Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Moeder Eugeniek en dochter Lotte
Foto: Eigen foto
Verhalen achter het nieuws

'Mijn dochter is de mooiste
tiener ter wereld'

Daisy Heyer

N

Nadat ze twee weken geleden een hartstilstand kreeg, is model Lotte van der Zee (20) gisterenavond in het bijzijn van haar vader en moeder overleden. Eind juli 2017 werd de Enschedese (toen 18) uitgeroepen tot Miss Teenager 2017. Vlak daarna spraken we haar trotse moeder Eugeniek (48). Omdat we de manier waarop zij over haar dochter sprak zo mooi vonden, hebben wij besloten het interview opnieuw te plaatsen.

Een maand na de uitslag van de verkiezing is de rust nog steeds niet wedergekeerd in huize Van der Zee. "Het is nog steeds heel hectisch voor ons allemaal", vertelt Eugeniek. "Na thuiskomt was het huis één grote bloemenzee."

Hockey

De hele buurt is enthousiast over de titel die Lotte gewonnen heeft. Mijn klanten - ik heb een beautysalon - zijn apetrots en ik natuurlijk ook. Dat dit zou gebeuren zagen we echt niet aankomen!"

Volgens Eugeniek is Lotte gewoonlijk een stoere meid. "Ze is heel fanatiek met hockey, waar ze keept. Dat doet ze op hoog niveau en het is dan ook geen meisje dat normaal op hoge hakken loopt. Toch raakte ze vorig jaar enthousiast over missverkiezingen.

Eugeniek (r) met dochter Lotte. / Privébeeld

Kleindochter van de buurman

"Rachel van der Meulen, die het in 2015 schopte tot Miss International Netherlands, is de kleindochter van onze buurman. Rachel motiveerde Lotte om ook mee te doen aan missverkiezingen en zij had zoiets van 'Waarom ook niet?'"

Lotte schopte het nog verder dan haar voorbeeld. In mei 2016 werd ze Miss Beauty of Overijssel en in september van dat jaar Miss Teen of the Netherlands dat haar in Guatemala deed belanden.

China

Eerder ging ze al in haar eentje naar China vanwege de verkiezing. "Ik had er niet zoveel moeite mee, maar mijn man Bert moest toch wel even slikken; zijn kleine meid zo ver weg."

"We hadden helemaal niet verwacht dat ze in Guatemala zo hoog zou eindigen, maar omdat mijn man en ik vakantie hadden besloten we haar daar aan te moedigen en daarna met zijn drietjes vakantie te vieren."

Black-out

"Tijdens de verkiezing kon het voor mij al niet meer stuk: al die prachtige meiden in jurk en daar stond mijn stralende dochter tussen! Bij de presentaties van de top 15 ging het even mis: Lotte kreeg een black-out toen ze zichzelf aan het publiek moest presenteren."

"Ze vroeg de jury of haar vader haar mocht helpen. Bert beklom het podium, hielp haar een zin op weg en zag toen alweer de glinstering in haar oogjes. Lotte maakte haar verhaal zelf prachtig af en hoewel ze sterk het idee had dat ze het totaal verknald had, was ze door naar de laatste zeven."

Tranen

“Omdat de hele verkiezing verder in het Spaans werd gehouden, was ik tijdens die top 7 even het spoor bijster. Langzaamaan kregen alle overgebleven meiden een kroon en uiteindelijk bleef Lotte nog met één ander meisje over. 'Ze zijn nog maar met zijn tweeën!' riep ik verbaasd terwijl ik Bert aanstootte. "

"Toen Lotte even later werd gekroond tot Miss Teenager 2017 had ze zelf ook nog niet zo goed in de gaten dat zij de grote winnares was. Maar toen het kwartje viel, stroomden bij ons beiden de tranen over onze wangen."

Kritiek

Achteraf was er op de Spaanse websites behoorlijk wat commentaar op de korte hulp die de vader van Lotte bood. "Maar daar trekt ze zich gelukkig niks van aan", zegt Eugeniek. "Lotte is een nuchtere Twentse."

"Ze vindt het heel vervelend dat het gebeurde, maar was de enige van alle meiden die niet in haar moedertaal sprak en ze vroeg aan de jury om toestemming. De jury zei dat het goed was, dus ze heeft niks verkeerd gedaan. Commentaar heeft iedereen, maar ga er zelf maar eens staan."

Eugeniek en Lotte nadat Lotte tot Miss Teenager 2017 verkozen werd. / Privébeeld

Dochter in bikini

Bij de missverkiezing hoort natuurlijk ook een bikinironde, en op het internet en de Instagrampagina van Lotte staan tientallen foto’s van de prachtige Hollandse in bikini. Moeder Eugeniek heeft daar absoluut geen moeite mee. "Op het strand loop je ook gewoon in bikini en kijk nou eens naar het lichaam van al die meiden; dat is toch ook gewoon jaloersmakend mooi!"

"En de foto’s en bikinironde zijn niet ordinair, alles gebeurt met klasse. Dan heb ik er ook geen moeite mee dat mensen naar mijn meisje kijken. Ik vond het zelf ook prachtig om de andere meiden zo te zien!"

Op de kaart

Lotte’s prijs? "De eer", legt Eugeniek uit. "Voor deze tienerverkiezingen worden geen geldprijzen verloot. Lotte wil de missverkiezingen ook in ons land wat meer op de kaart te zetten. Ze wil af van de vooroordelen en meiden die er iets voor voelen aanmoedigen om daadwerkelijk mee te doen."

"Zij staat daar ook maar als 'doodnormaal' hockeymeisje. Of ze doorgaat voor andere missverkiezingen weet ik niet. Ze is op dit moment bezig om haar mbo-diploma te halen, maar als er iets moois op haar pad komt mag ze van ons die opleiding ook vertraagd doen, als ze er maar volledig voor gaat. Maar dat is haar wel toevertrouwd."

Eugeniek, Lotte en vader Bert. / Privébeeld

Aanrader 

"Ik kan jonge meiden alleen maar aanraden om aan een missverkiezing mee te doen", vervolgt Eugeniek. "Je leert ontzettend veel en in korte tijd groeit je zelfvertrouwen enorm. Als ik Lotte nu zie staan…"

"Ze is gegroeid van een onzeker meisje naar een stralende, zelfverzekerde vrouw. Vooral als je een beetje verlegen bent denk ik echt dat het heel goed voor je is."

Keurig verzorgd

Of er ook nog vooroordelen zijn die Eugeniek wil ontkrachten? "Nou, het is in ieder geval niet zo dat je als Miss enkel een beetje mooi staat te wezen. Die meiden werken allemaal keihard in de weken dat ze hiermee bezig zijn, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat."

"In de hotels waar ze verblijven wordt bijvoorbeeld verwacht dat je er echt als een Miss (dus keurig verzorgd) bijloopt. Haartjes netjes, sjerp om… Even een boodschapje doen met ongekamde haren in je joggingbroek wordt dan echt niet gewaardeerd. Die stralende lach moet er constant zijn."

Inmiddels is het gezin Van der Zee thuis na een goddelijke vakantie in Mexico, die zij vastplakten aan het grote avontuur in Guatemala. "De reis kreeg uiteindelijk dus een totaal andere wending", besluit Eugeniek glunderend. "We kwamen terug met een heuse Miss Teenager. En wat zijn we trots!"