Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

Lesbisch koppel tegelijktertijd
zwanger

journaliste

Eline Doldersum

I

In de categorie bijzondere zwangerschappen verdient het verhaal van Sandra Spaan (43) en haar partner Anja (50) zeker een plekje. Dit lesbische koppel was tegelijkertijd zwanger van dezelfde donor en beviel slechts twee weken na elkaar van een dochter.

De twee vrouwen droomden al een tijdje van gezinsuitbreiding. Om deze droom in vervulling te laten gaan, besluiten ze een oproep te plaatsen voor een zaaddonor. Al snel vinden ze dé perfecte match. "De brief van onze donor was geschreven door zijn vrouw. Ze schreef daarin dat ze zelf hebben ervaren hoeveel geluk kinderen kunnen brengen en dat ze daarom dolgraag een stel, waarbij het krijgen van kinderen niet vanzelfsprekend is, wilden helpen om een kinderwens te vervullen", vertelt Sandra.

Verborgen verdriet

De twee vrouwen zijn het er al snel over eens dat Sandra het kindje zal dragen. "Anja is zeven jaar ouder. We hadden daardoor het gevoel dat de kans van slagen bij mij misschien iets groter zou zijn. De eerste inseminatiepoging begon dan ook heel goed, totdat Anja ineens in tranen uitbarstte. Ze realiseerde zich op dat moment dat zij nooit de biologische moeder zou worden van een kindje. Dat vond ze zó erg."

Sandra twijfelt geen moment. "Haar verdriet ging door merg en been. De wens om zelf een kindje te dragen bleek bij Anja veel dieper te zitten dan ze dacht. Juist omdat ik nog een stuk jonger was, besloten we dat niet ik maar Anja ons eerste kindje zou dragen. We hadden verwacht dat de eerste poging bij mij toch niet meteen raak zou zijn en deden poging twee bij Anja er daarom maar meteen achteraan."

Bijzondere verrassing

Na een aantal dagen krijgen de aanstaande moeders de verrassing van hun leven. Niet alleen Anja, maar ook Sandra blijkt in verwachting te zijn. "Ik denk dat we wel 10 minuten naar de zwangerschapstest hebben gestaard. We konden het gewoon niet geloven. Natuurlijk wisten we diep van binnen wel dat er een kans bestond dat ook Sandra in verwachting zou kunnen raken, maar toch hadden we er geen rekening mee gehouden dat het écht zou gebeuren."

Eenmaal van de schrik bekomen, zijn moeders dolblij met de komst van de twee baby's. "Het blijft heel bijzonder dat we die hele zwangerschap samen hebben beleefd: van het eerste schopje, onze groeiende buiken tot aan de vele echo's. We zijn écht samen zwanger geweest. Dat maakte het tegelijkertijd soms ook wel pittig. Normaal gesproken heb je een partner waarop je kunt terugvallen als het even niet meer wil, maar in ons geval was die partner ook zwanger."

Eigen foto

Zaaddonor

Na negen mooie én pittige maanden bevalt Sandra van dochter Tess. Twee weken later komt ook dochtertje Sem ter wereld. "Die twee meisjes hebben ons leven zo enorm verrijkt. We zijn onze zaaddonor eeuwig dankbaar dat hij ons dit onbetaalbare cadeau heeft gegeven. Dat is echt niet in woorden te omschrijven. We hadden nooit kunnen bedenken dat onze kinderwens op zo'n mooie, liefdevolle en vooral bijzondere manier in vervulling zou gaan."

Met de zaaddonor hebben de moeders nog steeds goed contact. "Drie maanden naar de geboorte heeft hij ze voor het eerst gezien. Daarna hebben we altijd contact gehouden met elkaar. Zo stuurde ik bijvoorbeeld ieder jaar de schoolfoto's op van Sem en Tess en kregen mijn dochters regelmatig foto's van hem. We hebben ook nooit geheimzinnig gedaan over onze situatie. De kinderen weten precies wie hun vader is en hoe de vork in de steel zit."

Eerste ontmoeting

Persoonlijk contact is er in het begin nooit geweest. "Daar was van beide kanten geen behoefte aan. Hij wilde ons helpen om onze kinderwens in vervulling te laten gaan, maar het is nooit de intentie geweest om het samen te doen. Al hebben de meiden inmiddels wel goed contact met hem. Op hun tiende hebben ze hem - op vaderdag -  voor het eerst ontmoet. Sindsdien zien ze elkaar met regelmaat."

"We hebben geen omgangsregeling, maar als de meiden behoefte hebben om hem te zien, dan regelen we dat. Zo hebben ze hem onlangs uitgenodigd voor de eindmusical, komt hij op verjaardagen maar staat hij ook regelmatig langs de lijn op het voetbalveld. Het is mooi dat hij, maar ook zijn gezin zo betrokken is. Daar hadden we voordat we, hieraan begonnen, alleen maar van kunnen dromen."

Trotse zusjes

Sandra is dan ook apetrots op haar gezin. "Sem en Tess zijn inmiddels al bijna twaalf. Het zijn echt twee zusjes. Juist omdat ze maar twee weken schelen trekken ze al vanaf jongs af aan enorm naar elkaar toe. Zo delen ze een enorme passie voor voetbal en trekken ze er graag samen op uit. Dat is heel mooi om te zien. We hadden dit twaalf jaar geleden misschien niet zo gepland, maar ik zou nu echt niet meer anders willen!"

JIJ OP VROUW.NL

Heb jij ook een bijzonder verhaal dat je met ons wil delen?

Laat dan hier je gegevens achter!