Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Nicky Corts. / Privébeeld
Verhalen achter het nieuws

Kippenboerin Nicky (46): 'Ook bij besmette bedrijven
zou ik gewoon een uitsmijter eten'

Daisy Heyer

H

Het nieuws over onze vergiftigde eieren houdt heel Nederland bezig. Verschillende pluimveebedrijven zijn op dit moment gesloten, eieren worden uit de winkels gehaald en de consument lijkt geen ei meer aan te durven raken. Hoewel kippenboerin Nicky Corts (46) geen besmette eieren in haar pluimveebedrijf heeft, is ook zij geraakt. “Als mensen tijdenlang geen eieren meer durven te eten, gaan alle pluimveehouders dat merken.”

De tent sluiten

“Ik kwam erachter via mijn man. Hij hoorde van een collega pluimveehouder dat zijn eieren mogelijk besmet zijn geraakt met fipronil, omdat een ontsmettingsbedrijf het spul tegen de regels in gebruikt had. Die collega bleek ook gebruik te hebben gemaakt van de diensten van het ontsmettingsbedrijf. Het is verschrikkelijk; in deze wereld is de kans héél groot dat je iemand kent die hierdoor wellicht de tent wel kan sluiten.”

“Onze eieren zijn niet besmet. Wij gebruiken een andere methode, thermokill, waarbij de stallen een aantal dagen achter elkaar tot 60 graden worden verhit, waardoor ieder organisme in de stal het niet overleeft. Waarom niet ieder bedrijf dat gebruikt? Het is ontzettend duur, veel duurder dan een gemiddeld ontsmettingsmiddel.”

'Dat maakt het zo wrang'

“Toch vinden we het nieuws vreselijk. De bedrijven waarbij fipronil in de eieren is gevonden, hebben niet verkeerd gehandeld. Dat maakt het nieuws zo wrang. Zij hebben een bedrijf ingehuurd dat het spul gebruikt en dat had nooit mogen gebeuren. Als jij je kinderkamer laat schilderen door een schilder ga je er ook vanuit dat hij geen stoffen gebruikt, die schadelijk zijn voor kinderen. Als dat dan wel gebeurt, is dat afschuwelijk.”

Extreme media-aandacht

 “Ik ben nu twaalf jaar kippenboerin, maar zulke extreme media-aandacht voor eieren heb ik nog nooit meegemaakt. De reden is absoluut het feit dat De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) erg ongenuanceerde uitspraken heeft gedaan. Achteraf wordt dat betreurd, maar het leed is nu al geschied. Ik was laatst bij de kapper en zij gaf aan geen eieren meer te durven eten, omdat ze bang is om vergiftigd te worden. Terwijl de eieren die nu in de winkel liggen gewoon veilig zijn!”

“Wat mensen zich niet realiseren is dat zelfs áls je een besmet ei zou eten, je altijd nog veel minder van het gif binnenkrijgt dan wanneer je bijvoorbeeld een hond of kat met vlooienband aait en daarna - zonder je handen te wassen - een appel eet. Men beseft in veel gevallen niet dat dit om hetzelfde gif gaat. De normen in Nederland zijn bovendien al dusdanig streng, dat je helemaal niet ziek kunt worden.”

“Begrijp me niet verkeerd: het is giftig spul en het hoort niet in je eten te zitten. Ik ben een biologische boerin, natuurlijk ga ik voor natuurvriendelijk produceren. Maar het Nederlandse voedsel is juist heel veilig. Men zou hier nooit eieren in de winkel verkopen als het niet oké zou zijn. Dat een NVWA dan uitspraken doet als ‘eet maar even helemaal geen eieren meer’, zorgt ervoor dat nu alle pluimveehouders gedupeerd raken.”

Komkommertijd

“Omdat wij een biologisch bedrijf hebben, merk ik dat veel mensen sowieso al dachten dat wij dit middel niet bij onze eieren hadden. Gelukkig is dat ook zo, maar het betekent niet dat wij hier niets van merken. Omdat het komkommertijd is, ben ik juist bang dat de media hier nog tijden op doorgaan."

"Als mensen tijdenlang geen eieren meer durven te eten, heeft dat natuurlijk ook effect op de afname bij andere pluimveehouders. De prijs voor een ei hoeft maar 1 cent te zakken en we merken al een verschil. Mijn man sprak gisteren een pluimveehouder, die zijn bedrijf wil sluiten.”

“Het is verschrikkelijk dat één bedrijf zich niet aan de regelgeving heeft gehouden en daarmee honderden pluimveehouders dupeert. Bovendien verwacht de consument dit natuurlijk niet in het voedsel."

"Toch hoop ik dat mensen beseffen dat alle eieren die nu in de winkel liggen, gewoon gegeten kunnen worden en de rel snel overwaait. En ik zal je zeggen: al zou ik weten dat een bedrijf besmet is, dan zou ik er – vanwege de strenge regelgeving in ons land – gerust nog steeds een uitsmijter eten.”

Gerelateerde onderwerpen