Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen foto
Verhalen achter het nieuws

'We gaan toch ook niet
spijkerpoepen voor darmkanker?'

journaliste

Hester Zitvast

P

Pink Ribbon België verbindt zich volgende week, tijdens de tien dagen durende Gentse Feesten, aan een actie waarbij je je borsten kunt laten vereeuwigen om het taboe rond borstkanker te doorbreken. Désirée Hairwassers (47) - zelf tien jaar geleden door borstkanker getroffen - maakt zich boos over deze 'seksualisering' van borstkanker. "Totaal ongepast voor een ziekte waar nog altijd zoveel mensen aan doodgaan."

"Mijn dochter was net 2,5 toen ik een verdikking in mijn borst voelde, een soort streng. Een mammografie en een echo wees niets uit, het werd afgedaan als verdikt klierweefsel. Een jaar later kwam er ineens bruin vocht uit mijn tepel. Ik ben niet iemand die snel in paniek is, ook dit keer niet. Een collega, aan wie ik het verteld had, drong er op aan dat ik toch naar de huisarts zou gaan. Achteraf vraag ik me af hoe ik zo naïef heb kunnen zijn. Op het moment zelf maakte ik me écht niet druk. Je hoort mensen wel eens zeggen dat ze instinctief aanvoelden dat het mis was. Nou, die intuïtie ontbrak bij mij."

Slechte prognose

"Ik bleek een tumor te hebben van 10 bij 6 bij 7 centimeter. De prognose was niet best. Ik was heel bang dat mijn dochter zonder moeder verder moest. Ze had mij nodig! De tumor was zo groot dat artsen niet durfden te opereren. Ik onderging chemo en daarna een borstamputatie. Ik  koos bewust niet voor een reconstructie. Ik wilde liever fietsen met mijn dochter dan nog langer in het ziekenhuis liggen."

"Ik had gelezen dat na vijf jaar 25% van de mensen met deze vorm van kanker, nog in leven is. Mijn arts bevestigde die cijfers. Gelukkig ben ik er nu, tien jaar later, nog altijd. Tweeënhalf jaar na de amputatie heb ik alsnog een reconstructie laten uitvoeren. Ik was al die tijd op adrenaline doorgegaan en blijven werken. Ik hikte tegen een burn-out aan. Door die reconstructie kon ik even een pas op de plaats maken, want toen moest ik wel rust nemen."

Spijkerpoepen

"Als je borstkanker hebt, voel je de dood in je nek hijgen. Ik tenminste wel. Seksualiteit is dan wel het laatste waar je mee bezig bent. Ik stoorde me aan acties om awareness voor borstkanker te creëren, waarbij borsten op een seksuele manier worden ingezet. We hebben in Rotterdam de Tietenrace gehad. En in 2015 nog een 'bikinirecord', waarbij zoveel mogelijk jonge meiden in bikini op de foto gingen. Pink Ribbon verbindt zich aan dit soort acties, onbegrijpelijk in mijn ogen. Waarom die connectie met seks?"

"Borstkanker is de enige ziekte waarbij dit gebeurt. We gaan toch ook niet zaklopen voor teelbalkanker of spijkerpoepen voor darmkanker? Het is een ongepaste lolligheid over een zeer ernstige zaak. Een groot deel van de patiënten vindt het echt verschrikkelijk dat dit gebeurt. In Nederland neemt het gelukkig af. Ik denk dat Pink Ribbon de protesten inmiddels wel vreest, maar in België gaan ze dus gewoon door. Het moet stoppen. Je bereikt er namelijk niets mee. Denk maar niet dat de uitgelaten en misschien wel dronken vrouwen op de Gentse Feesten na het maken van een foto van hun blote borsten meer weten over borstkanker. Pink Ribbon zou er afstand van moeten nemen."

Eierdoos vol citroenen

"Borstkanker Vereniging Nederland heeft zich uitgesproken over dergelijke acties. Die stelde dat het 'bikinirecord' bijvoorbeeld ongewenste associaties opriep. Awareness moet ook helemaal geen doel zijn. Het is veel relevanter mensen te wijzen op de symptomen. Waar moet je op letten? Hoe onderzoek je je eigen lichaam? Een Amerikaanse ontwerpster heeft een afbeelding van eierdoos vol citroenen gemaakt. Iedere citroen laat een mogelijk symptoom van borstkanker zien: dat vind ik nou een zinvolle en sympathieke vorm van berichtgeving over borstkanker."

"We hebben hier in Nederland ook jaren het Pink Ribbon Gala gehad, geïnitieerd door een make-up merk. De genodigden hoefden niet te betalen voor hun tafel, in tegenstelling tot het gala voor bijvoorbeeld het Aidsfonds. Wat heeft het dan voor nut? Ga cupcakes verkopen, fietsen of hardlopen om geld in te zamelen. Maar maak er geen glamoreus feestje van. Het is ook veel te veel tot een vrouwenaangelegenheid gemaakt, terwijl er per jaar honderd mannen de diagnose borstkanker krijgen. Die sneeuwen helemaal onder in al dat roze geweld. Ik hoop dat de knop nog meer omgaat in Nederland. Maar in België kunnen ze nog wat van ons leren."