Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Irma (midden) met haar dochter| Eigen Beeld
Verhalen achter het nieuws

Predikant Irma roept andere Irma's op
tot doneren

journalist

Elien Andersen

P

Predikant Irma Jansen-Kleinjan (49) uit Ermelo was alle verwijzingen naar de verwoestende orkaan zó zat, dat ze alle andere Irma’s van Nederland opriep om geld te doneren voor de schade die hun 'naamgenoot' op o.a. het eiland Sint Maarten aanrichtte. Je leest haar oproepje hieronder.

Op de Facebookpagina van Irma staat deze oproep:

Ik ben Irma!
Hierbij een oproep aan alle Irma's: wij horen de laatste dagen telkens onze naam als het over die afschuwelijke en alles verwoestende orkaan Irma gaat. Grappen hierover zijn niet echt meer leuk. Onze naam betekent 'verbonden, groot, geweldig'; laten we ons daarom met elkaar en alle slachtoffers verbinden, en samen een grote bijdrage doen aan Giro 5125 van het Rode Kruis! Onze naamgenoot heeft veel in beweging gebracht, dat kunnen wij ook!

(Delen mag, ook als je geen Irma heet)

Flauwe grappen

Irma (in het midden op de foto met haar dochters): "Begin vorige week hoorde ik - net als de rest van Nederland -  dat er een storm woedde die mijn naam droeg. Het waren vooral mannen die flauwe grappen maakten en dingen zeiden als: 'Heb je het gehoord, er is een storm naar je vernoemd'. "

"Het is best bizar om elke keer je eigen naam te horen, maar dan met dingen als: 'Irma gaat tekeer' of 'Irma veroorzaakt dodelijk slachtoffer'. Ik ging me bijna schuldig voelen. Gisteren zei iemand nog tijdens een vergadering: 'Ik kan je naam bijna niet meer horen.' Maar ja: ikzelf dus ook niet. Ik voel me bijna schuldig!"

Eigen Beeld

Extra betrokken

Irma: "Er was ook ooit een keer een orkaan die Wilma heette. Je staat er eigenlijk helemaal niet bij stil dat dit gewoon iemands naam is. Maar los van mijn naam ben ik extra betrokken bij deze orkaan, omdat mijn dochter op Cuba zit: het is nu dus extra bedreigend." Haar dochter is gelukkig veilig en vliegt naar verwachting vrijdag terug naar Nederland.

"Omdat mijn naam ook verbinding betekent, vond ik dat ik mijn medemensen zo kon verbinden. Mensen kunnen beter geld doneren aan het Rode Kruis, dan flauwe grappen maken. Zo zijn wij (niet alleen Irma’s, maar iedereen die doneert) verbonden met elkaar én de slachtoffers. Gelovig of niet gelovig, dat maakt niets uit." 

Liever geen knuffels

Sandra van Houten, persvoorlichter van Rode Kruis Nederland, is blij met alle initiatieven: "Het is indrukwekkend om te zien dat de Nederlandse bevolking zo meeleeft met de getroffenen. Maar hoe goed bedoeld ook, het is momenteel gewoon erg moeilijk en duur om kleding, voedsel en knuffels naar de Cariben te krijgen."

"Liever ontvangt het Rode Kruis een donatie (geld dat bijvoorbeeld ook door ludieke acties in Nederland kan worden opgehaald) om ter plekke hulp te kunnen verlenen. Er is nog steeds zeer beperkte communicatie mogelijk met de eilanden; we werken hard aan het herstellen van de verbinding."

Wanhoop

"Er is amper internetverkeer mogelijk. Ook ligt er een hoge prioriteit bij het in kaart brengen van de schade om te bepalen waar de nood het hoogst is. Onze focus ligt in eerste instantie op tijdelijk onderdak, voedsel en drinkwater en medische voorzieningen."

"De wanhoop is te lezen op de gezichten van de mensen. Ook zullen we mensen voorzien van medische hulp en assisteren in het opzoeken van vermiste familieleden en geliefden."

Sandra van Houten: "De opbrengst van Giro 5125 (inclusief de opbrengst van de Nationale Actiedag) komt ten goede aan noodhulp voor Sint Maarten. Orkaan Irma heeft dit eiland bijna helemaal verwoest. Huizen staan niet meer overeind, voedsel en water is nauwelijks verkrijgbaar." 

Wil jij ook geld doneren voor de slachtoffers van orkaan Irma? Dan mag dit natuurlijk ook als je geen Irma heet! Maak jouw donatie over aan Giro 5125 voor de actie Nederland helpt Sint-Maarten van het Rode Kruis.