Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

Minimaal 6 kinderen...
Deze moeders genieten zich suf!

journaliste

Eline Doldersum

W

Waar de ene moeder haar handen al vol heeft aan één kind, kan het gezin voor deze moeders niet groot genoeg zijn. "Als ik ze dan op een warme dag allemaal over het strand zie rennen, kan ik mijn geluk niet op."

Nanda de Ruyter is moeder van zes kinderen: Shannon (15), Kyras (12), de 2-jarige tweeling River en Tyler, Logan (2) en Lennox (7 weken). "Als ik vertel dat ik moeder ben van zes kinderen, schrikken mensen altijd enorm. Ze snappen niet hoe ik dat allemaal doe."

Geen opgave

"Tóch vind ik het totaal geen opgave. Het gaat allemaal heel natuurlijk bij ons thuis. Misschien ook omdat mijn twee oudsten inmiddels op eigen benen staan en zich daardoor ook graag bekommeren over de vier jongsten."

"Het is nooit een droom geweest om zes kinderen op de wereld te zetten. Het is gewoon zo gelopen. Na een huwelijk en twee prachtige kinderen liep ik mijn huidige partner tegen het lijf. We wilden dolgraag nog een kindje van ons samen, alleen dat werden er vier. Al moet ik zeggen dat ik het nu ook wel goed vind. Ons gezin is met zes écht wel compleet."

Rozengeur en maneschijn

"Het leuke aan zo'n groot gezin is dat de kinderen altijd iemand hebben om zich aan op te trekken. Zo trekken mijn oudste dochter en dochter van 3 heel erg naar elkaar toe. Ze zoeken elkaar als meiden dan toch op. Pas nog gingen ze met z'n tweeën naar het strand. Dat is toch geweldig?"

"Natuurlijk is het in ons gezin niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Ze halen ook weleens het bloed onder mijn nagels vandaan en maken weleens flink ruzie, maar dat is toch in ieder gezin zo? Het zijn toch allemaal kinderen met een persoonlijkheid die volop in ontwikkeling is. Gelukkig zijn die ruzies meestal ook zo weer bijgelegd."

"Die broer-, en zussenband vind ik het meest bijzonder aan een groot gezin. Ze kunnen het allemaal met elkaar vinden en zijn stapelgek op elkaar. Als ik ze dan op een warme dag allemaal over het strand zie rennen, kan ik mijn geluk niet op. Daar kan ik zo intens van genieten. Het besef dat het allemaal mijn kinderen zijn maakt mij een heel gelukkig mens."

Zeven kinderen

Agnes is moeder van zeven kinderen: Amber (14), Ronaldo (12), Liano (6), tweeling Nikki (5) en  Boaz (5) en de 3-jarige tweeling Tygo en Matz. "Na het overlijden van de vader van mijn twee oudsten, had ik niet gedacht dat ik weer een nieuwe partner tegen het lijf zou lopen. Laat staan nog vijf kinderen zou krijgen. Dat bedenk je toch niet? Alleen is het wel gebeurd."

"Al moet ik toegeven dat het niet helemaal de bedoeling was... Na de geboorte van ons eerst kindje samen wilden we dolgraag nog een kindje, alleen dat werd een tweeling. Toen ik na de geboorte van die twee op het punt stond om mij te laten steriliseren bleek ik opnieuw zwanger van een tweeling. Geloof me: toen stond mijn wereld wel even gigantisch op z'n kop."

Naar school

"Toch zijn we samen het avontuur aangegaan en daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad. Het is elke dag weer een feestje om voor mijn zeven kinderen te zorgen. Ik krijg enorm veel liefde, heb altijd aanspraak en het is altijd gezellig bij ons in huis. Ik zie er dan ook als een berg tegenop dat de laatste twee in september naar school gaan."

"Ik snap best dat buitenstaanders denken dat het zwaar is om een groot gezin te runnen, maar toch ervaar ik dat zelf totaal niet zo. Onze kinderen zijn ook heel makkelijk. Ze zijn niet veeleisend en genieten van de kleine dingen. Met een dag rennen door het bos of een middag aan het strand maak je ze bijvoorbeeld al heel gelukkig. Dat is heel fijn."

"Hoewel de twee oudsten een andere vader hebben voelt het alsof ze allemaal bij elkaar horen. Onlangs moest ik een formulier invullen over onze gezinssamenstelling, en toen pas drong het tot mij door dat de twee oudsten en de vijf jongsten halfbroers,- en zussen zijn. Daar had ik nooit bij stilgestaan. Waarschijnlijk omdat ze zó hecht zijn met elkaar en het voelt alsof het nooit anders is geweest."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een groot en/of bijzonder gezin waarover je wilt vertellen?

Dan kan dat hier!

VROUW Jubileumconcert

Kom je ook naar het waanzinnige VROUW Jubileumconcert op 30 oktober a.s.? Bestel snel je tickets en zing samen met vriendinnen lekker mee met Jan Smit, Ruth Jacott, Tino Martin, Mike Peterson en Edsilia Rombley.