Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Coke
Foto: Hollandse Hoogte
Verhalen achter het nieuws

Utopia's Charlotte Muis kickte af
'Ik was totaal de weg kwijt'

journaliste

Daphne van Rossum

D

De flamboyante Charlotte Muis (25) kun je kennen als bewoonster van het eerste uur van het huis Utopia. Inmiddels is Charlotte vlogster geworden en heeft maar één missie: jongeren voorlichten over drank en drugs. Dezelfde drank en drugs waar Charlotte zelf nu al negen maanden keurig vanaf blijft.

Charlotte vertelt over de periode dat ze zichzelf helemaal kwijt was: “Ik heb mezelf gelukkig weer teruggevonden, want ik was mezelf een tijd kwijt. Ik was altijd maar aan het stappen en aan het feesten. Of eigenlijk: ik was aan het vluchten en mezelf aan het verdoven."
 

Verslaafd

Ze vervolgt: "Op een dag zakte ik in elkaar, ik was totaal de weg kwijt. Ik zag in dat er iets niet goed was en ging naar de huisarts. We spraken openhartig met elkaar, waarna hij aan de hand van wat ik vertelde al snel zei dat ik verslaafd was. Héél heftig. Ik dacht altijd dat verslaafde mensen op straat leven, en zeker niet zoals ik waren. Ik ben heel blij dat ik de stap heb genomen om onder ogen te zien dat het zo niet langer ging. Maar ja: het kón ook niet anders."

Een jaar niet stappen

Aan het doktersbezoek ging natuurlijk veel vooraf. Want Charlotte is een feestbeest, en leeft al jaren een wild leven. Ze hoopte dat Utopia haar rust zou brengen. Maar niets was minder waar: “Voordat ik in het Utopia-huis ging, leidde ik ook al een wild leven met veel feestjes, met alles erop en eraan. Wat dat betreft was Utopia een uitkomst. Want ik kon een jaar niet stappen en ook geen drugs gebruiken. Dit was voor mij een veilig idee. Ik was de eerste bewoner van het huis, wij moesten alles opbouwen daar. Maar ik verdiende ondertussen ook goed met mijn sieraden- en kledinglijn, dus kon ik op een gegeven moment wél wijn kopen en dronk ik steeds meer. Soms ook uit pure verveling", vertelt de onlangs afgekickte televisie-ster. 

Totaal uit de hand gelopen

“Op een gegeven moment kreeg ik de keuze om erin te blijven of eruit te gaan. Het werd dat laatste. Ik vond het opbouwen van Utopia in het begin erg spannend, evenals het pionieren. Maar toen alles eenmaal stond, was de uitdaging er voor mij eraf. Toen was ik klaar ermee", vertelt Charlotte.

Toen ze eenmaal uit het huis kwam, ging het meteen goed mis: "Nadat ik uit Utopia stapte, liep het helemaal uit de hand qua drank en drugs. Ik werkte in een restaurant, had een relatie en ik had het eigenlijk gewoon véél te druk. Was altijd bezig. Er gebeurde té veel en uiteindelijk ben ik dan ook overspannen geraakt. Ik werd  letterlijk wakker en dacht: ‘is dit het leven dat ik wil? Dit is niet mijn leven’. Daarna ging ik naar de dokter. Ik dacht dat ik overspannen was, maar de dokter dacht daar dus anders over. Ik had moeite om te accepteren dat ‘verslaving’ de diagnose was, maar ik heb gelukkig hulp gekregen en werd doorverwezen naar verschillende instanties.”

SBS

Afkicken in Zuid-Afrika

“Ik wist dat ik naar een kliniek in Zuid-Afrika zou gaan om af te kicken. In de twee weken daarvoor heb ik niet gebruikt. Ik ging niet uit, om mezelf te beschermen. Ik heb alleen maar geslapen en gehuild. Uiteindelijk heb ik negen weken in Zuid-Afrika gezeten, ook om weg te zijn uit mijn omgeving en routine. In Zuid-Afrika ben ik teruggegaan naar mijn essentie. Ik hoef mijn spanning nu niet langer weg te zuipen, ik heb geleerd om met mijn gevoelens om te gaan.”

Eén drankje gaat niet

“Ik weet dat ik verslaafd ben, dan kun je niet een keer een drankje nemen. Het is alles of niets. Als ik nu uitga neem ik een colaatje, maar als ik me onveilig voel ga ik naar huis. Ik moet echt mijn grenzen aangeven, dicht bij mezelf blijven. Ik wil met mijn blog aan anderen meegeven dat als ik het kan, anderen het ook kunnen. Je hoeft je niet te schamen voor je verslaving, het is alleen maar knap als je er iets aan doet. Ik was eerst bang voor negatieve reacties, maar juist omdat ik het vertelde, reageren mensen eigenlijk heel positief. Pak het aan. Het is nooit te laat!"

Charlotte sluit af: "Ik heb nu negen maanden niet gedronken of coke gebruikt. Ik ben veel fitter en helderder. Ik voel me sterker en gelukkiger. En ik heb beter contact met mijn familie. Hoe mooi is dat?"

Kijk voor de vlogs van Charlotte Muis op haar YouTube kanaal.