Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Tamara links en Sigrid rechts (eigen beeld)
Foto: Tamara links en Sigrid rechts (eigen beeld)
Verhalen achter het nieuws

3 Jaar na MH17
'Tamara is nog steeds bij mij'

journaliste

Eline Doldersum

H

Het is vandaag drie jaar geleden dat vlucht MH17 werd neergeschoten boven Oekraïne. Sigrid Huisman blikt nogmaals terug op die gitzwarte dag waarbij haar beste vriendin Tamara Ernst om het leven kwam. "De vader van Tamara betrekt mij overal bij. Daar ben ik hem enorm dankbaar voor."

Drie jaar na de dood van Tamara is het gemis bij Sigrid nog altijd enorm. "Tamara was mijn beste vriendin. Ik deed alles met haar. We deelden lief en leed. Was het niet in real life dan wel via Skype. Het was iemand bij wie ik altijd mijn hart kon luchten. Dat ik nu niets meer met haar kan delen, haar nooit meer om advies kan vragen, geen gezellig gesprek meer kan voeren, blijft nog steeds heel moeilijk. Dat mis ik zó."

Plekje geven 

De dag waarop Sigrid haar beste vriendin verloor blijft voor haar dan ook een hele moeilijke. "Als de zeventiende dichterbij komt merk ik dat ik heel onrustig word. Dan slaap ik slecht, zie ik alle beelden van de ramp weer voorbij komen en komt het verdriet om Tamara weer naar boven. Natuurlijk is dat moeilijk, maar het is ook goed. Het is nodig om een stap verder te komen. Om haar verlies - op den duur - een plekje te kunnen geven."

Sigrid is vandaag ook aanwezig bij de onthulling van het monument. "De vader van Tamara betrekt mij overal bij. Daar ben ik hem enorm dankbaar voor. Het is heel prettig, om op zo'n dag, samen te zijn met mensen die allemaal hetzelfde verdriet dragen. Het is iets wat wij samen delen. Ik ben ook heel dankbaar dat Nederland er zo respectvol mee omgaat. Dat iedereen meeleeft, zodat al onze dierbaren niet vergeten worden."

Engel in een doosje

Al zal Sigrid haar vriendin natuurlijk nooit vergeten. "Ze is er misschien niet meer, maar ze hoort er nog steeds bij. Ik vier haar verjaardag, op mijn verjaardag steek ik een kaarsje voor haar aan en soms voel ik ook haar aanwezigheid. Laatst bijvoorbeeld toen ik niet zo lekker in mijn vel zat had ik het idee dat ik haar zag lopen. Het was van de achterkant écht precies Tamara. Alsof ze dan wil zeggen dat ze er nog voor me is."

"Dat soort dingen gebeuren wel vaker in tijden dat ik haar enorm mis. Zo stond ik een paar dagen geleden in de winkel toen mijn oog ineens viel op een angel to go, een klein engeltje in een doosje. Een engeltje, een paar dagen voor de zeventiende? Ik werd overvallen met emoties, kon geen stap meer zetten, maar móest dit kleine engeltje kopen omdat ik heel sterk het gevoel had dat het een signaal was van Tamara ..."

Hemel en aarde

"Voor een buitenstaander klinkt het misschien gek, maar Tamara en ik geloofden altijd dat er meer was tussen hemel en aarde. Of het een signaal was van Tamara of dat ik wil dat ze er weer even was, dat weet ik natuurlijk niet. Misschien zijn nabestaandenook wel op zoek naar houvast. Naar iets dat laat zien dat ze nog steeds bij ons zijn. Maar tóch krijg ik op zo'n moment wel het gevoel dat ze er is. Dat is voor mij het belangrijkste."

"Op zo'n ongrijpbare manier is ze er nog steeds voor mij. Het verlies van Tamara heeft mij enorm veranderd. Voorheen liet ik het leven soms heel snel aan mij voorbij gaan. Ik stond totaal niet stil bij de kleine dingen. Totdat Tamara overleed en ineens op pijnlijke wijze duidelijk werd hoe snel het leven voorbij kan zijn. Sindsdien probeer ik echt te genieten van elk moment. Mijn zegeningen te tellen. En als ik dat even vergeet, herinnert zij mij eraan ..."

Meekijken

Na drie jaar probeert Sigrid de draad weer op te pakken. "Mijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn, maar gaat wel door. Ik moet door. Hoe moeilijk ook. Ondanks het verdriet weet ik dat ze ook vandaag bij ons zal zijn. Dat ze vanaf boven mee zal kijken en het bijzonder zal vinden. Al bleef Tamara met haar positiviteit nooit ergens heel lang in hangen. 'Het is klaar, ga door met jullie leven', is wat ze zou zeggen. Dat probeer ik. Voor mezelf én voor haar."

Jij op VROUW.nl

Mis jij ook iemand? En wil je over hem/haar vertellen?

Dan kan dat hier...