Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

Lisette legt bevallingen van BN'ers vast:
'Ik ben vaak de eerste die van de zwangerschap weet'

Marjolein Geels

H

Hoe bijzonder is het om bij een bevalling aanwezig te mogen zijn? Fotograaf Lisette Lubbers (25) maakte voor haar werk al zo’n 60 bevallingen mee, waaronder ook van bekende namen als Kim Kötter & Jaap Reesema, Bobbi Eden & Mark Waker en Simon & Annemarie Keizer. 

Het fotograferen begon voor Lisette als een hobby, zo vertelt ze. “Ik heb geen opleiding gevolgd in de fotografie, maar heb fotograferen wel altijd als een grote hobby gezien. Door mijn omgeving werd ik vaak gevraagd om foto’s te maken. Op het moment dat ik ook door onbekende mensen werd gevraagd, besloot ik mijn eigen bedrijf te starten. Dat is nu vier jaar geleden.

Populaire fotograaf

In die vier jaar tijd is Lisette uitgeroeid tot een gewilde fotograaf. Dit succes werd verder aangewakkerd toen ze de bevalling van Kim Kötter mocht vastleggen. “Deze foto’s waren in eerste instantie bedoeld voor eigen gebruik”, zegt de fotograaf. “Kim en haar vriend Jaap waren zo blij met de foto’s dat ze besloten om het te delen met de rest van de wereld.” De foto’s werden opgepakt door verschillende media en vanaf dat moment staat de telefoon van Lisette roodgloeiend.

Wachtlijst

Wie haar bevalling wil laten vastleggen door de fotograaf, moet er op tijd bij zijn. Lisette heeft namelijk een wachtlijst van een jaar. “Het gebeurt regelmatig dat ik de eerste persoon ben die wordt ingelicht over de zwangerschap. Ze vragen dan in het prilste begin van de zwangerschap of ik nog een plekje vrij heb om de bevalling over negen maanden vast te leggen.”

Ontsluiting 

“Als ik weet dat ik een bevalling ga vastleggen, houd ik er vanaf week 38 rekening mee dat ik opgeroepen kan worden. Ik sta daarom vrijwel altijd 24/7 standby voor bevallingsfotografie. Vanaf het moment dat de moeder iets voelt rommelen, word ik gebeld. Ik spreek dan af dat ze me via WhatsApp op de hoogte moeten houden van de vorderingen. Als de ontsluiting drie centimeter is, spring ik in de auto. Ik reken vaak een uur voor een centimeter ontsluiting, dus dan heb ik theoretisch gezien nog 7 uur de tijd om op tijd te komen. Het verloop van een bevalling kan je natuurlijk nooit van tevoren plannen, dus soms is het nog weleens spannend of ik op tijd kom.”

Als een natuurlijke bevalling opeens eindigt in een spoedkeizersnede, vraagt Lisette altijd aan de artsen of ze met haar camera mee mag naar de OK. “Meestal doen ze daar niet moeilijk over, omdat de ouders al maanden naar deze foto’s uitkijken. Zo gebeurde dit bijvoorbeeld ook bij de bevalling van Bobbi Eden. De bevalling vorderde niet voldoende en daarom werd er op het laatste moment gekozen voor een keizersnede.”

Heftige gebeurtenissen

Een bevalling gaat lang niet altijd over rozen. Zo maakt Lisette ook heftige gebeurtenissen mee. “Zo had ik laatst een bevalling die eindigde in een spoedkeizersnede waarbij het kindje zo snel mogelijk uit de buik moest worden gehaald. Het kindje kwam levenloos ter wereld maar door het geweldige medische team dat al klaar stond voor de baby, is het uiteindelijk een mooie bevalling geworden. Na drie dagen mochten de moeder en haar kindje naar huis."

Toch hebben deze heftige ervaringen Lisette zelf niet afgeschrikt. Ze beviel acht maanden geleden van haar eerste zoontje. “Ik had natuurlijk al heel veel bevallingen meegemaakt en daarom had ik een onwerkelijk verwachtingspatroon voor mijzelf geschept. Ik had er veel te licht over nagedacht, want ik vond mijn bevalling achteraf eigenlijk toch wel heftig. Nadat ik tientallen bevallingen had meegemaakt, kan ik nu dan ook uit eigen ervaring meepraten!”

 

Klaar voor de OK | Lisette Lubbers

VROUW Jubileumconcert

Kom je ook naar het waanzinnige VROUW Jubileumconcert op 30 oktober a.s.? Bestel snel je tickets en zing samen met vriendinnen lekker mee met Jan Smit, Ruth Jacott, Tino Martin, Mike Peterson en Edsilia Rombley. 

Van de partners van VROUW