Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Eigen beeld
Foto: Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

Chanou (27) liet haar borsten preventief verwijderen:
'Het is een enorme opluchting'

journaliste

Eline Doldersum

I

In een openhartig interview bij talkshow Jinek vertelde actrice Mira van der Lubbe dat ze, vanwege het borstkankergen, heeft besloten om haar borsten deze zomer preventief te laten verwijderen. VROUW-lezeres Chanou de Preter (27) deed hetzelfde.

Chanou was 23 toen bij haar het borstkankergen werd ontdekt. "Het kwam voor mij niet als een enorme verrassing. Veel van mijn familieleden zijn drager van het BRCA1-gen, dus ik wist dat het risico bestond dat ook ik drager van het gen zou zijn. Ik denk omdat mijn moeder hier altijd heel open over is geweest, het voor mij ook geen enorme klap was. Ik was er al jaren op voorbereid én wist ook meteen wat mij te doen stond: mijn borsten preventief laten verwijderen."

Preventief verwijderen 

Het was voor de 23-jarige Chanou geen moeilijke beslissing. "Met het BRCA1-gen heb je zestig tot tachtig procent kans op borstkanker. Je kunt er als drager ook voor kiezen om je borsten elk half jaar te laten controleren, maar dat zag ik niet zitten. Dan zit je elk half jaar in de stress of je misschien al ziek bent geworden. Zover wilde ik het niet laten komen. Door mijn borsten preventief te laten verwijderen zou de kans op borstkanker teruglopen naar twee procent."

"Artsen waren verbaasd dat ik meteen een datum wilde prikken voor de operatie. Het blijkt dat veel vrouwen zich pas laten opereren als ze tussen de dertig en de veertig zijn. Ik was het liefst diezelfde dag nog onder het mes gegaan. Mensen in mijn omgeving vonden het allemaal heel heftig, maar zelf heb ik dat nooit zo ervaren. Ik zag het juist als een redmiddel. Ik had het allemaal veel heftiger gevonden als ik over een paar jaar borstkanker had gekregen."

Vrouwelijkheid

"Bang dat het mijn vrouwelijkheid aan zou tasten ben ik nooit geweest. Nou had ik het geluk dat ze, na het verwijderen van mijn borstweefsel, direct een reconstructie hebben gemaakt waardoor ik geen moment zonder borsten heb gezeten. Als ik wakker was geworden zonder borsten had ik het denk ik wel veel moeilijker gevonden. Nu is het net alsof er niets is veranderd. Als ik in een bikini over het strand loop, zie je niet dat mijn borsten niet echt zijn."

Ik ben ook niet onzeker. Voel me niet minder vrouw. In die zin heeft mijn borstamputatie geen enorme impact gehad op mijn leven, behalve dat ik een paar keer uit de running ben geweest vanwege de (herstel)operaties. Al zijn er natuurlijk ook wel momenten geweest waarop ik het moeilijk heb gehad. Zo moest ik wel even slikken toen ik mijn bont- en blauwe borsten voor het eerst zag. De wond moest natuurlijk nog helen, maar dat was wel confronterend."

Ondergaan

"Het was allemaal absoluut geen pretje, maar toch zijn er - in mijn ogen - veel ergere dingen in de wereld. Je kunt het voor jezelf allemaal heel zwaar maken, maar daar wordt het uiteindelijk écht niet makkelijker van. Dat je het gen hebt kun je niet veranderen, maar je kunt er wel voor kiezen hoe je ermee omgaat. Mij heeft het enorm geholpen door er niet te zwaar aan te tillen, maar het gewoon te ondergaan. Ik wilde mijn leuke leven er niet door laten beïnvloeden. Dat is gelukt!"