezelf

Een man vreet tijd. Het is misschien niet eens zozeer duidelijk aan te wijzen in welk opzicht, maar als hij er niet is, zul je merken dat je tijd voor jezelf overhoudt. Zo heb ik bijvoorbeeld van de week op een avond een tijdschrift gelezen. Dát was lang geleden! Oh en ik heb eindelijk mijn kledingkast uitgezocht. Als hij er is, vinden we het toch gezelliger om bij elkaar te zijn.

Minder rommel

Hoe opgeruimd je man ook is, met een man minder in huis heb je toch minder rommel. Minder was, minder vaat in de vaatwasser, minder rondslingerende dingetjes... Ik word er ook heel gestructureerd van, van alleen aan het roer staan. Waar je normaal op elkaar vertrouwt van 'Dat ruimt de ander wel op', weet je dat dit nu niet gaat gebeuren. Dus doe je het zelf. Heerlijk overzichtelijk.

Minder wijn/snoepen

In je eentje een wijntje drinken is lang zo leuk niet als samen. En 's avonds een kaasje en een nootje neerzetten? Ik heb mezelf er nu al een paar keer op 'betrapt' dat ik als ik 's avonds trek krijg heel ongezellig een kiwi neem. Wel zo gezond. Ook koken gaat nu geheel volgens mijn plan. Geen uitgebreide ingewikkelde dingen, regelmatig een makkelijke salade… Maar hoewel dat allemaal hartstikke goed voor je is, kan ik niet wachten in de keuken weer even echt lekker los te gaan.

Geen discussies

Feest; even geen discussies! Hij kijkt niet over mijn schouders mee als ik weer een totaal niet pedagogisch verantwoorde beslissing neem door de kinderen wat geld toe te stoppen voor een feestje. Ik hoor zijn woorden ergens op de achtergrond wel, dat ik de kinderen de waarde van geld niet leer kennen, maar ik druk ze weg. Hij is er tóch niet.

Weer helemaal verliefd

Als je elkaar iedere dag ziet, dan sluipt de sleur er toch een beetje in. Je raakt aan elkaar gewend of je nou wilt of niet. Gisteravond zag ik hem even op tv voorbij komen en meteen voelde ik weer die oh zo fantastische verliefdheid. Nog anderhalve week en dan kan ik hem lekker theatraal om zijn nek vliegen. Kijk; dat is ook een leuke bijkomstigheid, toch? Dus probeer er het positieve van in te zien, dat je partner even weg is. Zo erg hoeft het niet te zijn!