Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Frans Paalman
Foto: Frans Paalman
Verhalen achter het nieuws

Aangevallen door levensgevaarlijke kwal...
'Alsof ik door prikkeldraad zwom'

journaliste

Eline Doldersum

V

Van voedselvergiftiging tot een horrorhotel: niet iedereen keert na de zomer terug met fantastische verhalen. Zo ontsnapte Tessa Beumer (24) aan de dood tijdens haar vakantie op het Spaanse eiland Tenerife. 

Samen met een vriendin gaat Tessa naar het Canarische eiland om een maand lang vakantie te vieren én surflessen te geven, maar het duo is nog maar net gearriveerd of het gaat gruwelijk mis. Als Tessa een duik neemt in de zee, wordt ze aangevallen door een zogenaamd Portugees Oorlogsschip, oftewel een levensgevaarlijke reuzenkwal.

Tentakels

Tessa heeft in eerste instantie geen idee wat haar overkomt, maar vergaat van de pijn. "Ik had het gevoel alsof ik door het prikkeldraad zwom. Zo'n pijn. Pas toen ik naar mijn arm keek, zag ik dat die bedekt was met paars-blauwe slierten. Het waren de tentakels van de gevreesde kwal die zich om mijn arm wikkelden. Alsof ik werd aangevallen. De pijn was écht ondraaglijk. Op een gegeven moment voelde ik zelfs steken in mijn hart," schreef Tessa na de aanval op haar blog.

Uiteindelijk weet de jongen, waarmee Tessa aan het zwemmen was, de tentakels van haar arm te verwijderen. Ze wordt meteen naar het ziekenhuis gebracht. "Ik lag daar op een bed, te shaken van de pijn. Mijn hele lichaam stond onder spanning. Nog steeds voelde ik steken in mijn hart. Toch kon ik, na een tweetal injecties, niets anders dan wachten. Wachten tot de pijn zou verdwijnen," vervolgt ze op haar blog.

Levensgevaar

In het ziekenhuis wordt al snel duidelijk dat Tessa is aangevallen door een Portugees Oorlogsschip. Deze kwalachtige, die vooral in warm tropisch zeewater voorkomt, is erg giftig. Een aanval met de vijftien meter lange tentakels kan ouderen, kinderen, mensen met een zwakke gezondheid of allergie zelfs fataal worden. Aan de Atlantische kusten in Europa wordt het beest de laatste jaren steeds vaker gesignaleerd. 

Tessa heeft haar vakantie helaas moeten afbreken, maar is desondanks vooral heel blij dat ze de aanval heeft overleefd. "De mate waarin ik ben aangevallen door de kwal had mij met gemak het leven kunnen kosten. Dat ik in zo’n goede conditie was, heeft mij denk ik gered." Met haar gezondheid gaat het inmiddels langzaam de goede kant op. De striemen op haar arm vervagen en het gif verdwijnt langzaam uit haar lichaam.

Azijn en rustig blijven

Ondanks de goede afloop wil Tessa haar verhaal vertellen om andere mensen te waarschuwen. "De reuzenkwal is onbekend bij de doorsnee vakantieganger. Júist omdat de kwal ook in opkomst schijnt te zijn rond Europa, vind ik dat er meer aandacht besteed moet worden, zodat mensen ook weten hoe ze moeten handelen áls ze gestoken worden," aldus Tessa op haar blog.

Mocht je deze zomer onverhoopt in aanraking komen met het Portugees Oorlogsschip, dan is azijn volgens het Rode Kruis een handig redmiddel. "In tegenstelling tot andere kwalachtigen moet je bij het Portugees Oorlogsschip geen heet water gebruiken maar azijn. Giet dit voorzichtig over de wond. Dit zal de netelcellen op het dier deactiveren", vertelt een woordvoerster van het Rode Kruis.

Verder is het belangrijk om niet in paniek te raken bij contact met een Portugees Oorlogsschip. "Het belangrijkste is om rustig te blijven en meteen de hulpdiensten in te schakelen. Het dier is giftig en tast met de lange tentakels al snel grote delen van het lichaam aan. Adequaat handelen is in zo'n situatie heel belangrijk." 

Jij op VROUW.nl

Ben jij ook weleens aangevallen door deze giftige kwal of heb je een ander zeldzaam (vakantie)verhaal dat je met ons wil delen?

Vertel het dan hier!