Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

Als drie van je vier kinderen uit de kast komen:
'Vergeet niet dat de liefde voor hen onvoorwaardelijk is'

Marjolein Geels

L

Laura Meijer is trotse moeder van Nanne (26), Femke (25), Auke (23) en Sterre (21). Alhoewel zij haar kinderen allemaal respecteert zoals ze zijn, wordt dit lang niet altijd gedaan door de buitenwereld. Drie van haar kinderen zijn namelijk uit de kast gekomen.

Laura: “Toen Auke een jaar of drie was, wist ik al dat hij homo was. Hij was altijd erg gevoelig en was daarmee anders dan andere jongens. Juist omdat hij anders was, werd hij gepest. Dit begon al op de kleuterschool. Auke wilde dragen wat hij leuk vond, maar ik vond dat soms best spannend. Als hij in zijn roze stippenbroek naar school wilde, probeerde ik voorzichtig te zeggen dat dit misschien niet zo handig was. Ik wilde niet dat mijn lieve jongen werd gepest en met die broek zou hij dat wel over zich afroepen.

Voor het leven getekend

Auke voelde zich erg slecht. Zelf zei hij nooit wat over het pesten, dat hoorde ik van de ouders van zijn klasgenoten. Uiteindelijk werd de oorzaak duidelijk: hij zei niets tegen mij, omdat hij bang was dat als ik actie zou ondernemen tegen het pesten, het pesten alleen maar erger zou worden."

“Ook toen hij ouder werd, ging het pesten door. Zo fietste hij bijvoorbeeld hier een keer door straat toen er een auto naast hem kwam rijden. Ze draaiden het raampje open en scholden hem de huid vol. Dit soort ervaringen hebben Auke voor het leven getekend.”

“Het was voor ons geen verrassing toen Auke uiteindelijk zei dat hij op jongens viel. De grootste verassing was misschien wel toen Nanne uit de kast kwam; hij was ontzettend populair onder de meiden. Er waren dagen dat hier groepjes meiden voor de deur stonden die vroegen of hij thuis was.”

“Toen Nanne een jaar of 20 was, zag ik dat hij ergens mee zat. Ik kon mijn vinger er maar niet op leggen, dus ging ik het gesprek met hem aan. Ik zei dat ik zag dat hij niet lekker in zijn vel zat. Toen kwam het hoge woord er bijna geïrriteerd uit: ‘Mam, ik ben homo!’”

V.l.n.r.: Nanne, Sterre, Auke, Laura en Femke | Eigen foto

Positieve mensen

“Mijn twee zoons waren nu beide uit de kast gekomen. Het schoot natuurlijk wel even door mijn hoofd dat ik niet zo snel oma zal worden van hun kinderen. Maar het belangrijkste is dat ze gelukkig zijn.”

“Ik heb de kinderen groot gebracht in Grootebroek, een dorp in Noord-Holland. Veel mensen staan hier niet open voor een andere geaardheid. Nanne verhuisde na zijn coming out naar Amsterdam en heeft in tegenstelling tot Auke, na het gepest op het VWO, nooit echt problemen ondervonden door zijn geaardheid.”

“Nanne wilde heel graag programmamaker worden en jaagde zijn dromen na; hij is inmiddels succesvol met zijn YouTube-kanaal ‘NANNE’. Auke vond deze wereld ook interessant en trok steeds vaker met zijn broer op. Hij zag in deze wereld eindelijk dat zijn geaardheid niet uitmaakt en kwam in contact met hele positieve mensen. De plek die Auke en Nanne hebben gevonden is geweldig.”

De familie Meijer | Eigen foto

Niet hand in hand

“Een jaar of drie geleden zaten we met zijn allen aan tafel wat te geinen over ’onze mannen’ toen mijn jongste dochter Sterre het woord nam. Ze zei dat ze naast mannen, ook op vrouwen valt. Sterre was hiermee de derde op rij die uit de kast kwam. Ze ontving niet anders dan lof van ons allemaal. Al snel begonnen we grapjes te maken als: wat heb ik fout gedaan als moeder.”

“Maar helaas ging het Sterre niet zo voor de wind als bij Nanne. De omgeving bleef haar maar vragen waarom ze geen vriend had. Ze had geen zin om uit te leggen hoe dat zat. Ze besloot na de middelbare school het dorp te verlaten en verhuisde naar Amsterdam. In de buurt waar zij woont kan zij helaas  absoluut niet hand in hand lopen met haar vriendin zonder uitgescholden te worden. Zelfs in het centrum van Amsterdam ligt dat erg gevoelig voor zowel de jongens als de meiden. Ik kan er maar niet bij komen waarom mensen zo reageren. Waarom schieten mensen zo in de aanval, wat hebben ze te verdedigen?”

De wereld een beetje mooier maken

“Voor Femke is het lastig geweest om als enige hetero te zijn, hierdoor voelde ze zich gekscherend gezegd het zwarte schaap van de kinderen. Ook heeft zij van dichtbij meegemaakt hoe hard de maatschappij is voor de mensen die zij zo lief heeft. Zij weet hoe lief, bijzonder en leuk haar broers en zusje zijn.”

“Het is Femke en Sterre gelukt om de negativiteit rondom homoseksualiteit om te buigen naar iets positiefs. Ze zijn samen het merk ‘PROUT AND ABOUT’ gestart met het Instagram account Proutandabout, met als doel om de wereld een beetje mooier te maken.”

Onvoorwaardelijke liefde

“Nanne krijgt via zijn YouTube-kannaal ‘NANNE’, waar onder andere ook ons gezin met ‘Meijer&Co’ te bekijken is, dagelijks vragen van jongens die uit de kast willen of zijn gekomen. Het verbaast me vooral dat de ouders voor hen een groot struikelblok zijn om het niet te durven vertellen uit angst voor afwijzing. Als ouder heb je er zelf voor gekozen dat je kinderen wilt en mag krijgen, maar dat wil niet zeggen dat ze aan jouw ideale plaatje moeten voldoen. Kinderen zijn niet je eigendom dus koester je rijkdom. Wees trots op je kinderen en vergeet niet dat de liefde voor hen onvoorwaardelijk moet zijn. Ook als ze op een ander geslacht vallen. Ik voel mij een ontzettende bofkont met alle vier mijn kinderen.”

VROUW Jubileumconcert

Kom je ook naar het waanzinnige VROUW Jubileumconcert op 30 oktober a.s.? Bestel snel je tickets en zing samen met vriendinnen lekker mee met Jan Smit, Ruth Jacott, Tino Martin, Mike Peterson en Edsilia Rombley. 

Van de partners van VROUW