Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hele familie in Zuidoost-Azië
Foto: Melissa de Vries
Verhalen achter het nieuws

Met 2 kleintjes 5 maanden naar Azië
Hóe dan?

Irene Westra

M

Melissa en Che vertrokken vier maanden geleden met zoontje Bo (6) en dochtertje Liv (4) naar Azië. Melissa: "We zien ze op een heel andere manier opgroeien, dat is zo waardevol!" 

Twaalf jaar geleden leerden Melissa en Che elkaar kennen op het Thaise eiland Koh Tao. Hij was bezig met zijn Divemaster internship en assisteerde Melissa tijdens een duikcursus. "Van het een kwam het ander", vertelt Melissa.

Amsterdam

"Na de cursus gingen we samen verder en hebben nog een jaar gereisd en gewerkt in Thailand en Indonesië. Tot het duiken me niet meer bracht wat het eerst wel bracht en ik klaar was voor een nieuwe uitdaging."

Che had de keuze: of hij zou zijn reis afbreken en met Melissa mee teruggaan naar Nederland, of hij zou alleen verder reizen. "Hij koos voor het eerste en toen zijn we samen naar Amsterdam vertrokken. Ineens hadden we een huis en een normale baan!"

Meer aandacht

Eenmaal een gezin begon het weer te kriebelen. "Ik wilde ontzettend graag reizen met de kinderen. We leefden een vrij gehaast leven: we werkten veel, hadden een druk sociaal leven en sportten allebei." 

"Kinderen worden zo snel groot, alleen kregen wij daar naar onze zin te weinig van mee. We wilden ze meer aandacht geven en meer van ze genieten. En we wilden ze laten zien waar ons avontuur begonnen is."

Melissa de Vries

Leerplichtig

Maar hoe krijg je een leerplichtig kind een halfjaar van school, als je al een fikse boete krijgt wanneer je je kind een week eerder schoolvakantie geeft? "Daar dacht ik toen inderdaad iets te makkelijk over. Bo komt uit januari, dus hij zou al een halfjaar langer moeten kleuteren." 

"'Vijf maanden ertussenuit moet dan geen probleem zijn' dacht ik. Fout gedacht! Een kind moet naar school, daar zit verder geen beweging in en is zelfs strafbaar. Een boete hadden we wel willen betalen, maar een strafblad ging ons te ver."

Pilot

En toen deed zich een unieke kans voor. "Er zou dit jaar een pilot van start gaan in Amsterdam waarin een aantal gezinnen voor langere tijd geoorloofd op reis mocht gaan, alleen mogelijk voor ouders die hier al onderzoek naar hadden gedaan en onder bepaalde voorwaarden." 

"Dus die kans hebben we met beide handen aangegrepen. In overleg met de leerkracht, leerplichtambtenaar en de directeur hebben we toen een leerplan opgesteld, wij hebben allebei vijf maanden ouderschapsverlof opgenomen en toen konden we ineens gaan!"

Melissa de Vries

Buitengesloten

En dan sta je met twee backpacks en twee kleine kinderen in Zuidoost-Azië... "Ik vind het de meest bijzondere ervaring ooit. Het beste van de reis is dat Bo en Liv gigantisch naar elkaar zijn toegegroeid, wij voelen ons soms echt buitengesloten door hun grapjes samen." 

"Je komt weinig andere kinderen tegen, dus ze zijn op elkaar aangewezen. Ze missen hun vriendjes thuis wel, maar er gaan nu regelmatig filmpjes heen en weer: wij vanuit Azië en hun vriendjes sturen dan een filmpje terug. Of ze maken kaarten en tekeningen voor elkaar."

Het oog van de naald

"Natuurlijk is het soms ook wel slikken. Zo zijn we echt door het oog van de naald gekropen in Sri Lanka tijdens de overstromingen: wij reden langs het punt waar de overstroming een uur later zou plaatsvinden. Honderd overledenen, daar schrok ik heel erg van." 

"En het feit dat je 24/7 met elkaar bent, is soms best heel intens. Het komt erop neer dat je elke dag allemaal tegelijk naar bed gaat eigenlijk. Maar dat neem je voor lief omdat je ze iedere dag ziet groeien. Zo bijzonder!"

Zwanger

Ook heel bijzonder was de verassing die Che en Melissa kregen, in de tweede week na vertrek. "Het zou onze droomreis worden: cocktails drinken, heerlijk eten, surfen en vooral heel veel duiken… maar toen kwam ik erachter dat ik zwanger was. Fantastisch, al moesten we onze verwachtingen even bijstellen." 

Melissa de Vries

"Gebieden met malaria omzeilen we, eten moet goed worden uitgekozen en duiken is een absolute no go. Jungletrekkingen en vulkaanbeklimmingen gingen tot vijf maanden zwangerschap prima, maar beginnen nu zwaarder te worden. Ook is Che tot pakezel gebombardeerd, omdat hij absoluut niet wil dat ik met een zware backpack sjouw."

Misschien maar goed dat ze over drie weken weer huiswaarts keren. "We hebben drie dagen om te acclimatiseren en dan begint het normale leven weer. Het grappige blijft, hoeveel we ook met z’n vieren meemaken, de leukste twee dingen voor Bo en Liv blijven snorkelen en het zwembad. Waar je ook bent ter wereld, het blijven kinderen."