Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Verhalen achter het nieuws

'Ondanks de negatieve publiciteit
ga ik gewoon naar Turkije op vakantie!'

Daisy Heyer

V

Verschillende vermissingen, het gevecht tegen IS, de politiek... Veel mensen durven deze zomer niet meer op vakantie naar Turkije vanwege alle negatieve publiciteit rondom het land. Toch zijn er ook genoeg Nederlanders die het deze zomer wél aandurven. Zoals Cindy (42) en Tess (34), die allebei kozen voor een zonnige vakantie aan de Turkse kust.

Cindy (42) is net terug van haar vakantie naar het Turkse Side. "We hebben een heerlijke vakantie gehad. Mijn man en ik waren opzoek naar een bestemming die paste binnen ons budget. Voor advies belandden we bij een reisbureau, waar de reisagente al snel bij Turkije uitkwam. Voorzichtig polste ze bij ons wat we daarvan vonden. Omdat ik zelf recent een paar maanden stage heb gelopen bij een reisbureau, had ik al veel over het land zien langskomen. Het viel mij op dat het - zeker in de vakantiegebieden - allemaal helemaal niet zo dramatisch is als dat de media het doet voorkomen. Je kunt daar gewoon heen, dus wij keken er niet negatief tegenaan." 

'Binnen het toeristische gebied merk je niets' 

"Ook mijn twee jongens van 13 en 15 vonden het helemaal prima. We zijn net een dagje terug in Nederland en hebben het echt onwijs naar ons zin gehad. Van alle negativiteit in de media merkte je in Side helemaal niets. De Turkse bevolking en het personeel waren ontzettend vriendelijk en juist dolblij dat er ondanks alles toch toeristen naar hun land kwamen. Ook voelden mijn gezin en ik ons geen enkele keer onveilig of ongemakkelijk. Al snap ik het wel hoor; je hoort natuurlijk een heleboel narigheid. Ik kan mij voorstellen dat die berichtgeving mensen afschrikt, maar binnen het toeristische gebied merk je niet dat er iets 'anders' is dan vroeger." 

"Of ik volgend jaar weer naar Turkije ga? Ik zou het zeker aanraden. Zelf zou ik niet snel weer gaan, maar dat komt omdat ik graag wat meer van de wereld wil zien en ik hier nu al ben geweest. Maar als je nog nooit in Turkije geweest bent, dan kan ik het alleen maar aanmoedigen. Het is een prachtland."  

Cindy met haar twee kinderen en man op vakantie in Side. / Privébeeld

'Wij twijfelden' 

Tess (34) is op dit moment nog op vakantie. Samen met haar man en dochtertje van 3 zit ze in de buurt van Antalya. "We wilden eerst naar Griekenland, maar waren ontzettend laat met boeken, door omstandigheden bij mijn man op werk. Alles was al weg of we kwamen in een ontzettend duur segment. Vrienden van ons vertelden toen dat zij net naar Turkije waren geweest. Ze waren ontzettend enthousiast."

"We hadden eigenlijk zoiets van: waarom is dat geen optie? Het is goedkoop, warm en zij hadden het zo naar hun zin gehad... Er was enige twijfel, maar we waagden het erop met de gedachte dat overal iets kon gebeuren. Wie had er ooit verwacht dat er zo'n drama in Nice zou plaatsvinden bijvoorbeeld? En wij wonen zelf in Amsterdam, waar we bij grote evenementen ook regelmatig twijfelen aan de veiligheid."

'In Istanbul was het heel stil' 

"Tot nu toe hebben we zeker geen spijt van onze beslissing! Al is het nu ontzettend warm hier: 35 graden. De afgelopen dagen steeg het kwik dikwijls tot boven de veertig. Afgezien van de hitte is het een fantastisch land. Voordat we naar Antalya vertrokken, waren we in Istanbul. Daar merk je wel dat er iets aan de hand is in het land: er zijn heel weinig toeristen. Bijna niemand durft naar die wereldstad te komen. Zo zonde eigenlijk, want wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld en het is er prachtig."

"In ons hotel aan de kust zit het nu bomvol, maar de  gasten durven het hotel niet uit. Wij doen dat wel: we hebben er net een dagtrip opzitten naar de oude stad. Maar ja, ook dan merk je dat het toerisme  flink is teruggenomen. Ik snap het volkomen: wij hebben ook getwijfeld, maar er kan altijd iets ergs gebeuren op vakantie en daardoor zijn we uiteindelijk overstag gegaan. En echt, we kunnen het iedereen aanraden. Al zou ik dan eerder in de lente gaan, want dit is wel erg heet..."