Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Paul en Kim
Foto: Eigen foto
Verhalen achter het nieuws

Sparen voor een kindje...
Kim en Paul kunnen alle hulp gebruiken!

Lisette de Ronde

A

Acht jaar geleden werd de baarmoeder van Kim (36) verwijderd, waardoor ze geen kindje meer kan dragen. "Mijn eierstokken zijn tijdens de operatie blijven zitten, dus een kindje verwekken kan wel. Maar daar is een draagmoeder voor nodig."

Gisteren werd bekend dat Kim en Paul Zoontjens, toetsenist van The Kik, een crowdfundingsactie zijn begonnen om geld in te zamelen voor de medische ingrepen die komen kijken bij het krijgen van een kindje via een draagmoeder. Zoals medicatie, IVF-behandeling, vluchten, verblijf voor 10 dagen, onkosten voor de draagmoeder, kosten voor een advocaat en kosten voor de adoptieprocedure.

Een eigen kindje

"De operatie die ervoor zorgde dat mijn baarmoeder verwijderd werd, had al plaatsgevonden voordat ik Paul had ontmoet. Hij wist dat als wij samen een kind zouden willen, dit niet op de natuurlijke manier zou kunnen."

"Er zijn ook andere opties om een kind te krijgen, zoals adoptie, maar een eigen kindje waar je dingen van jezelf in herkent, is iets wat we heel graag wilden. Voor Paul was dit een grote stap, hij moest zeker weten dat zijn liefde voor mij zo groot is, dat hij dit avontuur wil aangaan."

Draagmoeder

"We gingen naar het VU medisch centrum, het enige ziekenhuis dat in Nederland iets doet met draagmoederschap. Daar werd gekeken of ik medisch gezien in orde was om het proces te beginnen. Toen dit allemaal goed bleek, begon de moeilijkste opgave: het vinden van een draagmoeder."

"Bij vrienden, familie en kennissen hadden we uitgezet dat we op zoek waren naar iemand die ons kindje wilde dragen. Dit heeft een aantal jaren geduurd. Het is natuurlijk ook nogal een vraag. Er is niemand opgestaan die zei: 'Ik wil dit wel voor jullie doen'. Maar via via kwamen we uiteindelijk in contact met Nadia, waarmee we gelijk een klik voelden en een warm contact hadden."

Belgisch

"Terwijl we dachten dat we het grootste obstakel hadden overwonnen, bleek dat het moeilijkste nog moest komen: Nadia is namelijk Belgisch, en het VUmc werkt alleen met Nederlandse draagmoeders. Dat Nadia ons in Nederland zou helpen met het draagmoederschap was dus onmogelijk."

"Via een netwerk van draagmoeders en wensouders kregen we tips. Op andere plekken in Europa is het wél mogelijk een kindje te krijgen met een buitenlandse draagmoeder. En zo kwamen we op Cyprus uit."

Crowdfundingsactie

"Paul had, als singer-songwriter, de drang om een liedje te schrijven over alles wat er speelde. Dit was zo mooi dat we besloten om het op te nemen. En weer later dachten we: 'Kunnen we er niet iets mee?'"

"De kosten van de behandeling lopen tot in de tienduizenden euro’s. Door het opzetten van een crowdfundingsactie kunnen we geld binnenhalen. Als dank voor een donatie sturen we het liedje."

Taboe

"Dat dit betekende dat we ons verhaal openbaar moesten maken was een grote stap. Op draagmoederschap zit nog een taboe. Mensen hebben overal een mening over, en over iets wat ze niet kennen is die mening nog extremer."

"Toch zijn de reacties die we krijgen hartverwarmend. De boodschap die mensen bij hun donatie zetten is echt bijzonder. We zitten nu bijna op 6000 euro maar hebben - afhankelijk van of de ingreep in één keer lukt - nog heel wat nodig."

Tip

"De tip die ik aan andere vrouwen kan geven die op dit moment ook bezig zijn met draagmoederschap, is om uit de taboesfeer te stappen. Ik heb zelf lang gedacht dat het aan mij lag, maar dat is echt niet zo."

"Laat zoveel mogelijk mensen in je omgeving weten dat je op zoek bent naar een draagmoeder, want misschien loop je zo wel tegen iemand aan die je wil helpen bij het krijgen van een eigen kindje."

Help Kim en Paul

Wil jij Kim en Paul helpen om hun droom te laten uitkomen? Dat kan hier!