Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Kindjes op de basisschool
Foto: Robin Utrecht / HH
Verhalen achter het nieuws

De kinderopvang van Jacqueline sloot noodgedwongen:
Ik moest alles verkopen

Marjolein Geels

V

Vandaag heeft Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen een rapport naar buiten gebracht waarin staat dat de kinderopvangtoeslag van 232 gezinnen onterecht is gestopt. Ook Jacqueline Imminga werd daar de dupe van; haar kinderopvang moest na bijna twintig jaar noodgedwongen sluiten.

Jacqueline wachtte daarom met smart op dit rapport want het geeft haar goede hoop. Ze runde jarenlang een kinderdagverblijf totdat de ouders van de kinderen plotseling geen toeslagen meer kregen. "Het zomaar stopzetten van deze toeslagen heeft zowel de ouders als mij hard getroffen."

Ondergang

De voormalige kinderopvang van Jacqueline is niet meegenomen in het rapport, omdat het met veertien kinderen qua omvang een stuk kleiner was. Desondanks leidde het stopzetten van de toeslag wel tot de ondergang van haar kinderdagverblijf.

Jacqueline: "De toeslagen van de ouders werden plotseling gestopt. Sommige ouders kregen maandelijks 3500 euro, omdat ze meerdere kinderen voor vijf dagen in de week bij mij brachten. Doordat de getroffen ouders de rekeningen niet meer konden betalen liep mijn opvang hele grote bedragen mis."

Schooluniform

Jacqueline begon in 1998 met haar kinderdagverblijf. De zaken gingen goed en ze breidde uit met een school en een BSO. Ze was de enige die deze drie voorzieningen in één gebouw aanbood. Ook kwam ze een paar jaar geleden in de publiciteit, omdat ze de enige Nederlandse school was waar een schooluniform verplicht was.

Na de zomer van 2014 kwam er een einde aan de voorspoed. "Doordat ik de ouderlijke bijdragen misliep kreeg ik schulden en raakte alles kwijt: het pand met daarin het kinderdagverblijf, de BSO en de school moest ik gedwongen verkopen. De prijs die ik daarvoor kreeg was heel laag, want ook de huizenmarkt ging niet lekker."

Aflossen

"Mijn eigen huis moest ook in de verkoop. Dat staat nog altijd te koop maar ik heb goede hoop dat we er toch in mogen blijven wonen omdat we met het salaris van mijn man nog het een en ander hebben kunnen aflossen."

Samen met haar man berekende ze de kosten die ze maakte door het plotselinge besluit van de Belastingdienst om de toeslagen te stoppen. "Na een lange rekensom kwamen we uit op het schrikbarende bedrag van bijna twee ton! Belachelijk! Dat geld zie ik natuurlijk nooit meer terug. Al laat ik mij nu adviseren door mijn eigen advocaat en ook heb ik veel contact met de advocaat die de andere 232 gezinnen bijstond."

Toch gaf Jacqueline niet op: in 2016 begon ze in Almere-Haven opnieuw een particuliere basisschool (dat wil zeggen 'niet bekostigd door de rijksoverheid', red.). "Ik ben weer bij nul begonnen en kan niet wachten tot alles weer is zoals het was!"