Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vera 'voor' en 'na'
Foto: Eigen foto
Verhalen achter het nieuws

Vera viel 47 kilo af:
Als je dik bent zijn veel dingen niet leuk

Lisette de Ronde

T

Twee jaar geleden onderging Vera Pals-Boot (28) een maagverkleining. Haar gewicht was op dat moment 133 kilo. 

"Tijdens mijn eerste zwangerschap werd ik met 33 weken opgenomen in het ziekenhuis. Ik had een galblaasontsteking en als die niet weg zou zakken zou mijn kindje direct gehaald moeten worden. Gelukkig zakte de ontsteking, en kon mijn zoontje de 40 weken volmaken, maar de schrik zat er goed in."

Wachtruimte

"Na de bevalling bleef mijn galblaas irriteren. Nadat ik zou zijn hersteld van de keizersnede zou mijn galblaas dan ook worden verwijderd. Toen ik in de wachtruimte van het ziekenhuis zat, kwam er iemand naast me zitten. 'Wat goed dat je voor een maagverkleining gaat', zei ze. Op dat moment wist ik dat het echt tijd was om iets aan mezelf te doen."

"Ik ben altijd al dik geweest. Toen ik klein was werd er gezegd dat het allemaal wel goed zou komen, maar dat kwam het niet. Ik heb van alles gedaan om af te vallen, verschillende diëten geprobeerd. Maar zodra ik daarmee stopte vlogen de kilo's er weer aan. Op een gegeven moment dacht ik dat ik mijn gewicht maar moest accepteren, en dat het niet meer op te lossen was met een dieet en/of bikkelen in de sportschool."

Zwaar overgewicht

"Mijn schoonmoeder overleed op 55-jarige leeftijd, ze had zwaar overgewicht. Tegen mijn man zei ze 'Zorg ervoor dat Vera niet net zo wordt als ik.' Van haar heb ik geleerd. Ik wilde mijn kind zien opgroeien!"

"Want als je dik bent zijn veel dingen niet leuk. In pretparken zijn de attracties te krap en kleding kopen was verschrikkelijk. Ik droeg maat 54/56. Kleding bestelde ik online, dan kon ik het thuis, in m’n eentje, passen."

Vera voor en na de maagverkleining

Maagverkleining

"Samen met een chirurg besloot ik om een maagverkleining te ondergaan. Inmiddels ben ik 47 kilo afgevallen. In het begin ging het heel snel: de eerste week verloor ik 5 kilo. Daarna ging het langzamer, en na een paar maanden stond ik zelfs even stil."

"Toen dacht ik weleens 'Waar doe ik het allemaal voor, als er geen kilo mee af gaat?'. Maar als ik dan voor- en na foto’s bekeek, en voelde dat mijn broek van mijn kont zakte, wist ik dat ik op de goede weg zat."

Jurkjes en rokjes

"Ik heb meer energie, voel me fitter en ben zelfverzekerder. Ik ga weer naar de sauna en draag jurkjes en rokjes. Dat deed ik voorheen nooit. Het is hard werken, ik fiets elke ochtend een uur en doe aan bootcamp en zwemmen." 

"Opletten met eten moet ik de rest van m’n leven. De porties die ik kan eten zijn klein, maar ik ben er inmiddels aan gewend. Ik weet dat ik een banaan niet helemaal moet opeten, maar één of twee hapjes kunnen wel."

Zwanger

"Mijn man en ik hadden nog de wens om een tweede kindje te krijgen. Dit werd vlak na de maagverkleining afgeraden; als je zo weinig kan eten krijg je maar net genoeg voor jezelf binnen en dat zou problemen kunnen opleveren voor de baby."

"Maar na twee jaar kan ik weer wat meer eten en kan mijn lichaam een zwangerschap aan. Wij konden dan ook niet wachten om nog een kindje te verwelkomen, en dat gaat ook gebeuren want ik ben inmiddels 24 weken zwanger!"

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een mooi, heftig of ontroerend verhaal vertellen? 

Dan kan dat hier!