Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

eigen beeld
Foto: eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

'Zwanger?
Ik was toch in de overgang?'

journaliste

Eline Doldersum

H

Het verhaal van Laura, die tot twee keer toe dwars door de pil heen in verwachting raakte, komt VROUW-lezeres Mascha van der Kwaak (40) bekend voor. Haar zoontje Djaxx was al net zo'n grote verrassing. "Zwanger? Ik was toch in de overgang?" 

Mascha is al een tijdje aan het kwakkelen met haar gezondheid als ze besluit om naar de huisarts te stappen. Daar krijgt de moeder van twee te horen dat ze in de overgang zit. 

Veel hormonen

"Ik had zelf al zo'n vermoeden en was eigenlijk alleen maar opgelucht dat ik wist waar mijn klachten vandaan kwamen. Bovendien was mijn gezin met een dochter van 8 en een zoon van 10 al jaren compleet."

Als Mascha elf maanden niet heeft gemenstrueerd, besluit ze op advies van arts te stoppen met anticonceptie. "Door de medicijnen die ik op dat moment slikte, de overgang en de pil had ik enorm veel hormonen in mijn lijf." 

Afkickverschijnselen

"Aangezien ik toch al bijna een jaar niet meer ongesteld was geweest, leek het mijn arts verstandig om in ieder geval te stoppen met de pil om zo de hoeveelheid hormonen te verminderen."

Niet snel daarna krijgt Mascha last van een flinke griep. "In eerste instantie dacht ik dat het te maken had met het stoppen van de pil. Ik had 'm immers jaren geslikt. Misschien waren het afkickverschijnselen." 

Zwangerschap

"Maar toen ik na een aantal weken nog steeds niet de oude was, besloot ik opnieuw naar de huisarts te gaan. Daar bleek het geen griep, maar een zwangerschap te zijn!"

Mascha weet niet wat ze hoort. "Ik viel steil achterover achterover van verbazing. Zwanger, ik? Dat kon helemaal niet; ik was in de overgang! Het schijnt dat een lichaam zelfs artsen flink voor de gek kan houden." 

Geen voorbehoedsmiddelen

"Al was het natuurlijk ook wel een klein beetje onze eigen schuld. We hebben geen voorbehoedsmiddelen gebruikt omdat we in de veronderstelling waren dat er toch niets mis kon gaan."

Mascha moet het nieuws even op zich in laten werken. "Een kindje is natuurlijk niet zomaar iets. Ik ben al járen uit de luiers, heb twee kinderen die op eigen benen kunnen staan en daardoor weer een beetje een eigen leven." 

Geen moment

"Een baby'tje zou ons hele leven veranderen. Toch heb ik geen moment getwijfeld omdat ik ook weet hoeveel liefde je ervoor terugkrijgt. We zouden het samen best redden."

"De zwangerschap was misschien niet gepland, maar ik had het niet over mijn hart kunnen verkrijgen om dit kindje niet te laten komen. Helemaal omdat ik stiekem altijd heb gedroomd van een gezin met drie kinderen."

Nijntje

Inmiddels is Djaxx 7 maanden oud. "Het is zo'n lief en vrolijk ventje. We genieten met volle teugen van hem. De kinderen zijn ook stapelgek op hun broertje." 

"Zo kraait Djaxx het uit van plezier als ze boven de box hangen, verzorgen ze hem met liefde maar zaten ze gisteren ook met z'n drieën Nijntje te kijken. Daar kan ik intens van genieten."

Voor geen goud

Dat uitgerekend artsen haar hebben geadviseerd om te stoppen met anticonceptie, heeft ze nooit iemand kwalijk genomen. "Dit had iedereen kunnen overkomen. Er was zo'n kleine kans dat ik zwanger zou raken..." 

"Om het helemaal uit te sluiten hadden we een voorbehoedsmiddel moeten gebruiken. Uiteindelijk ben ik alleen maar blij dat het is gebeurd, anders hadden we dit prachtige mannetje nooit gehad. En ik had hem voor geen goud willen missen!"

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een bijzonder verhaal met ons delen?

Dan kan dat hier!

Van de partners van VROUW