Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Wassila kreeg zeven kids, in zes jaar tijd.
Foto: Hollandse Hoogte / Ben Pipe Photography
Verhalen achter het nieuws

Zeven kinderen in zes jaar:
'We hebben twee auto's nodig'

journaliste

Daphne van Rossum

W

Wassila (33) is een oermoeder. Ze kreeg maar liefst zeven kinderen in zes jaar tijd. Ze vertelt aan VROUW hoe ze dit doet. Want zeven kinderen is veel. Zo kunnen ze nooit tegelijk met het hele gezin in de auto. 

Wassila is een geboren en getogen Rotterdamse, met een grote liefde voor deze stad. Althans, tot ze via een wederzijdse kennis in 2010 werd gekoppeld en als een blok viel voor de charmes van een Franse man. Niet veel later verruilde ze voor haar grote liefde Rotterdam voor het Zuid-Franse Toulouse. Maar in alle rust met z'n tweeën wonen, was van korte duur. Want er kwamen baby's. Veel baby's.

Franse liefde

“Ik ontmoette mijn man in de zomer van 2010. Hoewel ik niet voor liefde openstond en al helemaal niet met trouwen bezig was, was het toch liefde op het eerste gezicht. Al na drie weken trouwden we en liet ik mijn hele leven in Rotterdam achter me om bij hem in Toulouse te kunnen zijn. Ik sprak geen woord Frans, ik had op school superhekel aan dat vak. Nu spreken we thuis zelfs Frans én Nederlands."

Binnen twee maanden wéér zwanger

“Omdat ik het gevoel had dat ik al laat was met trouwen en kinderen krijgen, lieten we er geen gras over groeien. Ik was 26 toen ik in juni 2011 beviel van mijn eerste kind: een jongetje. Binnen twee maanden was ik alweer zwanger. Mijn tweede zoon kwam in mei 2012 op de wereld. Dit was drie weken voordat de oudste één jaar zou worden. Hierna wilde ik even geen kinderen. Ondanks dat ik mijn cyclus nauwlettend in de gaten hield, werd ik in 2012 toch weer zwanger."

Twee meisjes achter elkaar

En na negen maanden beviel Wassila van een wolk van een dochter, dat het levenslicht zag in juli 2013. Wassila vertelt: "Ik gebruik geen voorbehoedsmiddelen omdat ik niet tegen hormonen kan. Als ik de pil slik, dan bloed ik namelijk constant."

Het ging de moeder van drie kids na de geboorte van haar laatste kind een tijdje goed af om niet zwanger te raken, maar in 2014 werd ze toch weer zwanger van haar vierde baby. Weer was het een meisje, ze werd geboren in april 2015. "Ik vond dat heel spannend, omdat ik nóg drie kleine kinderen had."

Nummers vijf en zes: een tweeling

Maar Wassila was nog niet klaar met kinderen krijgen, want in maart 2016 beviel de moeder van een tweeling: twee meisjes. Ze legt uit: "Dat was wel even schrikken voor mij, ondanks dat ik stiekem al eerder dan de gynaecoloog wist dat het er twee zouden worden. Noem het een moederinstinct, maar ik had al zo’n voorgevoel. Nog voor we de twee hartjes op de echo zagen."

Gezegend

"In mei 2017 kwam ons zevende kindje. Ik voel me heel gezegend met al onze kinderen, dat is niet iedereen gegund. Ik heb nu ook wel tijd voor de echte kleintjes omdat de oudere kinderen al naar school gaan, inmiddels.”

Iedereen ver weg

Op de vraag of het niet lastig is op sommige punten, met zeven kinderen, antwoordt ze: “Het nadeel van hier in Frankrijk wonen, is dat ik hier niemand heb. Mijn schoonmoeder woont niet bij ons in de buurt en komt alleen in de vakanties. En mijn eigen familie en vrienden zitten allemaal in Rotterdam. Mijn man werkt overdag, dus dat betekent dat ik eigenlijk alles alleen doe met de kinderen als hij er niet is."

"Hij helpt wel met het ophalen en brengen van en naar school. Maar mijn man is heel druk en dus veel aan het werk. Toch kan ik me geen leven voorstellen zonder mijn kinderen. Alleen als ze allemaal slapen, heb ik tijd voor mezelf. De jongste is nu twee maanden, de oudste zes jaar. Ik heb het gevoel dat ik veel voor mijn kinderen heb moeten opgeven, maar dat is het me meer dan waard."

Vrijheid beperkt

"Met zeven kleine kinderen is je vrijheid beperkt", stelt Wassila. "Je kunt niet zomaar even met z'n allen naar buiten. Ons kroost is heel actief, dus ben ik bang om ze kwijt te raken. Bovendien ben ik dan de hele tijd bezig om ze bij elkaar te houden. Dus meestal verdelen mijn man en ik de kinderen. Dan ga ik boodschappen doen en neem ik er één mee, of gaat mijn man naar buiten met twee andere kinderen. Daar zijn de kinderen nu aan gewend, dat het zo gaat. Het is nooit een probleem. Ook met z’n allen in een auto reizen, gaat niet. We hebben dus twee auto’s nodig. Als ik naar Nederland vlieg, neem ik er een paar mee naar mijn familie. Maar de rest van de kids blijft thuis bij mijn man.”

Nu wel klaar

“Gelukkig zijn al mijn kinderen dol op elkaar en is het heel gezellig bij ons thuis. Ze helpen elkaar ook heel goed. Toen de juf met kerst vroeg wat de wensen van de kinderen waren, zeiden alle kinderen in de klas dat ze speelgoed wilden. Mijn kinderen wilden graag nog een broertje of zusje erbij. Ze zijn eraan gewend dat er elk jaar iemand in ons gezin bijkomt. Maar ik denk dat het nu wel klaar is.”

“Toch had ik nooit kunnen bedenken dat mijn leven zo zou lopen. Dat ik in Zuid-Frankrijk zou gaan wonen en zeven kinderen zou hebben. Als je met dit tien jaar geleden zou hebben verteld, zou ik je met open mond aangekeken hebben. Dat verzin je toch niet van te voren?!”

Heb jij ook een bijzonder verhaal dat je graag wilt delen? Stuur je verhaal dan naar de redactie van VROUW.

Jij op VROUW.nl?

Van de partners van VROUW