Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte
Foto: verdrietig meisje
Verhalen achter het nieuws

'Beide ouders moeten er mogen zijn
in het leven van hun kind'

Kiki van der Meijden

R

Ruim 2000 ouders verliezen jaarlijks het contact met hun kinderen, maar gelukkig treden rechters steeds strenger op tegen ouders die niet meewerken, vertelde hoogleraar Paul Vlaardingerbroek gisteren in de Volkskrant. Scheidingsmediator Yolande de Best beaamt dit: "Ouders moeten onder alle omstandigheden blijven communiceren over hun kind."

Yolande: "Het komt regelmatig voor dat de rechter ervoor kiest om het kind bij één ouder, vaak de moeder, te laten wonen. Dit omdat het kind te veel zou lijden onder de ruzies tussen de ouders en de stress die de omgangsregeling met zich mee brengt. De andere ouder werd dan omwille van 'rust' voor het kind buiten spel gezet. Daar lijkt voorzichtig verandering in te komen."

Stress

"Het komt inmiddels vaker voor dat rechters zeggen: 'Jullie hebben samen een kind, dus je moet met elkaar communiceren.' Als dat niet vanzelf lukt, worden de ouders desnoods naar een speciale cursus gestuurd. Ik vind dat een positieve ontwikkeling."

“Het is heel gebruikelijk dat kinderen stress ervaren als ze wisselen van huis. Ze moeten altijd even schakelen en weer wennen aan een nieuw huis met andere regels en sfeer." 

Frustratie

Dit herken je misschien wel als je op vakantie gaat, de eerste nacht is vaak een beetje onwennig. Niet gek dus als kinderen wat van slag zijn na een wisseling. Maar helaas geven ouders elkaar vaak de schuld."

"Ze kunnen hun eigen frustratie niet verbergen. De spanningen lopen op en de communicatie tussen de ouders verslechtert. Dit kan erin resulteren dat een van de ouders de kinderen niet meer te zien krijgt. Of dat het kind zelf besluit niet meer naar een van zijn ouders toe te willen."

Ouderverstoting

"Dit wordt ook wel ouderverstoting genoemd. Een jongere die hier mee te maken kreeg is Nicole (19). Haar moeder vertelde haar zoveel narigheid over haar vader, dat ze hem de schuld gaf van alles. "Ik was 17 jaar toen mijn ouders gingen scheiden."

"Mijn moeder had zoveel haatgevoelens naar mijn vader dat ze zich niet kon inhouden. Ze vertelde mijn zusje en mij alles over de scheiding en ik kreeg steeds meer medelijden met haar; hoe kon mijn vader haar dit allemaal aandoen?"

Goed gesprek

"Ieder dingetje was voor haar aanleiding om iets negatiefs te zeggen over mijn vader. Als er iets kapot ging in huis riep ze dat het aan mijn vader lag en dat hij nooit wat deed."

"Doordat ik continu alleen haar kant van het verhaal hoorde ging ik ook negatief denken over mijn vader. Tot ik een jaar na de scheiding  op vakantie een goed gesprek had met mijn vriend."

Onzin

"Ik luchtte mijn hart toen hij opeens zei: 'Je bent nu net je moeder. Waarom geloof je het allemaal, als je het nooit aan je vader vraagt?' Ik wuifde het natuurlijk weg: 'Wat een onzin!'. Toch besloot ik met mijn vader over de scheiding te praten."

Ik moest toen heel veel negatiefs aanhoren over mijn moeder, niet heel leuk. Maar ik ben blij dat ik dat heb gedaan. Want mijn moeder heeft duidelijk ook fouten gemaakt. Zij halen gewoon het slechtst in elkaar naar boven."

Stiefmoeder

"Ik woon inmiddels op mezelf, dus ik bepaal zelf wanneer ik bij mijn vader of moeder langs ga. Wel heeft mijn moeder toegegeven dat ze heel erg jaloers is op de vriendin van mijn vader, omdat wij het leuk hebben met haar. Vervelend want daardoor voelt het niet helemaal prettig om het leuk te hebben met mijn stiefmoeder."

"Ik zou ouders dan ook willen meegeven dat ze goed moeten nadenken over wat ze doen. Je schiet er niets mee op als je kind de andere ouder niet meer ziet. Je verpest een van de belangrijkste relaties in zijn/haar leven. Dat gun je toch niemand?"

Blijf praten

De gouden tip van mediator Yolande is dat je als ouders onder alle omstandigheden met elkaar moet blijven communiceren. "In ouderschapsplannen probeer ik altijd concrete afspraken te maken, zoals: 'Iedere donderdagavond even bellen' of, als je kind iets zegt over de andere ouder, 'Check het dan even bij de ander'." 

"Dit voorkomt dat je beiden denkt dat je kind het niet naar zijn zin heeft bij de ander. Kinderen zeggen ook soms negatieve dingen over de andere ouder, omdat ze denken dat je dat wilt horen. Beide ouders moeten er mogen zijn in het leven van hun kind."

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een (scheidings)verhaal vertellen?

Dan kan dat hier!